Nenänkäytön erikoisjoukot saavat oppinsa jälleen Rinkelinmäellä ‒ poliisikoiralaitos palasi Hämeenlinnaan

Julkaisuajankohta 11.10.2022 9.30
Uutinen

Hämeenlinnan Rinkelinmäellä eli ”koiramäellä” kuuluu jälleen poliisikoirien haukuntaa ja koulutuskäskyjä, sillä poliisikoiralaitos on palannut sinne uusittuihin tiloihin.

Poliisikoirien koulutus alkoi Rinkelinmäellä vuonna 1927, ja samalla paikalla poliisikoiralaitos on toiminut siitä lähtien. Vuoden 2020 syksyllä oli kuitenkin aika siirtyä tilapäisiin tiloihin Janakkalaan vanhojen tilojen peruskorjauksen ja lisärakentamisen ajaksi. Nyt poliisikoiralaitos on palannut Hämeenlinnaan.

– Uudet tilamme ”koiramäellä” ovat nykyaikaiset ja juuri meille suunnitellut. Osa toiminnoista on lähes sata vuotta vanhoissa, peruskorjatuissa hirsitaloissa, mutta lisäksi meillä on muun muassa täysin uusi koiratarha sekä upeat modernit koulutus- ja harjoitustilat, kertoo poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen.

– Koulutamme näissä tiloissa kaikki Suomen poliisikoiranohjaajat, jotka sitten kouluttavat poliisikoirat. Lisäksi poliisikoiralaitoksen vastuulla on hankkia koirat poliisin käyttöön. Poliisikoiralaitos siis omistaa kaikki Suomen poliisikoirat.

Poliisikoiralaitos on osa Poliisiammattikorkeakoulua.

Tärkeä tuki poliisityön arjessa

Poliisikoiria on Suomessa noin 250. Osa poliisikoirista on monikäyttöisiä partiokoiria. Ne saavat koulutuksen hallittavuuteen, voimankäyttöön, jäljestämiseen, henkilöetsintään sekä esine- ja rikospaikkaetsintään. Lisäksi niille opetetaan jokin erikoiskoulutusalue, kuten huumausaineiden tai räjähdysaineiden etsintä. Osa poliisikoirista on erikoiskoiria, jotka toimivat vain omalla erikoistumisalueellaan, kuten räjähdys- tai huumausaineiden etsinnässä tai avustamassa palonsyyntutkintaa.

– Poliisikoirat ovat tärkeä tuki poliisityön arjessa. Niillä on roolinsa niin voimankäyttöä vaativissa tehtävissä kuin nenänkäytön erikoistehtävissä. Poliisikoirat osaavat etsiä muuan muassa huumausaineita, räjähteitä, palavia nesteitä ja kadonneita henkilöitä. Rahakoiria koulutamme setelikätköjen etsimiseen rakennuksista ja maastosta ja siten voimme olla avuksi esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden ja harmaan talouden tutkinnassa, Pekka Kokkonen sanoo.

– Uusin erikoistumisalue koirilla on erite-etsintä, jota voidaan hyödyntää seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinnassa. Koirat voivat löytää siemennestetahroja, joita poliisi ei muuten löytäisi kenttäolosuhteissa. Seuraavaksi testaamme, voisiko elektronisten esineiden etsintä olla uusi erikoistumisalue poliisikoirille: opetamme koirat etsimään kätkettyjä puhelimia, kovalevyjä sekä muistikortteja ja -tikkuja.

Poliisikoiralaitoksen uusien tilojen avajaisia vietettiin 11.10.2022. Juhlassa puhui muassa sisäministeri Krista Mikkonen.

– Poliisikoira on työtoveri, jota tekniikka ei kykene korvaamaan. Sisäministeriö haluaa osaltaan olla vaikuttamassa siihen, että poliisikoiratoiminta saa ansaitsemansa voimavarat laadukkaan työn jatkamiseen ja siihen, että poliisikoiratoimintaa arvostetaan ja sen merkitys poliisitoiminnalle ymmärretään”, sanoo sisäministeri Mikkonen.

Hämeenlinna Poliisiammattikorkeakoulu Poliisikoulutus