Länkstig
Navigeringsmeny
Toimintakäsikirja Arvioi TKI-toiminnan arviointi johdanto sv
Utvärdering av FUI-verksamheten
Vår FUI-verksamhet har förbundit sig att iaktta god vetenskaplig praxis. Vi utvärderar projekt, publikationer och evenemang på många sätt. Vi beaktar perspektiven inom öppen vetenskap och forskning. Utöver de metoder som beskrivs nedan utvärderar vi vår FUI-verksamhet även som en del av vår resultat- och resursuppföljning.
Toimintakäsikirja Arvioi TKI-toiminnan arviointi haitari sv.
Projektidéer
På vår webbplats finns en kanal som ständigt är öppen, där man kan föreslå teman för forskning, utvecklingsprojekt, lärdomsprov, studerandeprojekt eller avgiftsbelagd utbildning.
Faserna i vårt FUI-servicekoncept är
- datainsamling (projektidéer)
- uppdatering av idébanken kvartalsvis
- val av genomförande och teman (idén kan genomföras som lärdomsprov, studerandeprojekt, FUI-projekt eller serviceverksamhet eller som en kombination av dessa).
- kommunikation (publikationsresultat och andra resultat samt komprimering av resultaten för fortsatt användning).
Polamks publikationer och lärdomsprov i Theseus
Bedömning av projektförslag
Vi får projektförslag från den egna organisationen och utanför den. Vår portföljgrupp behandlar projektförslagen. Ofta ber man den som presenterar idén om mer information som stöd för beslutsfattandet.
Portföljgruppen utnyttjar separata kriterier vid bedömningen av projektförslag. I enlighet med detta granskar vi till exempel förslagens överensstämmelse med strategin, innehåll, finansieringskälla, projektkonsortium, nödvändiga resurser och den kompetens som krävs.
Respons på finansieringsansökan
Efter att finansieringsansökan har avslutats ger finansiären skriftlig respons på projektansökan till projektets koordinator. Om Polamk är en partner får vi respons via projektets koordinator. Responsen innehåller förutom en verbal bedömning ofta en poängsättning för olika delar som finansiären har gjort på den skala som hen valt.
Kamratrespons
I början av projektet sammankallar projektchefen eller projektplaneraren ett inledande möte. På mötet preciserar vi genomförandet av projektet och utarbetar ett projektkort som stöd för planeringen, rapporteringen och prognostiseringen.
Projektplaneraren ordnar en rundabordskonferens för projektcheferna tre gånger om året. Evenemanget ger projektcheferna möjlighet att få och dela med sig av kamratstöd.
Vi uppmuntrar projektgrupper att i projektets olika faser anteckna framgångar, utmaningar och god praxis. Sammanställningen producerar prognostiserings- och erfarenhetsinformation till exempel för kommande projektansökningar och projektarbetssätt.
Vi ordnar forskningsseminarier där deltagarna får muntlig kamratrespons av andra deltagare. På polisbranschens forskningsseminarium (cirka två gånger i månaden) kan responsen gälla till exempel forskningsplanens innehåll, genomförandet av pågående projekt eller publikationer och andra resultat från avslutade projekt. Vid det internationella webbevenemanget Northern Police Research Webinar (cirka en gång i månaden) behandlar vi projektens resultat och publikationer. Den framförande har då också möjlighet att få respons av utländska forskare om till exempel innehållet och metoderna.
Information om Northern Police Research Webinar
Uppföljning av projekt i projektdatasystemet
Vi sparar projekten i Polisstyrelsens projektportföljverktyg. I projektportföljen rapporterar vi i enlighet med Polisstyrelsens anvisningar om projektens operativa resultat, risker och avvikelser, målen för följande rapporteringsperiod samt projektets ekonomiska situation och de personalresurser som används.
Efter att projektet avslutats uppdaterar vi projektresultaten och eventuella ändringar i den ursprungliga planen i projektportföljen.
