Murupolku

Blogit

Blogit

Projektista poweria päiviin

Jessika Koret Julkaisupäivä 2.12.2019 9.08 Blogit

Kaikkien pakollisten opintojen lisäksi meidän tulee suorittaa vapaasti valittavia opintoja. Näitä ovat esimerkiksi sellaiset kurssit, joita on koko ajan saatavilla, kuten verkkokurssit, tai sellaiset, jotka on järjestetty koululla esim. kesän aikana ja sisältävät opintoja myös koululla. Meillä on myös vaihtoehtona projektiopinnot, jotka ovat nimensä mukaisesti projektiluontoisia eli esim. joku tapahtuma, jonka järjestämiseen pääsee osallistumaan jollakin tavalla. Osallistuin itse yhteen projektiin nyt marraskuussa ja voin suositella näitä kaikille.

Muutama kuukausi sitten koko koululle tuli Wilma-viesti, että halukkailla on mahdollisuus hakea mukaan järjestämään marraskuussa CEPOLin hallintoneuvoston kokousta. Olin kuullut aikaisemmin CEPOLista ja olin heti kiinnostunut olemaan mukana. Kansainvälisyys ja sen edistäminen kiinnostaa minua, kuin myös saada tietää muiden maiden koulutusjärjestelmistä ja toiminnasta niin koulussa kuin työelämässä.

CEPOL on Euroopan Unionin lainvalvontakoulutusvirasto, jonka tehtävänä on edistää eurooppalaista ja kansainvälistä lainvalvontayhteistyötä koulutuksen kautta eli tarjota koulutuksia lainvalvontaviranomaisille. Koulutusvalikoimassa on muun muassa paikallista koulutusta ja etäopetusta, kuten verkko-opinnot. Tavoitteena toiminnalla on pyrkiä jakamaan tietoa, taitoa ja parhaita käytäntöjä CEPOLin jäsenmaiden kesken. CEPOLin toiminnan strategisesta ohjauksesta vastaa CEPOLin hallintoneuvosto, joka koostuu CEPOLin jäsenvaltioiden ja EU:n komission edustajista.

Tämä hallintoneuvosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Paikka määräytyy aina sen hetkisen EU:n puheenjohtajamaan mukaan, joka on tällä hetkellä Suomi. CEPOLin puheenjohtajuuskausi on puolentoista vuoden mittainen, ja puheenjohtajamaa valitaan vallitsevasta EU-puheenjohtajamaatriosta eli Suomen, Romanian ja Kroatian muodostamasta kolmikosta. Suomi valittiin CEPOLin puheenjohtajamaaksi kaudeksi tammikuu 2019 - kesäkuu 2020. Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg toimii Suomen puheenjohtajuuskaudella CEPOLin hallintoneuvoston puheenjohtajana. Kokous järjestettiin Tampereen Raatihuoneella 19.–­­20.11.2019.

Käytännössä meidän opiskelijoiden tuli yhteistyössä koulun kansainvälisten asioiden tiimin, ystävällisemmin KV-tiimin, kanssa suunnitella ja järjestää logistiikka kokouspäiville ja vastaanotto ja informointi vieraille hotellilla saapumispäivänä eli 18.11. Meillä oli tosi hyvä porukka, niin opiskelijat kuin KV-tiimi. Suunnittelu oli helppoa, kun kaikki osallistuivat ja olivat innolla mukana. Hankaluutta toivat hieman koulun pakolliset opinnot, joista ei voinut olla kokouspäivien aikana pois eikä korvata tai osallistua tunneille toisena päivänä toisen ryhmän mukana. Mutta onnekseni minulla oli näitä kokouspäivien aikana hyvin vähän.

Olin ensimmäisenä päivänä toisen opiskelijan kanssa hotellilla vastaanottamassa vieraita, kertomassa heille seuraavan päivän aikataulusta ja jakamassa nimikylttejä ja tervetuliaislahjakasseja, kun pari muuta opiskelijaa kuljettivat vieraita tai olivat kentällä opastamassa oikeisiin takseihin tai bussiin. Vieraita saapui ulkomailta yhteensä 52 henkilöä. Suurin osa heistä saapui hotellille puolenpäivän ja iltayhdeksän välillä.

Toisena päivänä oli ensimmäinen kokouspäivä. Vieraiden majoituspaikka oli Sokos Hotel Ilves ja kokouspaikka Tampereen Raatihuone. Hotelli ja kokouspaikka ovat hyvin lähellä toisiaan, joten pari KV-tiimiläistä opasti vieraat aamulla hotellilta Raatihuoneelle. Opiskelijoiden tehtäviin kuului vieraiden vastaanottaminen Raatihuoneella aamulla ja päivystäminen aulassa kutsumattomien vieraiden varalta. Tauoilla aina päästettiin vieraat käymään pihalla, mikäli he halusivat käydä. Minä ja luokkakaverini emme voineet osallistua kokouspäivään, koska meillä oli pakollisia opintoja, joita emme saaneet järjesteltyä eri päivälle, mutta onneksi muilla ryhmän jäsenillä oli parempi tilanne heidän työjärjestyksensä osalta.

Ensimmäisen kokouspäivän iltana vieraille oli järjestetty illallinen ja opastettu kierros Museokeskus Vapriikissa. Meillä oli myös mahdollisuus osallistua illallisille, mutta tarvittaessa meidän tuli olla valmiina työtehtäviin. Pääsimme luokkakaverini kanssa osallistumaan illan ohjelmaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin käymään Vapriikissa, emme kiertäneet kuin vain yhden osan näyttelystä oppaan kanssa, mutta varmasti menen uudelleen! Illallisella oli tarjolla suomalaisia makuja, kuten mm. särkeä, poroa ja mustikkaa. NAM!

Kolmantena ja viimeisenä aamuna jakauduimme niin, että kaksi meistä meni Raatihuoneelle vastaanottamaan vieraita ja päivystämään aulaan ja kaksi meistä lähti hotellille hakemaan vieraiden matkatavaroita, jotka kuljetimme Raatihuoneelle. Kokouspäivän lopun päivystimme aulassa. Kokouksen loputtua järjestimme kuljetukset lentokentälle ja juna-asemalle ja opastimme vieraat oikeisiin autoihin, oikeiden matkatavaroiden kanssa. Tämän jälkeen vielä purimme kokouksen ja autoimme viemään tavarat pois.

Kaiken kaikkiaan projekti oli todella mielenkiintoinen ja varmasti kohdallani ainutlaatuinen. Vieraat olivat tyytyväisiä, ja kokous ja järjestelyt sujuivat hienosti. Muutama juttu aina menee pieleen ja tulee muuttujia, mutta tällä kertaa nämä eivät johtuneet meistä. Esimerkiksi parilla vieraalla oli lennot myöhässä, eivätkä he kerenneet varatulle jatkolennolle. Myös illalliselle Vapriikkiin oli tilattu bussi, joka ei ikinä tullutkaan, koska bussifirma oli laittanut väärän päivämäärän itselleen ylös.

KV-tiimi oli huippu ja he arvostivat paljon meidän panostamme projektissa. Vaikka projektiin osallistuminen vaati hieman vaivaa oman lukujärjestyksen järjestelemisessä kokouspäivien aikana ja päivät olivat pitkiä, oli kaikki sen vaivan arvoista!

Jessika

[email protected]