Vaihto-opintoja on takana nyt kokonainen kuukausi ja aika on mennyt täällä todella nopeasti. Ensimmäinen viikko oli orientaatiota ja hoidettiin lähinnä paperiasioita kuntoon kaupunkiin tutustumisen lisäksi, sen jälkeen päästiin jo osallistumaan tunneille. Lukkarit ovat kaikilla aika tyhjiä, sillä luentoja on vain yksi tai kaksi päivässä, vaikka olisi valinnut kaikki mahdolliset kurssit. Se on toisaalta kiva, sillä aikaa jää matkusteluun ja ympäristöön tutustumiseen. Olemmekin ehtineet käydä jo kahdella vaelluksella Prahan ulkopuolella sekä Saksassa viikonloppureissulla, suunnitelmissa on myös lähteä käymään Puolassa, Itävallassa ja Slovakiassa. Matkustelusta pitävälle Praha on siis loistava vaihtokohde, sillä täältä pääsee busseilla ja junilla vähän joka paikkaan! Ja matkustamisesta puheen ollen, julkinen liikenne on myös kaupungin sisällä todella hyvä. Julkisia yhteyksiä on paljon ja tiheästi, tosin kellonajasta riippumatta kulkuvälineet ovat aina täynnä. Meidän kolmen kuukauden kausilippu kattaa koko Prahan alueen julkiset kulkuvälineet, ja maksoi opiskelijoille vain 15 euroa.
Koulun käytännöt eroavat paljon Polamkista. Kampuksella asuvien pitää jättää oman huoneensa avain aina lähtiessään aulaan ja tilalle saa kortin, jossa on oma kuva sekä huoneen numero. Vastaavasti koulualueelle pääsee sisään näyttämällä korttia vartijalle ja huoneen avaimen saa korttia vastaan aulasta takaisin. Kouluruoka pitää tilata viimeistään edellisenä päivänä ja ruuat ovat linjastoilla valmiina lautasilla odottamassa, hinta yhdelle lounaalle on noin 1,80 euroa. Koska Erasmus-opiskelijoilla on omat kurssit erillään paikallisista, en osaa vielä kertoa varsinaisen poliisikoulutuksen eroista, mutta olkoon se tavoite seuraavalle postaukselle. Ja koska koululla opiskelee paljon muitakin opiskelijoita kuin vain poliisiopiskelijoita, on Erasmus-kurssit soveltuvia myös esimerkiksi lakiopiskelijoille.
Opetuskieli on englanti ja Erasmus-opettajat puhuvatkin suurimmilta osin sujuvasti englantia, mutta muuten kielimuuri on välillä suurikin haaste. Kielitaito tuntuu katoavan heti Prahan ydinkeskustan jälkeen, sillä kaupoissa, apteekeissa tai oikeastaan edes koulussa ei puhuta Erasmus-verkostoa lukuun ottamatta ollenkaan englantia. Kääntäjä tuo omat erikoisuutensa, sillä käännökset ovat usein virheellisiä: olen syönyt lounaaksi mm. kylpyammetta ja leipäkyytiä. Onneksi on olemassa kuitenkin eleet, ilmeet ja universaalit ilmaukset, kuten kemialliset kaavat apteekissa asioidessa. Myös puhelimien emojit ovat olleet kovassa käytössä, jos on tarvinnut kysyä esimerkiksi lisää tiskisaippuaa soluihin.
Tiskisaippuasta päästäänkin asumiseen: Erasmus-opiskelijoita on yhteensä 25 ja meitä on Suomesta, Slovakiasta, Puolasta, Bulgariasta, Unkarista, Romaniasta ja Turkista. Asumme toistaiseksi kaikki yhdessä koulun 14-kerroksisista solukerrostaloista, talon kahdeksannessa kerroksessa. Yhdessä huoneessa on joko yksi tai kaksi henkeä ja kylpyhuoneen jakaa 2–4 henkeä. Ajoittain haasteita tuo koko kerrokselle tarkoitettu yksi yhteinen pyykinpesukone ja yksi keittiö, jossa on varusteina kaksi jääkaappia, kaksi keittolevyä ja yksi mikro, mutta toistaiseksi olemme selvinneet pienellä suunnittelulla ihan hyvin. Suurin osa meistä on tulevia poliiseja, mutta joukkoon mahtuu myös pari lakiopiskelijaa ja tulevaa diplomaattia.
Tähän mennessä olen viihtynyt hyvin ja olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin, joista saa varmasti kavereita loppuiäksi. On ollut mielenkiintoista keskustella myös poliisikoulutuksen ja poliisin ammatin haasteista muiden maiden opiskelijoiden kanssa. Vaikka Suomen resurssit ovat kaksi tai jopa kolme kertaa pienemmät verrattuna muihin maihin (väkilukuun suhteutettuna), resurssien puute tuntuu silti olevan yhdistävä tekijä kaikkialla. Näistäkin eroista mahdollisesti lisää seuraavassa postauksessa! Nyt jatkan esseetäni siitä mitä tapahtuu, jos plutoniumia kuljettava rekka on osallisena liikenneonnettomuudessa.
Jos vaihdosta herää kysymyksiä, niin vastaan osoitteesta [email protected].
Anni