Styr- och uppföljningsgrupper samt slutrespons
Styrgruppen fastställs enligt projektets mål, syfte och finansiärens anvisningar. Styrgruppen ansvarar för projektets verksamhetsförutsättningar och för att målen uppnås. Den beslutar också om uppföljnings- och dokumenteringssättet i det projekt den leder.
När projektet avslutas rekommenderar vi att projektgrupperna samlar in respons och information om erfarenheter inom projektet samt om genomförandet av principerna för öppen vetenskap och forskning. Polamks kommunikation samlar in uppföljningsinformation om projektets kommunikationsåtgärder som projektgruppen kan utnyttja vid bedömningen av projektets resultat och genomslagskraft.
Respons på projektstudierna
Våra polis (YH)-studerande kan göra projekt värda 2–10 studiepoäng som valfria studier. Vi samlar in respons på projektstudierna enligt vår normala process.
Egna publikationsserier
Vi publicerar undersökningar, läroböcker, rapporter och översikter i fyra egna publikationsserier. Publikationsnämnden bedömer manuskriptens lämplighet för våra publikationsserier och utser en fadder för godkända publikationer.
Faddern gör en preliminär bedömning av kvaliteten på manuskriptet i serien Undersökningar. Publikationsnämnden beslutar om förfarandet för referentgranskning.
Två läsare bedömde manuskripten till serierna Rapporter och Läroböcker. Manuskripten i serien Översikter bedöms av en läsare.
Övriga publikationer
När man publicerar utanför Polisyrkeshögskolan varierar processen enligt utgivaren. Vissa publikationer har extern utvärdering (till exempel VNTeas). Även andra instanser, såsom medlemmarna i projektets styrgrupp, kan ge kommentarer till manuskripten.
Vetenskapstidningarnas bokrecensioner och essäer kommenteras i allmänhet av medlemmarna i redaktionen. Expertskrifter, såsom bloggar och andra webbpublikationer samt facktidningar och tidningar, får redaktionell och innehållsmässig respons.
Referentgranskning
I vetenskaplig publicering är referentgranskning en etablerad praxis. Då söker redaktören som behandlar manuskriptet i allmänhet två granskare och fattar beslut om att godkänna eller förkasta manuskriptet på basis av de utlåtanden hen fått. Godkännandet förutsätter i allmänhet ändringar i manuskriptet.
Polamks forskare erbjuder sina manuskript för publicering i vetenskapliga tidningar i Finland och utomlands och får på så sätt respons som grundar sig på referentgranskning. I allmänhet referentgranskas även konferensabstrakten.
Polamks forskningspersonal deltar i de internationella vetenskapstidningarnas redaktionsarbete, vilket för sin del förbättrar förståelsen för referentgranskningar och annan publikationsrespons.
Vi samlar in respons om våra FUI-evenemang, med hjälp av vilken vi utvecklar vår evenemangsverksamhet. I den elektroniska responsenkäten för FUI-nätverksdagen ber vi till exempel om respons gällande
- kännedom om vår FUI-verksamhet
- hur intressanta och aktuella temana är
- hur väl man lyckats med arrangemangen och kommunikationen
- attraktionsfaktorer i anslutning till ett kommande evenemang.
Våra ansvarspersoner för nätverksmöten, tematiska seminarier och workshopar ansvarar tillsammans med evenemangets arbetsgrupp för att samla in och behandla respons.
Vid det inledande mötet för våra nya FUI-projekt behandlar vi centrala frågor i den öppna verksamhetskulturen. Vi granskar genomförandet av öppenhet och effektivitet som en standardiserad del av projektets olika skeden och forum.
Toimintakäsikirja Arvioi TKI-toiminnan arviointi oikea palsta sv.
Läs mer
Mer information till anställda och studerande vid Polamk (på finska)
Forskning och utveckling (Polisens intranät / Tietoa työhön)