Länkstig
Navigeringsmeny
Toimintakäsikirja Toteuta Kumppanuudet sisältö ruotsi
Partnerskap
Vi strukturerar våra partner på följande sätt:
- kunder
- serviceproducenter
- offentlig sektor
- utbildnings- och forskningssamfund
- nätverk.
I våra projekt deltar olika myndigheter och högskolor samt ibland även företag, medborgare och aktörer från den tredje sektorn.
Toimintakäsikirja Toteuta Kumppanuudet haitari ruotsi
Våra kunder är våra studerande, polisenheterna, arbetslivet och samhället.
Polisyrkeshögskolans studerandekår är vår viktiga samarbetspartner med vilken ledningen samlar regelbundet till samarbetsmöte. Examensstuderande är med i de centrala arbetsgrupperna vid Polisyrkeshögskolan, så som utvecklingsgruppen för läroplanerna och Polisyrkeshögskolans styrelse.
Vi samlar regelbundet in respons från examensstuderande om studieperioderna och om Polisyrkeshögskolan som inlärningsmiljö. De studerandena har möjlighet att med låg tröskel ge respons och ta initiativ via Polisyrkeshögskolans responskanal eller ovannämnda samarbetsmöte. Vi samlar respons om alla fortbildningar som ordnas av Polisyrkeshögskolan från deltagarna i utbildningarna. Vid planeringen av utbildningarna samarbetar vi med centrala kundgrupper.
Majoriteten av våra utexaminerade arbetar inom polisen. Kompetensbehoven inom polisenheterna och den inre säkerheten är centrala vid planeringen av examens- och fortbildningens innehåll och kompetensmål. I vår utvecklingsgrupp för läroplanerna finns representanter från arbetslivet, likaså i Polisyrkeshögskolans styrelse. Viktig information om utbildningens relevans får vi regelbundet av kontaktpersonerna och handledarna för praktik samt av våra studerande som deltagit i praktiken. Effektiviteten hos polis (YH)-examen följs systematiskt upp med hjälp av en effektivitetsundersökning som gjorts sedan 2011. Polis (högre YH) -utvärderingen av effektivitet skedde första gången år 2022.
Vem som helst kan föreslå ett ämne för ett FUI-studentprojekt eller lärdomsprov vid Polisyrkeshögskolan. Våra projekt utgår från våra samarbetspartners och samhällets behov. Genom att beställa ett studentprojekt får företaget eller samfundet polisstuderande att utveckla tjänster, produkter och processer i anslutning till säkerhet. Teman för projekten har till exempel varit förbättrande av säkerheten i stadsmiljön med hjälp av belysning, utvecklande och pilotering av en webbapplikation som stöder närpolisverksamheten samt bekämpning av hatretorik. Studentprojekten har genomförts i samarbete med polisenheter, kommuner, företag och samfund samt som en del av EU-projekt.
Vi har flera partner som producerar tjänster för oss, till exempel i anslutning till lokaler, den informationstekniska miljön, personalens välbefinnande och antagningen av studerande. Vi verkar i lokaler som ägs av Senatfastigheter. Våra huvudsakliga samarbetspartner inom datatekniska tjänster är Polisens informationsteknologicentral och Valtori. Olika tjänster produceras av en växlande grupp aktörer som vi i första hand utnyttjar statens ramavtal för att välja ut.
Vi arbetar inom inrikesministeriets område och är en av de riksomfattande polisenheterna som lyder under Polisstyrelsen. Vi förhandlar årligen med Polisstyrelsen om vår finansiering och våra mål.
Forsknings- och utvecklingsverksamhetens karaktär har förändrats under 2010-talets andra hälft, då en allt större del av projekten har grundat sig på extern och internationell finansiering. Samtidigt har det vid sidan av den vetenskapliga publiceringen kommit allt fler utvecklingsmål för polisverksamheten och polisutbildningen. Polisyrkeshögskolan har utnyttjat internationell finansiering till exempel från EU:s ramprogram, fonder för inre säkerhet och program för kapacitetsökning samt från vissa nordiska källor. Inhemska finansieringskällor är bland annat finansiering från statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet, Finlands Akademi och stiftelser.
Vi samarbetar kontinuerligt med flera ämbetsverk inom utbildning, forskning och utvecklingsverksamhet samt i olika projekt. Vårt samarbete är ofta etablerat och det finns olika förfaranden, såsom arbetsgrupper och nätverk. Det finns mest samarbete mellan polisförvaltningens övriga enheter, men också med inrikesministeriet och dess olika verksamhetsområden samt med andra ministerier och ämbetsverk.
Våra partner är också EU-byråerna, särskilt Europeiska unionens byrå för utbildning i brottsbekämpning, CEPOL.
Vi samarbetar vanligtvis i olika projekt med universitet, forskningssamfund, företag och aktörer inom tredje sektorn.
I gruppen med utbildnings- och forskningssamfund byts samarbetspartnerna mest ut när nya projekt inleds och gamla avslutas. Naturligtvis har vi också långsiktiga partnerskap som vi upprätthåller regelbundet.
Tillsammans med några partner har vi utarbetat ett strategiskt samarbetsavtal där vi tillsammans kommer överens om målen och åtgärderna för den kommande perioden. Vi har strategiska partnerskap även utomlands, till exempel i andra europeiska utbildnings- och forskningsorganisationer inom området för inre säkerhet.
Vi ser nätverken som samarbetsplattformar som samlar experter från olika organisationer kring ett visst tema. Vi deltar i centrala nätverk inom högskolor, forskning och utveckling samt säkerhetsbranschen.
Exempel på våra nätverk är polisens, tullens och gränsbevakningsväsendets PTG-samarbetsgrupper, polisens grupper och yrkeshögskolenätverk, såsom ARENE (Rådet för yrkeshögskolornas rektorer), AAPA (yrkeshögskolornas IT-chefer) eller AMKIT-konsortiet (Yrkeshögskolornas bibliotek).
Inom FUI-verksamheten är vi med i nätverket för yrkeshögskolornas FUI-ledning. Våra internationella nätverk anknyter till exempel till CEPOL:s forskningsverksamhet och den nordiska forskningen inom polisbranschen. Polisyrkeshögskolan deltar också i redaktionsarbetet för vetenskapliga tidningar inom polisbranschen.
Vi deltar i regionala nätverk, så som Birkalands säkerhetskluster och Tammerfors e-inlärningskluster. Vi deltar också i olika internationella nätverk, såsom AEPC (Association of European Police Colleges) och ESDC (European Security and Defence College) samt polisläroinrättningarnas nordiska samarbete.
Våra lärare, forskare och andra experter har egna nätverk där de samarbetar och utvecklar sin kompetens. En del av nätverken har vi anslutit oss till genom avtal.