Murupolku

Blogit

Blogit

Opiskelijavaihdossa: Vierailuja Lontoon alueella ja tiukkaa pänttäämistä

Sampsa Pietilä Julkaisupäivä 10.12.2019 8.21 Blogit

Erasmus+ -vaihdon loppusuora häämöttää. Viimeiset esseet ja esitykset alkavat olla valmiita. Aika menee niin nopeasti! Tänne saapumisesta on jo yli kaksi kuukautta, mutta vasta nyt alkaa tuntua siltä, että tähän ympäristöön ja kieleen on kunnolla tottunut. Paluulentoon on enää muutama viikko.

Arki ei täällä oikeastaan eroa juurikaan suomalaisesta opiskelija-arjesta. Luennoille mennään, kun niitä on. Kun luentoja ei ole, pyrin hoitamaan esseet pois alta. Tuntuu, että täällä on hieman erilainen tapa kirjoittaa esseitä, ja lähteitä vaaditaan lähtökohtaisesti enemmän kuin Polamkissa. Välillä ihmetyttää, että miksi paikalliset opiskelijat jättävät luentoja väliin: Hehän maksavat tästä lystistä joka lukuvuosi!

Kaikkinensa omalle pääkopalle tekee todella hyvää olla täällä. Ainoa vastuu on hoitaa koulujutut pois alta. Vapaa-aikana voi sitten ottaa rennosti tai urheilla. Työharjoittelun aikana kertyneet (yövuoroissa pikaruokaravintoloista hankitut) rasvakilot on saatu poltettua. Naapuriyliopistossa (University of Kent) toimiva Nordic Society on ystävällisesti hyväksynyt myös minut mukaansa heidän toimintaan, vaikka ovatkin naapuriyliopiston puolella. Siellä olen tavannut huikeita, niin ikään täällä Canterburyssa opiskelevia, pohjoismaisia (ja Pohjoismaista kiinnostuneita) tyyppejä! Heiltä tuli myös sanomista, kun uskalsin edellisessä blogikirjoituksessa mainita, että juuri tämä Canterbury Christ Church University muodostaisi tämän kaupungin sydämen. Pienen leikkimielisen kisailun jälkeen tulimme siihen kompromissiratkaisuun, että Canterburyn sydän on kummankaan yliopiston sijasta kaupungin keskellä oleva katedraali ympäristöineen. Sen juuret kun ulottuvat tiettävästi ainakin viime vuosituhannen alkuvaiheille!

Arkinen puurtaminen keskeytyi hetkeksi, kun pääsin tutustumaan opiskelijaryhmän kanssa Lontoon parlamenttitaloon (Westminster Palace) sekä seuraavana päivänä Metropolitan Police Service Specialist Training Centreen! Parlamenttitalon opastettu kierros oli tavallista laajempi, sillä valtakuntaan on julistettu ennenaikaiset parlamenttivaalit, joiden vuoksi molemmat istuntosalit olivat tyhjinä. Brittiparlamentissa 650 alahuoneen jäsentä mahtuvat muuten paljon pienempään tilaan kuin Suomen 200 kansanedustajaa!

Myös jälkimmäinen vierailu oli erittäin mielenkiintoinen. Pääsimme seuraamaan paikallisen aseellisen poliisin harjoittelua ja koulutusta. ”Tavalliset” poliisithan eivät Britanniassa kanna aseita laisinkaan. Vierailu oli myös osallistava, ja pääsin itsekin verestämään muistiani vaarallisen henkilön etsinnän harjoittelun merkeissä. Omasta näkökulmasta tuntuu vähän hassulta, että tavallisella poliisilla ei ole asetta mukana. Aseen tarve kun saattaa muodostua varsin yllättäen. Toisaalta, ehkä paikallisten poliisien mielestä kuulostaa vähintään yhtä oudolta, että kaikki suomalaiset poliisit ”kenttäpartiosta dekkariin” kantavat asetta.

Edellisen kirjoituksen jälkeen olen saanut pari kysymystä vaihto-opiskeluun liittyen, voisin vastata lopuksi niihin:

Onko vaihtoon pääsy kovan kilpailun takana? Onko vaihtoon lähteviä kiintiömäärä?

Erasmus+ -vaihdon mahdollisuus on kovin uusi juttu Polamkissa, eikä ole vielä ehkä tavoittanut kaikkia. Nyt syyskaudella 2019 vaihtoon hakeutui ja pääsi kolme opiskelijaa, kun taas keväällä 2020 viisi opiskelijaa. En sanoisi kilpailun olevan vielä liian kovaa. Ainakaan toistaiseksi!

Edellytetäänkö hyvää/erinomaista opintomenestystä?

Ei siitä haittaakaan ole! Opiskelemaan sitä vaihdossakin joutuu, ja vieläpä vieraalla kielellä, enkä sanoisi sen olevan ainakaan omasta mielestäni merkittävästi helpompaa kuin suomeksi opiskeleminen. Oma opintomenestykseni on ollut ”vahvaa keskiluokkaa”. Ehkä joskus tulevaisuudessa, jos vaihtoon hakijoita on merkittävästi enemmän kuin paikkoja, saattaa opintomenestys vaikuttaa valintoihin.

Millä perusteella päätetään, kuka pääsee mihinkin kohteeseen? Saako itse toivoa/päättää?

Toivoa saa kahteen kohteeseen mieluisuusjärjestyksessä. Voisin kuvitella, että paikkoja pyritään päättämään siten, että mahdollisimman moni pääsisi mieluisaan kohteeseen. Hakemisen yhteydessä kirjoitetaan myös englanniksi eräänlainen ”motivaatiokirje” molempiin kohteisiin erikseen, eli pitäisi hieman perustella, miksi haluaa juuri kyseiseen kohteeseen vaihtoon.

Kiitos kysymyksistä! Lisää kysymyksiä tai kommentteja voi lähettää minulle osoitteeseen [email protected] ­­- ulkomailta käsin en pääse lukemaan poliisi.fi-sähköpostiani.

Viimeiset viikot kuluvat hyvinkin tiukasti esseitä viimeistellessä sekä kahteen tulevaan tenttiin valmistautuessa. Jos vaan saisin esseet pian pois alta, niin voisin myös viimeisinä päivinä vähän rentoutua ja käydä vaikka tutustumassa muihinkin kaupunkeihin!

Sampsa

Polamkin kansainväliset vaihto-ohjelmat