Murupolku

Blogit

Blogit

Uppdatering från arbetslivet

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Julkaisupäivä 7.8.2018 15.11 Blogit

Hejsan! Återigen har det gått en tid sedan senaste inlägg. Mycket jobb och ett perfekt sommarväder har gjort att bloggen lämnat lite på sidan. Vi har också båda två hunnit ha lite semester i sommar men nu är vi tillbaka i jobb.

Vi kan konstatera att tiden ute på fältet och i brottsutredningen har gått väldigt snabbt. Det känns nästan som det var igår vi gjorde våra första skift i våra respektive polisinrättningar. Efter cirka två och en halv månad kommer vi åka tillbaka till skolan för att avsluta våra närstudier och slipa på våra examensarbeten. Ännu har vi några kurser kvar och det är en tid innan slutspurten. Om allt går vägen kommer vi ha våra närstudier klara innan nyår och efter det finns det möjlighet att arbeta på examensarbetet och i något skede söka betyget. Efter det får vi sakta men säkert fundera på att söka våra första tjänster “på riktigt”.

Sedan senaste inlägg har jag (Elias) gjort klart min period på utredningen. Jag måste säga att jag trivdes otroligt bra med dessa uppgifter också. Trevlig utredningsgrupp har jag fått jobba med och det bästa har varit att jag fått vara med och utreda en massa olika brott, allt från snatteri, cykelstölder till misshandlar och rån. För tillfället gör jag min period med trafikpolisen. Det jag gillar med deras jobb är att man rör sig på ett så stort område. Intressant att ta del av nya platser som man inte annars besöker eller kör igenom. Efter perioden på Liipo som man säger inom polisen så kommer jag att göra mina sista fältperioder före vi skall tillbaka till skolan.

Jag (Daniel) har jobbat på brottsutredningen och undersökt exempelvis snatterier, skadegörelse och misshandlar och skickat mina första protokoll till åklagaren. Jag gjorde min trafikperiod redan under maj månad innan närstudieperioden på skolan. Trafikgruppen var verkligen någonting som jag trivdes bra med och jag skulle gärna ha gjort en längre del av praktiken inom trafikgruppen. Redan innan jag kom ut på praktik så var jag intresserad av brottsutredningen och jag måste säga att jag inte är besviken. Man lär sig mycket och snabbt på brottsutredningen och man får själv ta ett stort ansvar och det krävs att man tar initiativ. Det gillar jag med utredningen.

Det som vi inte nämnt desto mera är att vi som yngre konstaplar under vår praktik även gör skoluppgifter på sidan om arbetet. Till uppgifterna hör bland annat att delta i minst en rättegång och att skriva olika typer av reflektionsdagböcker som behandlar det dagliga arbetet på våra respektive polisstationer. Det är givande att arbeta med dessa skoluppgifter eftersom de konkretiserar teori och praktik och kombination av det vi lärt oss i skolan och det som vi faktiskt upplever i arbetslivet på fältet så väl som i undersökningen.

Som vi skrev här ovan så börjar våra studier på Polisyrkeshögskolan gå mot sitt slut. Visst har vi arbete kvar men man börjar lite se slutet. Även om man inte vågar hoppas på något arbete ännu så ser läget för tillfället ganska lovande ut. I varje fall på utredningssidan verkar det finnas tjänster. Men arbetssituationen kan ändra precis som tidvattnet byter riktning. Vi kan som sagt inte ta ut någonting i förskott.

Det är alltid roligt när ni läsare hör av er med olika frågor. Som vanligt kan ni kontakta oss per e-post på adresserna daniel.lundqvist(at)poliisi.fi & elias.forsblom(at)poliisi.fi.

Vi hörs!

Daniel & Elias

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Polisstuderande bloggar sv