- Polisyrkeshögskolan
- sv
- Aktuellt
- Nyhet
Förändringar i Polisyrkeshögskolans urvalsprov
Våren 2016 förändras urvalsprovet för examen polis (YH). De nya urvalsgrunderna träder i kraft från den ansökningsperiod som börjar i februari, och förändringen syns första gången i urvalsprovet i april.
De största förändringarna är att bärandet av docka och resuméprovet slopas. Urvalsprovsboken inför det skriftliga provet har också förnyats.
- Efter förändringen inbegriper det skriftliga provet inte längre någon resuméuppgift. I fortsättningen kommer emellertid den psykologiska delen att omfatta ett resuméliknande test som mäter liknande egenskaper. Av den här orsaken har också tyngdpunkten i poängsättningen av urvalsprovet överförts från det skriftliga provet till lämplighetsbedömningen, berättar Marika Puputti , chef för studieärenden.
Även om bärandet av docka slopas från konditionsprovet, mäter man i urvalsprovet också i fortsättningen styrkan genom bänkpress samt latsdrag/armhävningar.
- Utöver dessa styrkedelar omfattar konditionsprovet också ett uthållighetsprov och ett koordinationsprov. Det nya är att alla delar i konditionsprovet i fortsättningen måste vara godkända, det vill säga inga svaga prestationer tillåts. Därtill införs några preciseringar av poängsättningen, till exempel skärps poänggränserna i koordinationsprovet.
Urvalsprovet mäter lämpligheten för polisyrket
Polisyrkeshögskolans urvalsprov består av två delar. Den första delen omfattar ett konditionsprov och ett skriftligt prov samt psykologiska tester. I den andra delen utför sökandena en individuell uppgift och en uppgift i grupp, deltar i en intervju samt gör tester som kompletterar lämplighetsbedömningen.
Dessutom hör det till urvalsprocessen en hälsoundersökning, ett narkotikatest och en säkerhetsutredning av Skyddspolisen.
- I urvalsprovet kan man få mest poäng i lämplighetsbedömningen, som i fortsättningen utgör 50 procent av poängen. Det skriftliga provet omfattar i fortsättningen 30 procent av det totala poängantalet medan konditionsdelens andel är 20 procent.
Urvalsprocessen omfattar också en hälsoundersökning, ett narkotikatest och en säkerhetsutredning som görs av Skyddspolisen.
Ansökan till den svenskspråkiga polisutbildningen avslutades i januari 2016, så i det urvalsprovet tillämpas ännu de tidigare urvalsgrunderna. De nya urvalsgrunderna träder i kraft först vid följande svenskspråkiga ansökan.
» Urvalsgrunder från och med den ansökningsperiod som inleds i februari 2016 pdf, 157,1 kB (på finska)