Murupolku
Navigointivalikko
Toimintakäsikirja Toteuta Kumppanuudet sisältö
Kumppanuudet
Jäsennämme kumppanimme seuraavasti:
- asiakkaat
- resurssit ja toimintaedellytykset
- virastot
- luovat kumppanit
- verkostot.
Projekteihimme osallistuu laajasti eri viranomaisia ja korkeakouluja sekä toisinaan myös yrityksiä, kansalaisia ja kolmannen sektorin toimijoita.
Toimintakäsikirja Toteuta Kumppanuudet haitari
Asiakkaitamme ovat opiskelijamme, poliisiyksiköt ja työelämä sekä yhteiskunta.
Tutkinto-opiskelijamme kuuluvat Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijakuntaan, joka on tärkeä yhteistyökumppanimme ja jonka kanssa koulutuksemme johto kokoontuu säännöllisesti yhteistyökokoukseen. Tutkinto-opiskelijat ovat suunnittelemassa ja päättämässä toiminnastamme ja sen sisällöistä keskeisissä Polamkin työryhmissä, kuten Opetussuunnitelmien kehittämisryhmässä ja Polamkin hallituksessa.
Keräämme tutkinto-opiskelijoilta säännöllisesti palautetta opintojaksoista ja Poliisiammattikorkeakoulusta oppimisympäristönä. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus antaa matalalla kynnyksellä palautetta ja tehdä aloitteita Polamkin palautekanavan, edellä mainitun yhteistyökokouksen tai opiskelijakunnan oman palautekanavan kautta. Kaikista Polamkin järjestämistä täydennyskoulutuksista kerätään palautetta koulutuksen osallistujilta. Koulutusten suunnittelussa tehdään yhteistyötä keskeisten asiakasryhmien kanssa.
Valtaosa meiltä valmistuneista työskentelee poliisissa. Poliisiyksiköiden ja sisäisen turvallisuuden alan osaamistarpeet ovat keskeisiä tutkinto- ja täydennyskoulutuksen sisältöjä ja osaamistavoitteita suunniteltaessa. Opetussuunnitelmien kehittämisryhmässämme on työelämän edustajia, samoin Polamkin hallituksessa. Tärkeää tietoa koulutuksen osuvuudesta saamme säännöllisesti harjoittelun, esimiesharjoittelun ja johtamisharjoittelun yhdyshenkilöiltä ja ohjaajilta sekä harjoittelussa olleilta opiskelijoiltamme. Poliisi (AMK) -tutkinnon vaikuttavuutta seurataan systemaattisesti koulutuksen vaikuttavuustutkimuksella, jota on tehty vuodesta 2011 alkaen.
Kuka tahansa voi ehdottaa Polamkille TKI-opiskelijaprojektin tai opinnäytetyön aihetta. Hankkeidemme lähtökohtana ovat yhteistyökumppaniemme ja yhteiskunnan tarpeet. Tilaamalla opiskelijaprojektin yritys tai yhteisö saa poliisiopiskelijoita kehittämään turvallisuuteen liittyviä palveluja, tuotteita ja prosesseja. Projektien aiheita ovat olleet esimerkiksi kaupunkiympäristön turvallisuuden parantaminen valaistuksen avulla, lähipoliisitoimintaa tukevan verkkosovelluksen kehittäminen ja pilotointi sekä vihapuheen torjunta. Opiskelijaprojekteja on tehty yhteistyössä poliisiyksiköiden, kuntien, yritysten ja yhteisöjen kanssa sekä osana EU-hankkeita.
Resurssit ja toimintaedellytykset luovat toiminnallemme puitteet. Ryhmään kuuluvat seuraavat toimijat:
• sisäministeriö ja Poliisihallitus
• toimitilojemme ja sähköisen ympäristömme palveluntuottajat
• ulkoisen rahoituksen toimijat, kuten EU-rahoitusohjelmat ja suomalaiset TKI-rahoittajat.
Toimimme sisäministeriön alalla ja olemme yksi Poliisihallituksen alaisista valtakunnallisista poliisiyksiköistä. Neuvottelemme vuosittain rahoituksestamme ja tavoitteistamme Poliisihallituksen kanssa.
