Poliiseille uusi koulutus eläinsuojelurikoksista – Polamkille Vuoden eläinsuojeluteko -palkinto

Julkaisuajankohta 4.10.2023 10.30
Uutinen

Polamk järjestää loppuvuonna ensimmäistä kertaa valtakunnallisen täydennyskoulutuksen eläimiin kohdistuvien rikosten tutkinnasta. Kurssille osallistuu yli 30 poliisia eri puolilta Suomea. Osallistujina on myös rikostutkijoita Rajavartiolaitokselta sekä erityissyyttäjiä ja käräjätuomareita Syyttäjälaitokselta.

Eläimiin kohdistuvien rikosten tutkinta -kurssi tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen: eläinten kohtelua koskeva lainsäädäntö muuttuu, kun uusi laki tulee voimaan vuoden 2024 alusta.

– Tarjoamme koulutukseen osallistujille uusimmat tiedot eläinsuojelulainsäädännöstä ja siitä, miten uusi laki eläinten hyvinvoinnista vaikuttaa poliisin toimintaan. Kurssilla tarkastellaan käytännön tapauksia ja opitaan soveltamaan teoriatietoa poliisin arkityössä eläimiin kohdistuvien rikosten tutkinnassa. Poliisin työtehtävät voivat liittyä eläinsuojelurikoksiin, luonnonsuojelurikoksiin, metsästys- ja kalastusrikoksiin sekä eläinten kuljettamiseen liittyviin rikoksiin, kertovat kurssivastaavat yliopettaja Satu Rantaeskola Polamkista ja rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

– Taustalla tässä on lakimuutoksen lisäksi usealta taholta tulleita huomioita, että poliisin osaamista pitää kehittää eläinsuojeluun ja eläinsuojelurikosten tutkintaan liittyen. Nyt järjestettävän koulutuksen pohjana on Itä-Suomen poliisin viime vuonna järjestämä pilottikurssi, joka oli oikein onnistunut ja sai hyvää palautetta. Valtakunnallisen koulutuksen suunnittelussa olemme saaneet apua myös SEY Suomen eläinsuojelu -järjestöltä, sanoo koulutuspäällikkö Joni Tonteri Polamkista.

Palkinto eläinsuojelukoulutuksen kehittämisestä

Eläinsuojelurikosten tutkintaan liittyvän koulutuksen kehittäminen toi Polamkille Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon, jonka myöntää SEY Suomen eläinsuojelu. Palkinnon saaja julkistettiin Eläinten päivänä 4.10.2023.

Vuoden eläinsuojeluteko -palkinto jaetaan henkilölle tai organisaatiolle, joka on toiminnallaan tuonut esiin epäkohtia eläinten oloissa tai edistänyt merkittävällä tavalla eläinten hyvinvointia. Palkinnon perusteluissa todetaan, että Poliisiammattikorkeakoulu on tehnyt korjausliikkeen sen jälkeen, kun SEYn selvitys osoitti puutteita poliisin eläinsuojeluosaamisessa.

– SEY pitää poliisihallinnon reagointia erinomaisena esimerkkinä siitä, kuinka viranomainen voi tarvittaessa korjata toimintaansa pikaisesti ja perusteellisesti. Kiitän lämpimästi Poliisiammattikorkeakoulua huolellisesta ja hyvin suunnitellusta korjausliikkeestä. Eläinsuojelulain toimeenpano on tiedetty puutteelliseksi jo pitkään. Poliisien eläinsuojeluosaamista lisäämällä saadaan yksi olennainen puute korjattua, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

SEY Suomen eläinsuojelu -järjestön uutinen Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnosta

Poliisiammattikorkeakoulu Poliisikoulutus Tampere