Nerverna på helspänn
Polisyrkeshögskolans urvalsprov är krävande och likaså är utbildningen. I detta blogginlägg kommer jag att diskutera vilka krav som ställs på polisstuderande och vad man ska tänka på när det gäller hantering av stress och nervositet i samband med studier. Jag tänkte även ta tillfället i akt och berätta om hur min skolgång har sett ut hittills.
Jag har nu studerat i ungefär sju månader på den svenskspråkiga utbildningen. Under dessa månader har jag lärt mig mycket. Kunskapen inom de olika ämnena ökar hela tiden men jag har även utvecklat min studieteknik och lärt mig vad som lönar sig att satsa på för att lyckas. Alltid går det kanske inte som man tänkt sig. Jag har också upplevt misslyckanden, men jag har även lärt mig av dem. Då gäller det helt enkelt att ta nya tag och försöka på nytt. Som vi i klassen brukar säga: ”gör om, gör rätt”.
Polisyrket innefattar en hel del teori, såsom juridisk kunskap, men praktisk kunskap är en minst lika stor del av yrket. Jag har senast studerat i gymnasiet där tyngdpunkten var på teoretiska ämnen och därmed var praktiska studier inte direkt bekanta för mig. Jag kan nu säga att de praktiska studierna är häftiga men utmanande. För ett tag sedan hade vi vår första riktiga övningsdag. Då fick vi ta emot brottsanmälan, hålla förhör och öva på att skriva protokoll. Det var en lärorik dag där vi fick använda vår inlärda kunskap i praktiken. Övningsdagar ordnas inom de andra ämnena också.
Under studiernas gång ska studerande alltså, förutom skriftliga tentamen, även utföra uppvisningsprov av olika slag. Ett av de mest spännande testen hittills har varit hanteringsprovet på körbanan. Jag hade övat mycket men trots det var jag nervös. Vi utförde provet turvis och min tur var till sist. Väntan kändes oändlig och spänningen bara steg. När det väl blev dags för mig att köra, hade jag minst sagt nerverna på helspänn. ”Jag kan det här, jag har gjort det förr”, tänkte jag för mig själv under provet. Trots nervositeten gick det bra och resultatet var godkänt. Nu efter provet känner jag mig betydligt självsäkrare bakom ratten, även i vardagliga situationer.
Den fysiska delen är också något som kräver satsning. Då syftar jag på både maktmedelsanvändning och fysisk kondition samt muskelstyrka. Några fysiska test är redan avklarade för min del men många återstår. Vi övar på de här testerna både på skoltid och fritid. Det är viktigt att ta hand om sin fysiska kondition eftersom den behövs inte endast under urvalsprovet utan även under hela karriärens gång. Om ni är intresserade av att veta mer om testen, kan man hitta en del information och videor på till exempel Polisyrkeshögskolans instagramkonto (@poliisiammattikorkeakoulu), publiceringsdatum 4.12.2024 (på finska).
Det är nu som vi skapar grunden inför vårt framtida yrke. Kraven är många men inte omöjliga. Med den rätta inställningen kan man klara av mycket mer än vad man tror. Själva processen kan vara tuff, men slutresultatet gör det värt mödan.
Om det finns frågor, ta gärna kontakt via min e-post: [email protected].
Jennifer
PS. Ansökningsperioden för den svenskspråkiga utbildningen är fortfarande öppen. Skicka in anmälan senast 7.3.2025. Lycka till!