Murupolku

Blogit

Blogit

Tiden går snabbt när man har kul

Emma Salomäki Simon Hagman Julkaisupäivä 15.11.2018 15.14 Blogit

Hej läsare!

Dagarna rullar på i skolan och vi går nu omkring i våra splitternya tjänstekläder. Vi kan konstatera att alla i klassen ändrade smått sitt utseende. Var och en står rakare i ryggen, och alla ser ut som riktiga poliser fastän vi fortfarande är studerande ännu ett tag framöver. Tanken med att vi redan i detta skede börjar bära uniform är att vi skall bli bekväma i vår kommande roll som polis. Vi tycker att det känns bra att bära uniform, vår yrkesidentitet blir allt starkare för varje dag som går.

Vi har nu påbörjat den andra perioden. Vi har börjat med kurser som till exempel fordonsteknik och grunderna i övervaknings- och alarmverksamhet. Maktmedelsutbildningen börjar vi med om någon vecka. Vi ser mycket framemot maktmedelsutbildningen, eftersom vi hittills haft mest teoretiska ämnen i klassen. Tiden på skolan går väldigt snabbt, det känns som att veckorna bara flyger förbi. Det brukar sägas att tiden går fort när man har kul, och det kan vi hålla med om. Utbildningen är krävande men då man trivs och brinner för det man studerar så blir allt så mycket enklare. Redan julen 2019 är planerna att vi skall påbörja våran praktik på någon polisinrättning i Finland.

Skolan ordnar en del fritidsaktiviteter som studerande har möjlighet att ta del av. En av många aktiviteter är övningsskjutning som skolans skjutklubb ordnar. En del av vår klass har varit och prövat på skjutandet, vilket var spännande och roligt. Vissa av oss hade aldrig rört en pistol före övningen, men hittade ändå efter lite övning sina skott inom det svarta området på tavlan.

Under början av november ordnade vår klass familjedag på skolan. På familjedagen deltog närmare 100 personer.

För gästerna ordnades program som bestod av olika stationer på skolområdet. Gästerna fick på en station möjlighet att köra en riktig polisbil på skolans hanteringsbana. Under körningen fungerade vi studerande som övervakare, en studerande i polisbilen och en som stod utanför och höll koll så att allt gick bra. En aning stolthet kunde vi känna att för en gång skull få övervaka att egna föräldrarna faktiskt kör bil på ett säkert sätt. Gästerna fick också bekanta sig med skolans övningsstad där polisbil, spikmatta och butkan uppvisades. I gymnastiksalen fanns två olika koordinationstest, ett för vuxna och ett för de minsta barnen. Koordinationstestet är en del av det fysiska urvalsprovet för intagning till polisutbildningen. I skolans brottningssal ordnades gymnastiktimme för både vuxna och barn.

Gästernas feedback om familjedagen var mycket positiv och anhöriga uppskattade att få ta del av vår vardag på Polisyrkeshögskolan.

Tiden på skolan blir bara intressantare för varje dag som går, som vi tidigare nämnde så har undervisningen hittills bestått av mycket teoretiska studier. Redan nu har vi börjat gå in på mer praktisk utbildning vilket vi tycker är kul, utbildningen blir via praktiska övningar mer konkret. Vi ser framemot att i nästa inlägg få berätta mer om våra upplevelser här på Polisyrkeshögskolan. Ha det bra tills dess.

Kom ihåg att skicka mejl till oss ifall ni har frågor gällande studierna och utbildningen: simon.hagman(at)poliisi.fi, emma.salomaki(at)poliisi.fi.

Emma & Simon

Emma Salomäki Polisstuderande bloggar Simon Hagman sv