- Polisyrkeshögskolan
- sv
- Aktuellt
- Nyhet
Avfall grogrund för brottslighet
Avfallsbrottslighet är ett mångsfacetterat fenomen som omfattar både miljöförstöring och ekonomiska förluster. De ekonomiska lockelserna skapar en gynnsam grogrund för kriminell verksamhet. Dessutom är risken att åka fast för avfallsbrottslighet jämförelsevis liten, enligt ett nyligen färdigställt forskningsprojekt vid Polamk om illegala avfallsflöden som en del av den svarta ekonomin.
I forskningsprojektet Laittomat jätevirrat osana harmaana taloutta (Illegala avfallsflöden som en del av den svarta ekonomin) som genomförts vid Polisyrkeshögskolan gjordes en lägesbild upp av avfallsbrottsligheten i Finland och Östersjöområdet. Enligt undersökningen förekommer illegal arbetskraft och gränsöverskridande brottslighet inom avfallsbranschen även i Finland. Avfallsbrottslighet hör ihop med olika former av illegal verksamhet, från miljöförstöring till illegal skrothandel.
Risken att åka fast måste öka
I projektet lyfte man även fram förslag på hur myndighetsverksamheten kunde utvecklas. Eftersom avfallsbrottsligheten är mångfacetterad krävs speciella åtgärder och en bra lägesbild för att bekämpa och övervaka brottsligheten.
– En av de viktigaste metoderna för att bekämpa avfallsbrottslighet både i Finland och internationellt är att öka risken för att åka fast. Att identifiera fenomenet och utnyttja den tillgängliga informationen om det på ett mångsidigare sätt är avgörande här, bedömer forskare Iina Sahramäki .
Mer bekant med avfallsbrottsligheten
Enligt de myndigheter som intervjuades i undersökningen finns det ett behov av att utveckla expertisen både inom bekämpningen, övervakningen, undersökningen av och straffpraxisen för avfallsbrottslighet.
Förbättring av den informationsledda verksamheten är en central utmaning för myndigheternas kamp mot avfallsbrottsligheten.
– Verksamheten i avfallsbrottsligheten är för tillfället väldigt reaktiv och situationsbunden. Undersökningen tog upp en farhåga om att bekämpningen och övervakningen av avfallsbrottslighet skjuts åt sidan när myndigheternas resurser minskar, säger Sahramäki.
Resultat i fyra olika publikationer
Forskningsprojektet Laittomat jätevirrat osana harmaata taloutta - tilannekuva Suomessa ja Itämeren alueella genomfördes vid Polisyrkeshögskolan åren 2014–2015 med finansiering från Polisstyrelsen och inrikesministeriet. I projektet samlades flera undersökningsmaterial in och många olika forskningsmetoder tillämpades. Utgående från undersökningsresultaten skapades en mångsidig lägesbild av de illegala avfallsflödena och bekämpningen och övervakningen av dem i Finland.
Resultaten från projektet har utkommit i fyra olika publikationer på finska:
Det mest omfattande materialet i undersökningen Jäterikollisuus nyt ja tulevaisuudessa (Avfallsbrottslighet nu och i framtiden) samlades in med Delfoi-metoden med tre elektroniska enkäter åren 2014 och 2015. Undersökningen beskrev övervakningen och förebyggandet av illegala avfallsflöden i nuläget och kommande utveckling av den illegala verksamheten och förebyggandet av den. Enligt undersökningen borde man främst utveckla mångsidigare användning av den information som finns att tillgå, öka medvetenheten om avfallsbrottslighet som fenomen samt effektivare identifiera gränsytorna mellan laglig och olaglig verksamhet.
Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksia 43. (Polisyrkeshögskolans avhandlingar 43).
Rapporten Laittomat jätevirrat osana harmaata taloutta - Koonti tutkimushankkeen keskeisistä tuloksista (Illegala avfallsföden som en del av den svarta ekonomin - Sammandrag av de viktigaste resultaten från forskningsprojektet) beskriver de viktigaste resultaten av hela forskningsprojektet och ger utgående från dem en lägesbild av de illegala avfallsflödena och förebyggandet och övervakningen av dem i Finland. Publikationen innehåller även framtidsscenarier fram till 2040. Publikationen är avsedd som stöd för myndighetsverksamhet och som en allmän förklaring för allmänheten om de olika formerna av avfallsbrottslighet. Rapporten lämpar sig även som undervisningsmaterial.
Polisyrkeshögskolans rapporter 119.
Rapporten Törkeän ympäristön turmelemisen anatomia - Case Lokapojat (De grova miljöförstörelsernas anatomi - Case Lokapojat) är en fallstudie vars material består av domarna från tingsrätten och hovrätten i fallet med A. Lokapojat Oy samt förundersökningsmaterialet. Fallstudien tar bland annat upp att företag som verkar illegalt kan lockas att utöka sin illegala verksamhet om de blir medvetna om hur liten risken att åka fast är i varje skede av processen.
Polisyrkeshögskolans rapporter 120.
Katsaus hovioikeuden ympäristötuomioihin (Översikt av hovrättens miljöbrottsdomar) analyserade hovrätternas miljöbrottsdomar åren 1994–2014. I analysen tog man med miljöförstöring och grov miljöförstöring i samband med avfall. Utgående från domarna kan man konstatera att samfundsbot krävs och utdöms i varierande grad i Finland.
Poliisiammattikorkeakoulun katsauksia 9 (Polisyrkeshögskolans översikter 9).
Alla publikationer finns (på finska) på webbplatsen polamk.fi/julkaisut .