Meillä on useita kumppaneita, jotka tuottavat meille esimerkiksi tiloihin, tietotekniseen ympäristöön, henkilöstön hyvinvointiin ja opiskelijavalintaan liittyviä palveluita. Toimimme Senaatti-kiinteistöjen omistamissa tiloissa. Tietoteknisissä palveluissa yhteistyökumppanimme ovat Poliisin informaatioteknologiakeskus ja Valtori. Erilaisia palveluita meille tuottaa vaihtuva joukko toimijoita, joiden valinnassa hyödynnämme ensisijaisesti valtion puitesopimuksia.
Tutkimus- ja kehittämistoimintamme luonne on muuttunut 2010-luvun toisella puoliskolla, kun yhä suurempi osa projekteista on perustunut ulkoiseen ja kansainväliseen rahoitukseen. Samalla tieteellisen julkaisemisen rinnalle on tullut yhä enemmän poliisitoiminnan ja -koulutuksen kehittämistavoitteita. Polamk on hyödyntänyt kansainvälistä rahoitusta esimerkiksi EU:n puiteohjelmista, sisäisen turvallisuuden rahastoista ja kapasiteetin kasvattamisen ohjelmista sekä eräistä pohjoismaisista lähteistä. Kotimaisia rahoituslähteitä ovat muun muassa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan, Suomen Akatemian ja säätiöiden tarjoama rahoitus.
Teemme jatkuvasti yhteistyötä useiden virastojen kanssa koulutuksessa, tutkimuksessa ja kehittämistoiminnassa sekä erilaisissa projekteissa. Yhteistyömme eri virastojen kanssa on usein vakiintunutta ja siihen on olemassa erilaisia menettelyjä kuten työryhmiä ja verkostoja. Eniten yhteistyötä on poliisihallinnon muiden yksiköiden kesken, mutta myös sisäministeriön ja sen eri toimialueiden sekä muiden ministeriöiden ja virastojen kanssa.
Virastokumppaneihimme kuuluvat myös EU:n virastot, erityisesti Euroopan unionin lainvalvontakoulutusvirasto CEPOL.
Luoviin kumppaneihin luemme korkeakoulut, tutkimusyhteisöt, yritykset ja kolmannen sektorin toimijat, joiden kanssa teemme yhteistyötä tyypillisesti erilaisissa projekteissa.
Luovien kumppanien ryhmässä yhteistyökumppanit vaihtuvat eniten, kun uusia projekteja alkaa ja vanhoja päättyy. Toki meillä on myös pitkäaikaisia kumppanuuksia, joita ylläpidämme säännöllisesti.
Joidenkin kumppaneiden kanssa olemme laatineet strategisen yhteistyön sopimuksen, jossa sovimme yhdessä tulevan kauden tavoitteet ja toimenpiteet. Meillä on strategisia kumppanuuksia myös ulkomailla, esimerkiksi muissa eurooppalaisissa sisäisen turvallisuuden alan koulutus- ja tutkimusorganisaatioissa.
Verkostot näemme yhteistyöalustoina, jotka kokoavat asiantuntijat eri organisaatioista yhteen tietyn teeman ympärille. Olemme mukana keskeisissä korkeakoulujen, tutkimuksen ja kehittämisen sekä turvallisuusalan verkostoissa.
Esimerkkejä verkostoistamme ovat esimerkiksi poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen PTR-yhteistyöryhmät, poliisin ryhmät ja ammattikorkeakouluverkostot, kuten ARENE (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto), AAPA (ammattikorkeakoulujen tietohallintojohtajat) tai AMKIT-konsortio (Ammattikorkeakoulukirjastot).
TKI-toiminnan alueella olemme mukana ammattikorkeakoulujen TKI-johdon verkostossa. Kansainväliset verkostomme liittyvät esimerkiksi Cepolin tutkimustoimintaan ja pohjoismaiseen poliisialan tutkimukseen. Polamk osallistuu myös poliisialan tieteellisten lehtien toimituskuntien työhön (Cepol, PHS).
Olemme mukana alueellisissa verkostoissa, kuten Pirkanmaan turvallisuusklusteri tai Tampereen eOppimisen klusteri. Osallistumme myös erilaisiin kansainvälisiin verkostoihin, kuten AEPC (Association of European Police Colleges) ja ESDC (European Security and Defence College), sekä poliisioppilaitosten pohjoismaiseen yhteistyöhön.
Opettajillamme, tutkijoillamme ja muilla asiantuntijoillamme on omia verkostoja, joissa he tekevät yhteistyötä ja kehittävät osaamistaan. Osaan verkostoista olemme liittyneet sopimuksella.