Specialtrupperna i nosbruk utbildas igen i Rinkelinmäki ‒ polishundsinrättningen återvände till Tavastehus

Utgivningsdatum 11.10.2022 9.30
Nyhet

I Rinkelinmäki i Tavastehus eller ”hundbacken” hör man igen polishundarna skälla och utbildningsorder, för polishundsinrättningen har återvänt till de renoverade lokalerna.

Utbildningen av polishundar började i Rinkelinmäki 1927, och polishundsinrättningen har varit verksam här sedan dess. Hösten 2020 var det dock dags att flytta till tillfälliga lokaler i Janakkala under den grundliga renoveringen av de gamla lokalerna och tillbyggnaden. Nu har polishundsinrättningen återvänt till Tavastehus.

– Våra nya lokaler på ”hundbacken” är moderna och utformade just för oss. En del av funktionerna finns i renoverade timmerhus som är nästan hundra år gamla, men dessutom har vi bland annat en helt ny hundgård och fantastiska moderna utbildnings- och övningslokaler, berättar överkommissarie Pekka Kokkonen, chef för polishundsinrättningen.

– Vi utbildar alla polishundförare i Finland i dessa lokaler. De utbildar i sin tur polishundarna. Dessutom ansvarar polishundsinrättningen för att skaffa hundar för polisens bruk. Polishundsinrättningen äger alltså alla polishundar i Finland.

Polishundsinrättningen är en del av Polisyrkeshögskolan.

Viktigt stöd i polisarbetet

I Finland finns det cirka 250 polishundar. En del av polishundarna är patrullhundar som är kombinationshundar. De utbildas i lydnad, användning av maktmedel, spårning, person-, sak- och brottsplatssök. Dessutom utbildas de i ett specialutbildningsområde, såsom att söka narkotika eller sprängämnen. En del av polishundarna är specialhundar som endast är verksamma inom sitt eget specialområde, såsom att leta efter sprängämnen eller narkotika eller hjälpa till med att reda ut orsaken till eldsvåda.

– Polishundarna är ett viktigt stöd i det vardagliga polisarbetet. De har en roll både i uppdrag som kräver användning av maktmedel och specialuppgifter inom nosanvändningen. Polishundarna kan bland annat leta efter narkotika, sprängämnen, brännbara vätskor och försvunna personer. Vi utbildar sedelhundar i att leta efter sedelgömmor i byggnader och terrängen och på så sätt kan vi hjälpa till med att utreda till exempel organiserad brottslighet och svart ekonomi, säger Pekka Kokkonen.

– Det senaste specialiseringsområdet för hundar är sökning av sekret, som kan utnyttjas i utredningen av sexual- och våldsbrott. Hundar kan hitta spermafläckar som polisen annars inte skulle hitta i fältförhållanden. Härnäst testar vi om sökandet efter elektroniska föremål kan vara ett nytt specialiseringsområde för polishundar: vi lär hundarna att söka dolda telefoner, hårddiskar samt minneskort och -stickor.

Invigningen av polishundsinrättningens förnyade lokaler firades den 11 oktober 2022. Vid festen talade bland annat inrikesministern Krista Mikkonen.

– Polishunden är en arbetskompis som tekniken inte går att ersätta. Inrikesministeriet vill vara med och påverka att polishundverksamheten får de resurser de förtjänar för att fortsätta kvalitetsarbetet och således möjliggöra att polishundsverksamheten värderas och att dess betydelse för polisarbetet förstås, säger inrikesministern Mikkonen.

Polisutbildning Polisyrkeshögskolan Tavastehus