Murupolku

Blogit

Blogit

Tentamensvecka och sedan sommarlov!

Oskar Pellas Julkaisupäivä 9.6.2015 13.02 Blogit

Hej allihop! Jag har inte glömt bort bloggen. Jag lovade ett till blogginlägg i juni innan jag tillsammans med mina klasskompisar säger hejdå till Tammerfors för några veckor och sticker tillbaka till respektive hemorter på sommarlov.

Just nu är vi mitt uppe i tentamensperioden. Vi har sammanlagt sju stycken tentamina. Föregående vecka hade vi första tentamen som handlade om alarm- och övervakningsverksamhet. Den fick vi resultat från igår och jag fick högsta betyget, en 5:a! Vi får hoppas att det fortsätter i samma spår. Andra tentamina vi kommer ha denna vecka är trafik, straffprocessrätt, två tentamina i grunderna i brottsbekämpning, varav en görs som en nättentamen, samt ett teoretiskt och praktiskt prov i att använda polisradion två dagar före vi får sommarlov. Det har varit en grym ångest från min sida för denna vecka. Jag är en människa som vill prestera på topp, och jag vill göra bra ifrån mig. Faktum är jag sitter och skriver detta blogginlägg som en paus i studierna. Jag är ensam i en datasal i skolan. Studielivet är inte alltid så glamouröst kan man lugnt konstatera.

Men det gäller bara att hålla ut tills på torsdag eftermiddag då alla tentamina förutom en är skriven. Efter det har vi självstudier ända fram tills på onsdag den 17.6. Samt att på torsdag arrangeras den årliga svinfesten, ett av de roligaste festtillfällena på hela året har jag fått höra av äldre studerande. Det kommer att ordnas badtunnor till skolan som kommer att stå på gården som man kan bada i, samt har jag förstått att det kommer att serveras mat i form av en helgrillad gris. Därav namnet! Samt en hel del andra aktiviteter som jag inte känner till ännu. En bra avslutning på en tuff vecka!

Parallellt med alla tentamina anordnas även en beachvolleybollturnering, som börjar med start imorgon den 9.6, och finalen hålls på torsdag i samband med svinfesten. Även fast det kanske inte känns som att jag skulle ha tid att delta i turneringen, är det alltid välkommet med avbrott från studierna.

Under andra perioden har vi som jag nämnde i mitt tidigare blogginlägg fått börja göra mer praktiska saker. Vi har hunnit ha en övningsdag, där vi har fått tillfälle att omsätta alla de kunskaper vi har lärt oss i praktiken. Jag vill inte avslöja allt för mycket då framtida studerande skall få ha något att se fram emot, men övningsdagen var väldigt bra anpassad till det vi har lärt oss, och svårighetsgraden på övningarna kommer att stiga i takt med att vi lär oss mer. Samt har vi börjat med fysiska maktmedel. Vi har ännu inte hunnit ha så många lektioner, och har hittills bara hunnit gå igenom ett par grundläggande transportgrepp och hur en patrull ska fungera när man tilltalar en främmande person. Ändå är det skönt att få börja arbeta och lära sig mer praktiskt och man kommer in i rollen som polis mer och mer.

Vi har även hunnit ha två stadskörningar tillsammans med en lärare. Första gången vi körde noterade läraren olika fel vi gjorde, för att sedan andra gången öva bort dessa fel. För mig som kommer från Åland var det väldigt nervöst att köra i Tammerfors, då jag i princip enbart kört på Åland tidigare. Trots det gick körningen bra och jag tror alla i klassen fick värdefull kunskap inför körprovet vi har senare.

Jag skulle gärna fortsätta skriva och berätta mer om vad vi har gjort, men klockan tickar obönhörligen framåt, och jag är tvungen att återgå till studierna. Om ni läsare har något ni undrar över angående livet här på skolan eller utbildningen i övrigt, kan ni kontakta mig på e-mail adressen [email protected]. Jag kommer att kunna svara på era frågor fram till dess att jag far på sommarlov den 18.6. Alla andra mail som ni skickar efter det kommer jag läsa först efter sommarlovet då jag får tillgång till skolans datorer igen. Och kom ihåg att skriva era mail på svenska, haha…

Vi hörs efter sommaren!

Oskar

Oskar Pellas Polisstuderande bloggar sv