- Polisyrkeshögskolan
- sv
- Aktuellt
- Nyhet
Cyberbrott och informationsteknikens utveckling utmanar lagarna och rättssystemet
Informationstekniken och internet hör till vardagen för merparten av befolkningen. Där människorna sköter sina affärstransaktioner och personliga ärenden finns dock även en lockelse till och möjligheter för brottslig verksamhet.
I Polisyrkeshögskolans färska rapport Cybercrime, Law and Technology in Finland and Beyond tar man upp hur informationstekniken, utöver för brott av typen dataintrång, även kan utnyttjas för exempelvis bedrägerier, förfalskningar och andra ekobrott samt för olaga hot, ärekränkningar och andra gärningar som kränker privatlivet. Forskningsrapporten, som skrivits av experter inom brotts- och immaterialrätt, ger en översikt över brottsrekvisit och de allmänna förutsättningarna för brottsansvar, vilkas tillämpning är väsentlig i en informationsteknisk miljö. Artiklarna i rapporten fokuserar bland annat på bedrägeribrott i informationsteknikmiljö och kränkningar av immaterialrätten med hjälp av informationsteknik.
Forskningsrapporten fördjupar sig även i det faktum att informationsteknikbrotten inte känner några gränser. Förebyggande, avslöjande och utredande av brotten kräver också ett tätt internationellt polisiärt samarbete. Skribenterna blickar också långt in i framtiden genom att dryfta förhållandet mellan lagen och teknologin och det hur tekniken tvingar fram en evolution inom rättssystemet. Att motarbeta tekniken är inte lösningen på de juridiska problemen, utan det kan bli nödvändigt att ändra till och med de grundläggande hypoteserna i det rättsliga tänkandet.
Rapporten Cybercrime, Law and Technology in Finland and Beyond är avsedd att sporra till diskussion såväl bland forskare i branschen som inom kretsen av praktiska aktörer. I artiklarna har man i huvudsak försökt hålla sig till lagtolkningsproblem som uppkommer i det praktiska rättslivet. Skribenterna har även velat ge forskningsimpulser till den fortlöpande rättsforskningen inom informationsteknikbrott.
Rapporten kan läsas på Polisyrkeshögskolans webbplats polamk.fi/sv/publikationer .
Uppgifter om publikationen: Giulio Calcara, Peter Sund & Matti Tolvanen Cybercrime: Law and Technology in Finland and Beyond. Polisyrkeshögskolans rapporter 133. Tammerfors 2019.