Murupolku

Blogit

Blogit

Tiden på utredningen i Borgå och i Raseborg

Vanessa Johansson Jessica Örn Julkaisupäivä 15.1.2014 9.18 Blogit

Tiden på utredningen i Borgå och i Raseborg

 

Tiden på utredningen i Borgå

Efter att ha varit på fältet och gjort det som för de flesta är den synligaste delen av polisens jobb måste jag nog medge att jag trivs mycket bra på utredningen också! Arbetet på utredningen har varit mycket mer omväxlande än jag föreställt mig. Jag har jobbat på korttidsundersökningen, där man undersöker brott som man redan har en misstänkt gärningsman till. Vissa dagar har jag suttit inne på kontoret, hållit förhör och ringt telefonsamtal. Andra dagar kan det plötsligt gälla att fara på husrannsakan för att söka efter t.ex. droger eller stulen egendom hos någon. För någon vecka sedan var jag också till en lågstadieskola för att föreläsa om trafiksäkerhet.

Hittills har jag undersökt ärenden som t.ex. olika trafikbrott, bedrägerier, misshandlar, skadegörelser, hemfridsbrott, straffbart bruk av narkotika. Ofta är det ganska klart vad som skall göras. Parterna samt eventuella vittnen skall höras, de bilagor som är nödvändiga för förundersökningen skall samlas in och sedan skall allt detta sammanställas till ett protokoll. Protokollet far sedan vidare till åklagaren. Ibland görs inget protokoll i ärendet ifall t.ex. anmärkning eller böter utfärdat av polisen är tillräcklig åtgärd.

Tiden på utredningen har varit mycket lärorik. Jag har märkt att en hel del av det som vi gick igenom i skolan, som man inte då förstod, har nu blivit mycket klarare då man ser hur det fungerar i praktiken. Småningom känner man sig inte lika vilsen, utan har själv en hel del kunskap som man samlat på sig under dessa månader. Ändå kommer det nästan varje dag något nytt som man igen får ta reda på. Men då minns man det till nästa gång. Under arbetspraktiken har varje praktikant en utsedd handledare som fungerar som ens "lärare", och som man har tillstånd att bombadera med en oändlig mängd frågor. Ifall det är något man undrar över är det alltid bättre att fråga dumma frågor än att göra dumma fel. Och som tur har man så trevliga kollegor som svarar på frågor och handleder en i nya situationer!

Gott Nytt År!
-Vanessa

Tiden på utredningen i Raseborg

Jag är nu inne på min fjärde arbetsturlista på utredningen. Jag är på betjäningsutredningen, det betyder att personerna på den här avdelningen sköter de flesta trafikärenden, samt andra mindre ärenden som inträffar här inom Raseborgs polisstations område. Dessutom hör det till våra uppgifter att några arbetsskift per arbetsturlista sitta i anmälningsmottagningen. Då tar vi emot anmälningar, både personligen och per telefon, vi delger även böteslappar från t.ex. trafikkamerorna runt om i landet.

Det har varit väldigt lärorikt att vara inne på utredningen. Plötsligt förstår man hur viktigt det är att man gör allt pappersarbete ordentligt då man är ute på fältet. Det är svårt som utredare att fylla i olika protokoll och papper då man själv inte varit på plats på uppdraget. Jag har även märkt hur viktigt det är att anmälningarna blir skrivna på rätt sätt, det är ju utgående från dem som utredaren sen reder ut ärendet.

Att sitta i anmälningsmottagningen har varit väldigt omväxlande och intressant, vissa dagar kommer det så mycket anmälningar att man är tvungen att skriva en del av dem först följande arbetsskift medans det andra dagar är relativt lugnt så man även hinner sköta sina andra ärenden. I början var det ganska svårt att sitta i anmälningsmottagningen, då jag inte kunde svara på alla frågor, men det är bara att ta reda på av de äldre kollegorna och ringa upp på nytt. Det hör till polisens skyldigheter att hjälpa till och ge information om vilken myndighet medborgaren skall vända sig till ifall ärendet inte hör till polisen.

Jag har mestadels fått olika trafikärenden under den här tiden. Jag har haft hand om en hel del rattfyllerier, utkörningar och mindre kollisioner. Det är ganska intressant hur länge ett klart och simpelt ärende kan ta att reda ut, man skall kontakta misstänkta, målsäganden samt eventuella vittnen. Telefonsamtal skall ringas, de inblandade personerna skall kallas in på förhör osv.

Hittills under praktiken har jag kort sagt fått en bättre helhetsbild av vad polisens jobb går ut på. Kontakten med olika människor har man varje dag, och man vet nästan aldrig vad nästa dag har att erbjuda!

Gott nytt år 2014,
//Jessica

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv