Avauksia: Poliisi, näin kohtaat surevan läheisen

Julkaisuajankohta 15.2.2022 10.23
Uutinen

Poliisin raskaimpiin tehtäviin kuuluu suruviestin vieminen. Tällaisessa tilanteessa pitkänkin linjan ammattilainen joutuu miettimään, mitä läheisensä menettäneelle pitää sanoa ja mitä asioita ottaa huomioon. 

Itsemurhan tehneiden läheisille tarkoitetun vertaistukijärjestö Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Riika Hagman-Kiuru painottaa Polamkin verkkosivuilla julkaistussa Avauksia-kirjoituksessa, että surevan kohtaamisessa tärkeintä on kiireettömyys ja empatia.

”Moni kysyy, mitä läheisensä itsemurhan kautta menettäneelle pitäisi sanoa. Olen myös kuullut, ettei moni ole uskaltanut sanoa mitään, jottei vaan sanoisi jotain väärää. Tärkeää ei kuitenkaan ole se, mitä sanoo, vaan läsnäolo. Jos sanoja ei löydy, voi empatiaa osoittaa kuuntelulla tai vaikka pienillä eleillä, kuten kosketuksella olkapäähän. Ammattilaisen, esimerkiksi poliisin, ei tulisi pelätä omien tunteidensa näyttämistä”, kirjoittaa Hagman-Kiuru.

Aihe on keskiössä myös Poliisiammattikorkeakoulun, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja PASEK-hankkeen yhteisessä HAAVA-tutkimusprojektissa. Projektissa suunnitellaan ja toteutetaan koulutus, joka lisää poliiseina toimivien osaamista ja valmiutta kohdata itsemurhavaarassa oleva henkilö tai itsemurhaan kuolleen henkilön omainen. 

"Avauksia – kirjoituksia turvallisuudesta ja johtamisesta" -palstalla julkaistaan Polamkin omien osaajien ja ulkopuolisten vaikuttajien näkökulmia sisäisen turvallisuuden ajankohtaisiin asioihin ja johtajuuteen.

Poliisiammattikorkeakoulu Tampere Tutkimus- ja kehittämistoiminta