Navigointivalikko

Sampsan tarina sisältö

"Kaikesta aiemmasta osaamisesta on hyötyä"

Poliisiopiskelija Sampsa Pietilä:

Poliisin ammatti ei ollut minulle lapsuuden haave. Ala-asteen insinöörihaaveet vaihtuivat luontevasti musiikkiin ja esittäviin taiteisiin, ja lukiossa olin varma, että minusta tulee rokkitähti. Päädyin opiskelemaan Pop & Jazz Konservatorioon.

Pohdin poliisin uraa alun perin vain puhtaasta uteliaisuudesta. Halusin tietää, miten poliisiksi opiskellaan ja millaisia ominaisuuksia alan ammattilaisilta vaaditaan. Minulla oli kuitenkin paljon ennakkoluuloja poliisin työstä ja poliiseista. En uskonut, että minun luonteellani ja ominaisuuksillani viihtyisin tai pärjäisin poliisin työssä ja työyhteisössä. Muutaman vuoden aikana onnistuin huomaamattani innostumaan ajatuksesta. Sain nimittäin ystäviltäni palautetta, että minun pitäisi mennä valintakokeisiin, jotta heidän kärsimyksensä poliisiuraspekuloinnista koostuvien keskustelujen merkeissä päättyisi. Heidän onnekseen päätin lopulta hakea, vaikka eivät poliisipuheenaiheet siihen vielä päättyneetkään!

Ainutlaatuinen yhteishenki antaa voimaa

Poliisiksi opiskelu on intensiivistä, mutta hyvällä tavalla. Päätin ottaa opiskelusta kaiken irti ja päädyinkin mukaan mitä kiinnostavimpiin projekteihin sekä edustamaan muita opiskelijoita opiskelijakunnan puheenjohtajana. Koulun bändissä soittamisesta saattoi oppia jotain myös poliisina esiintymisestä. Kurssikaverien valmistuessa päätin vielä lähteä ulkomaille vaihto-opintoihin laajentamaan näkökulmaa.

Valehtelisin jos väittäisin, etteikö jaksaminen olisi ollut useastikin koetuksella. Koulun erittäin tiivis ja ainutlaatuinen yhteishenki antaa kuitenkin voimaa –  ja monet hyvät naurut.

Improvisaatioteatterista oli hyötyä

Viimeistään työharjoittelun aikana ymmärsin sen, mitä olin epäillyt aikaisemminkin: Ei ole olemassa vain yhtä mallia olla poliisi. Kaikesta aikaisemmasta osaamisesta ja kokemuksesta on hyötyä, ja väyliä alalle on monia. Muistan valintakokeen haastattelussa arvelleeni, että kokemukseni improvisaatioteatterin ja muiden esittävien taiteiden alalta tuo minulle sanavalmiutta pärjätä yllättävissä tilanteissa. Salibandyerotuomarina taas olin tottunut tekemään nopeita havaintoja ja päätöksiä sekä pärjäämään päätöstä välittömästi seuraavan protestoinnin kanssa. Kirjoittamiskokemuksesta oli hyötyä – sekä runojen että järjestöpöytäkirjojen.

Vastuu tuntuu kuumottavan suurelta

Poliisin koulutus on monipuolista niin kuin alan työkin. Harvassa ammatissa vaaditaan yhtä monipuolisesti sosiaalisia taitoja, psykologista silmää, lainsäädännön tuntemusta ja hyvää fyysistä kuntoa. Harvalla alalla myöskään on jokainen yksittäinen työtä tekevä niin kriittisesti vastuussa työnantajan ja kollegoiden luottamuksesta ja maineesta. Vastuu tuntuu ajoittain kuumottavan suurelta.

Poliisin ura vaikuttaa kokonaisvaltaisesti myös vapaa-aikaan. Vaikka koenkin poliisin koulutuksen ja työn muuttaneen maailmankatsomustani, koetan muistuttaa itseäni siitä, ettei suuri osa ihmisistä koskaan kohtaa sitä, mitä poliisit kohtaavat päivittäin. Kyynistymistä vastaan pitää taistella tietoisesti ja eri aloilla toimivista ystävistä kannattaa ehdottomasti pitää kiinni. Paradoksaalisesti voisi sanoa, että poliisina jaksaa, kun muistaa olevansa muutakin kuin poliisi.

Lue myös Sampsan blogikirjoitukset opiskelijavaihdosta

Opiskelijatarinat Sampsa kuva

Sampsa Pietilä virkapuvussa.

Sampsan tarina sitaattinosto

Päätin ottaa opiskelusta kaiken irti ja päädyinkin mukaan mitä kiinnostavimpiin projekteihin.

Opiskelijatarinat infolaatikko oikea palsta kaikilla sivuilla

Lue lisää opiskelijaelämästä

Myös Polamkin opiskelijabloggaajat kertovat kokemuksiaan opintojen ajalta.

Seuraa opiskelijablogeja

Instagram-tilillämme on poliisiopiskelijoiden otoksia kampukselta ja työharjoittelusta.

Katso kuvat Instagramissa

Tutustu Polamkin muihin somekanaviin