Murupolku

Blogit

Blogit

Till yngre konstaplar över en natt

Emma Salomäki Simon Hagman Julkaisupäivä 18.12.2019 22.04 Blogit

Hej igen läsare!

Nu börjar tiden på skolan rinna mot sitt slut före vi åker ut på vår arbetspraktik. Hela klassen är redan om några veckor ute i något polisdistrikt i Svenskfinland, endera inom brottsutredningen eller på fältet.

Stressen har äntligen släppt efter att vi fått de sista tenterna utförda (ni borde ha hört de applåder som spreds i klassen när vi fick höra att alla är godkända i tenterna) och vi har börjat se framemot att fortsätta lära oss och tillämpa våra kunskaper i det riktiga arbetslivet. Denna period har vi övat på bland annat trafikdirigering, studerat olika brottstyper samt fått utbildning i landsvägs- och alarmkörning, vilket har varit jätteroligt. En del av klassen har även gått en valbar kurs i grovt riktat våld under kvällstid, kursen har varit givande och intressant.

På bilden ser ni vår klasskamrat stå mitt i en korsning med sin högra hand sträckt uppåt, vet ni vad det betyder när en polisman ger er ett sådant tecken? Svar hittas i Vägtrafikförordningens 7 kapitel 47§ ;)

Det känns aningen galet att vi snart blir yngre konstaplar över en natt och efter det är vi tjänstemän med ett stort ansvar. För ett och ett halvt år sedan kändes den tanken väldigt avlägsen, men vi måste säga att vi nog har lärt oss stommen i polisarbetet under tiden vi har varit här på skolan. Det känns faktiskt som att det är dags att åka ut på arbetspraktik, trots att det såklart är väldigt spännande. Under praktiken är vi ju som tur inte ensamma, utan vi har alla en egen handledare med oss som finns där för att handleda, vilket känns bra.

Under den senaste veckan har vi haft övningsdagar som vi själva har planerat i hemlighet åt varandra, och vi alla kunde konstatera att vi utförde alla uppdrag på ett professionellt sätt. Vår klass har spenderat många timmar ihop och vi har lärt känna varandra bra. Efter övningsdagarna for alla från klassen med lärare ut till Tammerfors centrum på middag, under middagen kom många roliga minnen upp, blandat med några tårar och mycket skratt. Det är speciellt att alla i klassen alltid har dragit åt samma håll då det verkligen gäller. Utan den stöd och hjälp som vi givit varandra skulle vi inte ha klarat oss så bra som vi gjort, tack för det YH3!

Under arbetspraktiken skall vi försöka hinna med att göra något blogginlägg så att ni även får en inblick i hur vi har det där ute i arbetslivet. Men tills dess tackar vi för oss och önskar den nya svenskspråkiga kursen som börjar i januari lycka till med era studier!

Har ni några frågor så är det fortfarande fritt fram att skicka mejl till oss på emma.salomaki(at)poliisi.fi eller simon.hagman(at)poliisi.fi.

Emma & Simon

Emma Salomäki Polisstuderande bloggar Simon Hagman sv