Uuden tutkimushankkeen avulla torjutaan valeuutisia ja disinformaatiota

Julkaisuajankohta 11.11.2022 10.18
Uutinen

Poliisiammattikorkeakoulu osallistuu kansainväliseen Fake nEws Risk MItigator (FERMI) -hankkeeseen, jossa kehitetään keinoälypohjainen ratkaisu disinformaation ja valeuutisten havaitsemiseen muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Kehitettävä tekninen työkalu pystyy tunnistamaan esimerkiksi valeuutisen aiheen ja todennäköisen alkuperän sekä antamaan arvion totuudenmukaisuudesta. Se havaitsee disinformaatiota levittävät valetilit ja väärennetyn sisällön sekä valeuutisia ja disinformaatiota levittävien verkostojen alkuperän.

Lisäksi FERMI-hankkeessa ennakoidaan disinformaation ja valeuutisten vaikutuksia muihin rikoksiin tietoverkossa ja reaalimaailmassa sekä esitetään ratkaisuja niiden torjumiseen. 

– FERMI-hanke jatkaa Poliisiammattikorkeakoulussa aiemmin toteutettujen viharikoshankkeiden teemoja. Samalla hanke tuo uutta lähestymistapaa, koska se auttaa tunnistamaan ja torjumaan sekä äärioikeistolaista että äärivasemmistolaista disinformaatiota ja valeuutisia, jotka voivat yltyä viharikoksiksi ja pahimmillaan väkivaltaiseksi ekstremismiksi, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Jenita Rauta. 

Hankkeen tavoitteena on auttaa EU:n poliisiviranomaisia valvomaan ja torjumaan disinformaation ja valeuutisten leviämistä. Poliisiammattikorkeakoulun tehtävänä hankkeessa on tuottaa koulutusmateriaalia eurooppalaisille poliisiviranomaisille, muille ammattilaisille sekä sidosryhmille ja EU-kansalaisille. 

– Koulutusmateriaalin tarkoituksena on auttaa torjumaan disinformaation ja valeuutisten leviämistä sekä lisätä digitaalista luottamusta (digital trust). Saamme koulutusmateriaalin myös Suomen poliisin käyttöön, sanoo Rauta. 

Kolmevuotisessa FERMI-hankkeessa on mukana kaikkiaan 17 organisaatiota Euroopasta. Suomesta hankkeeseen osallistuu myös sisäministeriö. Hankkeen rahoittaa EU:n Horisontti 2021 -ohjelma. 

Poliisiammattikorkeakoulu Tampere Tutkimus- ja kehittämistoiminta