Poliisikoiranohjaajia on Suomessa noin 230. Koiranohjaajan työ poikkeaa olennaisesti muista poliisin erikoistehtävistä, sillä siinä toimitaan yhdessä eläimen kanssa. Jotta koirien maailmassa työskentely sujuu mahdollisimman hyvin, koiranohjaajan tulee olla vastuuntuntoinen ja rauhallinen, mutta myös leikkimielinen.
Koirapartion muodostavat koiranohjaaja, koira ja partiomies. He suorittavat hätäkeskuksen antamia, vaihtelevia tehtäviä ja osallistuvat poliisitehtäviin, kuten muutkin poliisipartiot. Lisäksi poliisi käyttää koiria erityistehtävissä, kuten voimankäyttötilanteissa sekä muun muassa huumeiden ja kadonneiden ihmisten etsimisessä.
Poliisikoiralaitos omistaa poliisikoirat ja huolehtii niiden terveydenhoidosta. Koiranohjaaja vastaa koiransa koulutuksesta ja osaamisen tasosta. Koulutukseen ja harjoitteluun on varattu työaikaa, mutta pääasiassa koiranohjaaja kouluttaa koiraa vapaa-ajallaan. Poliisikoirat asuvat ohjaajiensa kotona perheenjäseninä.
Koiranohjaajan pitää sitoutua ammattiin pitkäaikaisesti, koska koiranohjaaja pysyy tehtävässään yleensä koiran eläkeikään asti. Poliisikoirat jäävät eläkkeelle 10-vuotiaina ja viettävät myös eläkepäivänsä tavallisimmin ohjaajiensa perheissä.
Parhaimmillaan koiranohjaajan työ on elämäntapa, jossa yhdistyvät työ ja harrastus.