Murupolku
Navigointivalikko
Toimintakäsikirja Arvioi TKI-toiminnan arviointi johdanto
TKI-toiminnan arviointi
TKI-toimintamme on sitoutunut noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Arvioimme monin tavoin projekteja, julkaisuja ja tapahtumia. Otamme huomioon avoimen tieteen ja tutkimuksen näkökulmat. Jäljessä kuvattujen menetelmien lisäksi arvioimme TKI-toimintaamme myös osana tulos- ja resurssiseurantaamme.
Toimintakäsikirja Arvioi TKI-toiminnan arviointi haitari
Projekti-ideat
Verkkosivuillamme on koko ajan avoinna kanava, jota kautta voi ehdottaa tutkimuksen, kehittämishankkeen, opinnäytetyön, opiskelijaprojektin tai maksullisen koulutuksen aiheita.
TKI-palvelukonseptimme vaiheet ovat
- tiedonkeruu (projekti-ideat)
- ideapankin päivitys kvartaaleittain
- toteutuksen ja aiheiden valinta (idea voidaan toteuttaa opinnäytetyönä, opiskelijaprojektina, TKI-projektina tai palvelutoimintana tai näiden yhdistelmänä.)
- viestintä (julkaisu- ja muut tulokset sekä tulosten tiivistäminen jatkokäyttöön).
Polamkin julkaisut ja opinnäytetyöt Theseuksessa
Projektiehdotusten arviointi
Saamme projektiehdotuksia sekä omasta organisaatiosta että sen ulkopuolelta. Salkkuryhmämme käsittelee projektiehdotukset ja esittää ehdotusten hyväksymistä tai hylkäämistä. Usein idean esittäjältä pyydetään lisätietoja päätöksenteon tueksi.
Salkkuryhmä hyödyntää projektiehdotusten arvioinnissa erillistä kriteeristöä, jonka mukaisesti tarkastelemme esimerkiksi strategianmukaisuutta, sisältöä, rahoituslähdettä, projektikonsortiota, tarvittavia resursseja ja vaadittavaa osaamista.
Rahoitushakemuksen palaute
Rahoitushaun päätyttyä rahoittaja antaa kirjallisen palautteen projektihakemuksesta projektin koordinaattorille. Mikäli Polamk on partneri, saamme palautteen hankkeen koordinaattorin kautta. Palautteessa on usein sanallinen arviointi sekä pisteytys rahoittajasta riippuen eri osioista rahoittajan valitsemalla asteikolla.
Vertaispalaute
Projektisuunnittelijat järjestävät projektipäälliköiden pyöreän pöydän kolmesti vuodessa. Tilaisuus antaa projektipäälliköille mahdollisuuden vertaistuen saamiseen ja jakamiseen.
Kannustamme projektiryhmiä kirjaamaan projektin eri vaiheissa ylös onnistumisia, haasteita ja hyviä käytänteitä. Koonti tuottaa ennakointi- ja kokemustietoa esimerkiksi tuleviin projektihakuihin ja projektityöskentelyn tapoihin.
Järjestämme tutkimusseminaareja, joissa esiintyjät saavat muilta osallistujilta suullista vertaispalautetta. Poliisialan tutkimusseminaarissa (n. 2 x / kk) palaute voi liittyä esimerkiksi tutkimussuunnitelman sisältöön, käynnissä olevan projektien toteutukseen tai päättyneen projektien julkaisuihin ja muihin tuloksiin. Kansainvälisessä Northern Police Research Webinaarissa (n. 1 x / kk) käsitellään lähinnä projektien tuotoksia ja erityisesti julkaisuja, joten esiintyjä voi saada palautetta myös ulkomaisilta tutkijoilta esimerkiksi sisällöstä ja metodeista.
Lisätietoa Northern Police Research Webinarista
Projektien seuranta projektitietojärjestelmässä
Tallennamme kaikki yli 100 000 euron hankkeet Poliisihallituksen hankesalkkutyökaluun. Raportoimme projekteista hankesalkkuun Poliisihallituksen ohjeistuksen mukaisesti toiminnalliset tulokset, riskit ja poikkeamat, seuraavan raportointijakson tavoitteet ja projektin taloudellisen tilanteen sekä käytettävät henkilöresurssit.
Projektin päätyttyä päivitämme hankesalkkuun projektin tulokset sekä mahdolliset muutokset alkuperäisestä suunnitelmasta.
