Bara man vill så kan man
Hej igen!
Kanske du läser detta inlägg just som jag en gång gjorde för att få tips och råd om urvalsprovet. Mitt första urvalsprov var faktiskt en ren slump. Jag hade egentligen tänkt söka till YH2026, men jag fick reda på att det anordnats ett andra intagningstillfälle för den svenskspråkiga utbildningen. Utan att tveka så anmälde jag mig, men jag kan ärligt säga att jag inte alls var förberedd. Det var mindre än 2 månader till urvalsprovet och det var bara att sätta igång att träna.
Urvalsprovets första skede består av först ett fysiskt prov med fyra delmoment:1,5 km löpning, hinderbana, latsdrag för kvinnor och räckhäv för män samt bänkpress. Mitt enkla tips för dessa moment är helt enkelt att träna. Kom ihåg att alla dessa moment sker direkt efter varandra. Därför lönar det sig att träna på att utföra dem på samma sätt. Bli bekant med alla moment så du känner dig bekväm med din kommande prestation. På Polamks hemsida finns videor på de olika delarna i det fysiska provet. Träna på hinderbanans olika moment, så som bänkhoppen och tekniken att glida under ribban utan att få onödiga skador (långärmad tröja rekommenderas!). Har du möjlighet så kan du bygga upp hinderbanan i en idrottshall eller liknande och öva på hela utförandet.
För min del var jag mest säker på löpningen och hinderbanan. Jag visste att jag kunde springa och var smidig och snabb, men kunde knappt lyfta 35 kg. När det kommer till latsdraget och bänkpressen så kan jag säga att jag ryser när jag tänker på dem. Nä, så illa var det inte, men det var nog min svagaste del. Jag hade knappt satt min fot i ett gym tidigare, så min största utmaning var bänkpress och latsdrag. Men det var bara att börja träna. Och jag gick lite efter uttrycket ‘’Bara man vill så kan man!’’ som beskriver hur viktigt det är med sin egen drivkraft för att lyckas.
Tänk också på att det fysiska provet bara är en liten del av hela urvalsprocessen, men du måste fortfarande ta dig igenom den godkänd. Kom ihåg att utnyttja dina styrkor. Själv är jag starkast i löpning och i smidighet och visste att mina poäng på löpningen och hinderbanan skulle höja mina slutpoäng.
Urvalsprovet innefattar också en psykologisk del. De tips jag fick som jag också vill ge dig är att vara dig själv. Det kanske låter löjligt men det är precis så du kommer igenom urvalsprovet. Var tålmodig och håll dig lugn samtidigt som du ändå har lite fart på. Låter det vettigt? Du måste helt enkelt vara säker på dig själv. Det är en mognadsfråga att utföra de psykologiska proven, så du vet bäst med dig själv om du klarar det.
Den tredje delen i urvalsprovets första skede är det skriftliga testet där du med hjälp av dina kunskaper från boken ‘’När du går med stora skor lämnar du stora spår efter dig’’ ska skriva en essä. Boken bör du läsa noggrant innan urvalsprovet, för det är dina referenser till din essä, som du skall kunna utantill. Nå, inte helt utantill men i alla fall att du kan innehållet i den. Men om du känner dig osäker på dina skrivfärdigheter så kan jag rekommendera att öva på att referera till material i ditt skrivande. Kom ihåg att det är lika viktigt med egna tankar och motiveringar i essän som det är att få med fakta. Att kunna uttrycka sin åsikt och tankesätt ger poäng! Det finns totalt 30 poäng i essän så du bör satsa mycket på den delen.
Kom ihåg att det är viktigt att ta vara på dina styrkor. Du behöver inte vara bäst i allt för att bli antagen. Visst underlättar det, men dina enskilda styrkor kan väga upp det! Och när du väl är på gymmet eller på löpbanan och har förbrukat dina svordomar för en livstid, ge inte upp! Vill du så kan du nog!
Om du vill veta mer om urvalsprovet finns information på Polamks hemsidor där kan du bekanta dig med alla moment. Där finns till exempel en karta och video på hur hinderbanan ser ut ifall du vill öva på den.
Om du har frågor får du gärna kontakta mig på [email protected].
Bonny