Murupolku
Navigointivalikko
AMK UKK Poliisina työskentely otsikko
Usein kysytyt kysymykset: Poliisina työskentely
AMK UKK Poliisina työskentely haitari
Polamk ei sijoita valmistuneita töihin. Jokainen poliisikoulutuksen suorittanut hakee itse poliisilaitoksissa tai valtakunnallisissa yksiköissä avoinna olevia virkoja. Poliisin määrärahoista päättää eduskunta.
Kaikkien poliisin ammatissa työskentelevien täytyy ensin suorittaa poliisin peruskoulutus eli poliisi (AMK) -koulutus. Peruskoulutuksen suoritettuaan voi hakea avoimia vanhemman konstaapelin virkoja poliisilaitoksilta, Suojelupoliisista tai Keskusrikospoliisista.
Poliisit keskustelevat työssään esihenkilönsä kanssa omista uratoiveistaan. Heidän on mahdollista hakeutua erilaisiin täydennys- ja erikoiskoulutuksiin, kuten poliisikoiranohjaaja-, venepoliisi-, moottorikelkkapoliisi- tai moottoripyöräpoliisikoulutukseen. Ratsupoliiseja on vain Helsingin poliisilaitoksella. Rikospaikkatutkijaksi poliisit voivat peruskoulutuksensa jälkeen kouluttautua pääasiassa Keskusrikospoliisin Rikosteknisen laboratorion järjestämillä erikoiskursseilla. Suomessa rikospaikkatutkinnan tekevät pääosin poliisit, mutta päätoimisia rikospaikkatutkijoita on alueellisissa rikosteknisissä yksiköissä suurimpien poliisilaitosten yhteydessä.
Suomessa vanhemman konstaapelin peruspalkka on 2 330–2 700 euroa kuukaudessa. Poliisin palkkausjärjestelmässä kuukausipalkka muodostuu peruspalkasta, kokemusosasta, suoritusosasta ja olosuhdeosasta sekä muista mahdollisista virkaehtosopimuksen mukaisista lisistä.
Vastavalmistuneen poliisin säännöllisen työajan ansio voi olla noin 2 550–3 150 euroa kuukaudessa. Säännöllisen työajan ansioon kuitenkin vaikuttavat myös erilaiset lisät, joita ansaitaan muun muassa ilta-, yö- ja viikonloppuvuoroista.
Ura poliisina töissä poliisissa infolaatikko oikea palsta
Töissä poliisissa
Haluatko tietää, millaista on työ poliisissa? Poliisin verkkosivuille Töihin meille -osioon on koottu esimerkiksi uratarinoita sekä tietoa kansainvälisistä työmahdollisuuksista ja avoimista työpaikoista.
Tutustu myös Polamkin valintakoekirjaan, jossa on esimerkkejä erilaisista tehtävistä poliisissa.