Ohjaus- ja seurantaryhmät sekä loppupalaute
Ohjausryhmä määritellään projektin tavoitteiden, tarkoituksen ja rahoittajan ohjeiden mukaan. Ohjausryhmä on vastuussa projektin toimintaedellytyksistä ja tavoitteiden toteutumisesta ja päättää seuranta- ja dokumentointitavan ohjaamassaan projektissa.
Projektin päättyessä suosittelemme keräämään palautetta ja tietoa projektissa saaduista kokemuksista sekä avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteiden toteutumisesta projektien luonteen mukaisesti. Polamkin viestintä kerää projektin viestintätoimista seurantatietoa, jota projektiryhmä voi hyödyntää projektin tulosten ja vaikuttavuuden arvioinnissa.
Palaute projektiopinnoista
Poliisi (AMK) -opiskelijamme voivat tehdä vapaavalintaisina opintoina 2–10 opintopisteen projekteja. Keräämme projektiopinnoista opintojaksopalautteen normaalin prosessimme mukaisesti.
Omat julkaisusarjat
Julkaisemme neljässä omassa julkaisusarjassamme tutkimuksia, oppikirjoja, raportteja ja katsauksia. Julkaisutoimikunta arvioi käsikirjoitusten soveltuvuuden julkaisusarjoihimme ja nimeää hyväksytyille julkaisuille kummin.
Kummi tekee alustavan arvion Tutkimuksia-sarjan käsikirjoituksen laadusta. Julkaisutoimikunta päättää vertaisarviointimenettelystä.
Kaksi lukijaa arvioi Raportteja- ja Oppikirjoja -sarjoihin tarjotut käsikirjoitukset. Katsauksia -sarjan käsikirjoitukset arvioi yksi lukija.
Muut julkaisut
Polamkin ulkopuolella julkaistaessa prosessi vaihtelee julkaisijasta riippuen. Joissakin julkaisuissa voi olla ulkopuolinen arviointi (esim. VNTeas). Myös muut tahot kuten projektin ohjausryhmän jäsenet voivat antaa kommentteja käsikirjoituksiin.
Tiedelehtien kirja-arvosteluja ja esseitä kommentoivat yleensä toimituskunnan jäsenet. Asiantuntijakirjoituksiin esimerkiksi blogeihin ja muihin verkkojulkaisuihin tai ammattilehtiin ja sanomalehtiin tulee sekä toimituksellista että sisällöllistä palautetta.
Vertaisarviointi
Tieteellisessä julkaisemisessa vertaisarviointi on vakiintunut käytäntö. Tällöin käsikirjoitusta käsittelevä toimittaja etsii yleensä kaksi arvioijaa ja tekee päätöksen käsikirjoituksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä saamiensa lausuntojen perusteella. Hyväksyminenkin edellyttää yleensä muutoksia käsikirjoitukseen.
Polamkin tutkijat tarjoavat käsikirjoituksiaan julkaistavaksi tieteellisissä lehdissä sekä Suomessa että ulkomailla, ja saavat näin vertaisarviontiin perustuvaa palautetta.
Polamkin tutkimushenkilöstöä osallistuu kansainvälisten tiedelehtien toimitustyöhön, mikä parantaa ymmärrystä vertaisarvioista ja muusta julkaisupalautteesta.
Keräämme TKI-tapahtumistamme palautetta, jonka avulla kehitämme tapahtumatoimintaamme. Esimerkiksi TKI-verkostoitumispäivän sähköisessä palautekyselyssä pyydämme palautetta
- TKI-toimintamme tunnettuudesta
- teemojen kiinnostavuudesta ja ajankohtaisuudesta
- järjestelyjen ja viestinnän onnistumisesta
- tulevaan tapahtumaan liittyvistä vetovoimatekijöistä.
Verkostotapaamisten, temaattisten seminaarien ja työpajojen vastuuhenkilömme vastaavat palautteen keräämisestä ja käsittelystä tapahtumatyöryhmän kanssa.
Käsittelemme alkavien TKI-hankkeidemme aloituskokouksessa avoimen toimintakulttuurin keskeisiä asioita. Tarkastelemme avoimuuden ja vaikuttavuuden toteutumista vakioituna osana projektin elinkaaren eri vaiheissa ja foorumeissa.
Poliisiammattikorkeakoulun avoimen tieteen ja tutkimuksen (ATT) toimintamalli
Toimintakäsikirja Arvioi TKI-toiminnan arviointi oikea palsta
Tutustu myös
Lisätietoja Polamkin henkilöstölle ja opiskelijoille
Tutkimus ja kehittäminen (Poliisin intranet / Tietoa työhön)