Keskusrikospoliisiin perustettiin keväällä 2015 kyberrikostorjuntakeskus. Sen eräs keskeinen tehtävä on viestiä aktiivisesti poliisin kybertoimintaympäristön asioissa. Siksi keskukselle on otettu käyttöön suuhun sopivampi nimi: poliisin kyberkeskus.
Keskuksen perustamisella pyritään varmistamaan paitsi kyberrikostorjuntakyky, myös poliisihallinnon toimintakyky kybertoimintaympäristössä vaativissa poliisitoiminnallisissa tilanteissa sekä törkeiden rikosten estämisessä, paljastamisessa ja selvittämisessä.
Kyberrikostorjuntakeskuksella on kaksi keskeistä, toisistaan hieman poikkeava vastuualuetta. Ensinnäkin keskus vastaa tietoverkkorikostorjunnasta. Näihin rikoksiin kuuluu niin sanottuja hakkerijuttuja, palvelunestohyökkäyksiä sekä muita vakavia ja kansainvälisiä tietojärjestelmiin kohdistuneita rikoksia. Keskus toimii yhteistyössä muiden poliisiyksiköiden kanssa myös tietoverkoissa tapahtuvan lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja maksukorttirikollisuuden torjunnassa. Nämä rikollisuuden osa-alueet ovat samat, joista myös Europolin European Cyber Crime Center (EC3) vastaa.
Toinen merkittävä tehtävä on tarjota poliisihallinnolle kybertoimintaympäristön palveluja. Nämä palvelut pitävät sisällään kaikki ne tehtävät, jotka kohdistuvat tietoteknisiin laitteisiin tai tietoverkkoihin. Keskeisimmät näistä ovat tietotekninen tutkinta eli niin sanottu it-forensiikka ja tietoverkkoihin liittyvä tiedonhankinta.
Uusia työkaluja poliisin työkalupakkiin
Poliisi on jo vuosia toiminut kybertoimintaympäristössä. Näin ollen kyberkeskus on saanut lentävän lähdön, sillä suurin osa keskuksen omista tehtävistä tai sen tarjoamista palveluista oli toiminnassa jo kyberkeskuksen aloittaessa. Lisäksi kyberkeskus on luonut uusia palveluja, kuten tietoverkkorikosten tilannekuvatoiminnon ja kybertoimintaympäristön neuvontapalvelun.
Keskus myös tukee Poliisiammattikorkeakoulua alan koulutuksen tarjoamisessa ja kehittämisessä sekä kehittää uusia toimintatapoja ja työkaluja poliisihallinnon tarpeisiin yhdessä poliisiyksiköiden kanssa.
Kyberkeskus on vakiinnuttanut asemansa ja osoittautunut tarpeelliseksi yhdeksän kuukauden toimintansa aikana. Tähän ajanjaksoon sisältyy erittäin voimakas muutos Suomen sisäisessä turvallisuudessa: suurten ihmismassojen liikkuminen läpi Euroopan, terrori-iskujen lisääntyminen lähellä rajojamme ja yli 30 000 turvapaikanhakijan saapuminen Suomeen hakemaan turvallisempaa elämää. Nämä ja muut toimintaympäristön muutokset vaikuttavat kyberkeskukseen monin tavoin, mutta varsinkin tiedonhankintaan internetistä.
Vuonna 2016 poliisin kyberkeskus tulee panostamaan erityisesti uusien työkalujen ja -menetelmien kehittämiseen. Näin sen toimintaa tehostetaan ja viedään uudelle tasolle. Haasteena on ottaa aikaa tälle työlle − etenkin nyt, kun pöydät ovat täynnä arkipäivän operatiivisia tehtäviä.
Poliisin kybertoimintaympäristö jatkaa muutostaan ja internet kasvuaan. Tähän muutokseen tulee suhtautua positiivisesti, sillä haasteiden lisäksi se tarjoaa myös uusia työkaluja poliisin työkalupakkiin.
Timo Piiroinen
Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö, rikosylikomisario Timo Piiroinen tutki jo yli kaksikymmentä vuotta sitten ensimmäiset kyberrikoksensa, joita silloin kutsuttiin atk-rikoksiksi. Lisäksi hän on tutkinut talousrikoksia ja toiminut yli yhdeksän vuotta yritysturvallisuustehtävissä kansainvälisessä yrityksessä. Omien sanojensa mukaan hän ei ole nörtti, vaan kybermaailmasta kiinnostunut tavis.
Kyberkeskus Twitterissä