Murupolku

Blogit

Blogit

Rikostutkijan arkea Pasilassa

Mona Watkins Julkaisupäivä 28.4.2022 9.32 Blogit

Terveiset työharjoittelusta Helsingin Pasilasta. Koulutuksemme on nyt siinä vaiheessa, että suoritamme kukin työharjoittelua eri paikkakunnilla. Työharjoittelumme kestää kymmenen kuukautta, ja sen aikana tutustumme esimerkiksi rikostutkintaan, liikennevalvontaan ja hälytys- ja valvontatoimiin kentällä. Oma työharjoitteluni alkoi rikostutkinnalla, joka Helsingissä kestää 15 viikkoa.

Mitä rikostutkijan arkeen sitten kuuluu? Itse olen kokenut rikostutkinnan erittäin antoisana. Koen, että sanonta ”yksikään päivä ei ole samanlainen” pätee rikostutkintaan täysin. Rikostutkijan tehtävänä on selvittää rikoksia. Tutkijan päiviin sisältyy muun muassa kuulusteluja, kotietsintöjä, takavarikoita ja erilaisten tietojärjestelmien hyödyntämistä rikosten selvittämiseksi.

Itse pidän varsinkin kuulusteluista. Koen ne positiivisina haasteina, kuin urheiluotteluina, joihin haluan valmistautua hyvin. Kuulustelut ovat vuorovaikutustilanteita, joissa sinun tulee osata kuulla ja ymmärtää henkilöä, joka saattaa tulla hyvinkin erilaisista taustoista kuin sinä. Sinun tulee osata kysyä kysymyksiä, joilla saat toisen kertomaan sinulle tapahtumasta, jota yrität selvittää, mutta josta toinen ei mahdollisesti halua puhua. Sinun pitää osata myös lukea toista, sillä hyvin usein se, mitä sinulle kerrotaan, ei pidä paikkaansa.

Miten sitten tiedät, että sinulle valehdellaan? Rikostutkijat eivät ikävä kyllä vieläkään omista kristallipalloja tai lue ajatuksia, vaikka tilausta tälle varmasti olisi. Mitä monimutkaisempi tapahtunut rikos on, sitä paremmin kuulusteluihin tulee valmistautua. Ennen rikoksesta epäillyn kuulustelua on hyvä esimerkiksi kuulla mahdolliset rikoksen uhrit ja todistajat. Näin tutkijalla on jo parempi kuva siitä, mitä mahdollisesti on tapahtunut, ja näin on helpompi huomata, jos kuultavan kertomus ei pidä paikkaansa. Toisaalta on aina hyvä muistaa, että kaikki kokevat tapahtumat eri tavalla ja muistavat ne omien kokemustensa kautta. Näin esimerkiksi kolmella samassa tilanteessa olleella saattaa olla hyvinkin erilaiset muistikuvat tapahtumista.

Hyvä tapa oppia kuulustelemaan on olla kuulustelutodistajana kokeneille rikostutkijoille. Kuulustelutodistaja on puolueeton henkilö, joka ei osallistu kuulusteluun, mutta on siellä todistamassa, että kuulustelutilanne on tapahtunut kirjatun mukaisesti. Mielestäni on erittäin mielenkiintoista ja opettavaista nähdä, miten toiset rikostutkijat kuulustelevat kuultaviaan. Minua kiinnostaa, minkälaisia kysymyksiä kokeneet rikostutkijat esittävät kuulusteluissaan ja miten he käyvät vuorovaikutusta kuultaviensa kanssa. Kuulustelutodistajana oppii lukemaan kuultavaa hyvin, koska silloin et keskity muistiinpanojen tai kuulustelukertomuksen kirjaamiseen, vaan pystyt lukemaan kuultavaa ja kuulustelijaa koko kuulustelun ajan. Näin huomaat esimerkiksi pienet eleet tai ilmeet, joita kuultava tekee tutkijan kääntäessä katseensa tietokoneen ruutuun. Koen, että kuulustelutodistajana ollessani olen aina ottanut jotain mukaani ja olen soveltanut oppimaani omiin tekemiini kuulusteluihin.

Minkälaisia rikosnimikkeitä nuorempana konstaapelina olen sitten päässyt tutkimaan? Olen tutkinut esimerkiksi näpistyksiä, varkauksia, petoksia ja erilaisia rattijuopumuksia. Olen tutkinut myös pahoinpitelyitä, kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia. Olen päässyt tutkimaan myös huumausainerikoksia, maahantulokiellon rikkomisia ja identiteettivarkauksia. Tutkimieni rikosnimikkeiden kirjo on ollut laajempi kuin mitä uskalsin odottaa. Mahtavaa on mielestäni ollut myös se, että olen itsenäisesti päässyt selvittämään kyseisiä rikoksia. On ollut hienoa pohtia, kuinka rikosta voisi lähteä ratkomaan. Apua tutkintaan ja pohdiskeluun olen tietenkin saanut rautaisilta ammattilaisilta, kuten harjoitteluohjaajilta ja tutkinnanjohtajilta, joihin olen voinut kääntyä mieltäni askarruttavissa asioissa.

Rikostutkinta on ollut hyvin antoisaa ja opettavaista. Uskon, että olen tutkinnan aikana kartuttanut taitoja, jotka varmasti auttavat minua seuraavaksi edessä olevilla harjoittelun osioilla, kuten partioauton ratissa kenttäjaksolla. Tähänastisesta voin sanoa, että koen valinneeni itselleni juuri oikean ammatin. Joka päivä olen lähtenyt töihin innolla ja hymyssä suin.

Aurinkoista kevättä,

Mona

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai ajatuksia? Minuun voit olla yhteydessä osoitteessa [email protected]