Blogit

Blogit

One down, eleven to go

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Julkaisupäivä 18.10.2016 9.59 Blogit

”One down, eleven to go”

Hej alla läsare!

Nu är första perioden över och vi tänkte dela med oss av våra tankar och upplevelser efter de första tio veckorna här på Polisyrkeshögskolan. Som vi skrev i förra inlägget så trivs vi väldigt bra här på skolan. Vårt intresse för vårt blivande yrke har stärkts och det känns som att vår yrkesidentitet sakta men säkert börjat växa fram. Under den första perioden har vi läst mycket juridik och skapat oss en bild över det finska straffrättssystemet. Vi har också gått kursen polisen, individen och samhället där vi bland annat lärt oss om polishistoria, polisetik och grunderna i kriminologi. Utöver dessa kurser har vi också läst språk och bekantat oss med skolans olika datasystem.

Som vi nämnt tidigare så är den första perioden här på skolan till största del teoretisk. Detta har gett oss en bra grund att stå på och gett oss en inblick i polisarbetet. De flesta lektioner har vi suttit i klassen och lyssnat till föreläsningar. Vi har också haft olika gruppdiskussioner på lektionerna och själva föreläst och hållit små föredrag till våra kurskamrater. Utöver lektioner i klassen har vi också haft besök av gästföreläsare och också fått möjligheten att följa med en rättegång vid tingsrätten. I och med att vi är en relativt liten klass har vi en avslappnad stämning vilket leder till att vi allt som oftast diskuterar och argumenterar under lektionerna. Vi upplever det som positivt att det uppstår många diskussioner, kanske beror det på att vi i klassen känner varandra ganska bra vid det här laget.

Förra veckan skrev vi två tenter, en i straffrätt och en i polisen befogenheter. Alla studerar på olika sätt och vissa metoder fungerar bättre för vissa och sämre för andra. Vi och några andra studiekamrater valde att tre kvällar i rad ordna studiecirklar för att tillsammans diskutera och reflektera kring ämnena och eventuell relevant fakta för provet. Studiecirklarna fungerade enligt vår mening mycket bra, mycket skratt och många kaffekoppar senare var vi redo att skriva tenterna.

Det har blivit flera långa dagar i skolbänken, många hemuppgifter och utmanande grupparbeten men vi har sett till att även ta vara på fritiden. Ur en studerandes synvinkel så har vi väldigt bra möjligheter till fritidsaktiviteter här på skolan, eftersom vi på området har tillgång till bibliotek, gym, simhall etc. Det finns också möjligheter att delta i studerandekårens evenemang och idrottsaktiviteter. Vi har också ordnat flera bastukvällar med klassen. Som ett tips till blivande studerande kan vi rekommendera bastun som en avkoppling från studerandet men också som en bra plats för en studiecirkel.

Med period ett i bagaget och med en vecka in i period två har vi fått flera nya kurser i schemat, däribland trafiklära. Ni som tagit eller tar körkort i bilskolan vet kanske att utbildningen innehåller cirka 20 lektioner teori och cirka 20 körlektioner. Denna vecka fick vi veta att vi har ungefär 200 timmar trafiklära (teori och praktik) framför oss innan vi åker ut på arbetspraktiken i december nästa år. Om vi tidigare trott att vi kan köra bil så tror vi nog att vi får tänka om nu.

Vi kommer också att börja med grunderna i övervakning och alarmverksamhet. Studierna i juridik och språk fortsätter också i denna period. Vi ser bägge två framemot denna period eftersom utbildningen blir mer och mer praktiskt och sakta men säkert börjar rikta in sig mer på själva polisarbetet.

Som vi nämnde i början av inlägget så har vår yrkesidentitet sakta börjat växa fram. Enligt den information som vi har fått borde vi få våra uniformer denna vecka och när vi får börja använda dem under skoltid kommer det säkert att ytterligare stärka vår yrkesidentitet. Vi kommer att bära uniformerna med stolthet och givetvis underlättar det också valet av klädsel på morgonen.

Vi har nu klarat av 1/12 av utbildningen och redan lärt oss massor. Vi ser framemot vad de kommande perioderna har att bjuda på. Vi ser också framemot att berätta om våra upplevelser här på Polisyrkeshögskolan i kommande blogginlägg.

Om ni har förslag på vad vi kunde skriva om och vad som vore relevant för er kan ni kontakta oss på adresserna: daniel.lundqvist(at)poliisi.fi eller elias.forsblom(at)poliisi.fi.

Daniel & Elias

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Polisstuderande bloggar sv