Korruptionen kring missbruket av information ökar

Utgivningsdatum 3.8.2016 9.20
Nyhet

Missbruk av medel är det vanligaste slaget av korruption i Finland, men fallen i anknytning till missbruk av information håller på att öka. Korruptionsmisstankarna gäller allt oftare företag. I Polisyrkeshögskolans undersökning utreddes korruptionsbrotten under 2011–2014 som polisen fått kännedom om.

De vanligaste formerna av korruption i Finland är missbruk av medel, missbruk av information och avslöjande av sekretessbelagd information. Korruption är klart vanligare i företagsvärlden än i den offentliga sektorn.

Uppgifterna framgår ur undersökningen Poliisin tietoon tullut korruptiorikollisuus Suomessa 2011–2014 (Korruptionsbrottsligheten i Finland 2011–2014 som polisen fått kännedom om, på finska), som färdigställts vid Polisyrkeshögskolan. I den studerades särdragen och ändringarna i mutning och övrig korruption jämfört med den tidigare undersökningsperioden 2007–2010.

Som forskningsmaterial samlades brottsanmälningar som tydde på korruption ur informationssystemet för polisärenden. Där fanns 516 st. brottsanmälningar som tydde på korruption, eller cirka 10 procent mera än under den tidigare uppföljningsperioden. Brottsanmälningarna om mutning har ökat 15 procent.

Gatukorruption sällsynt i Finland

Missbruk av medel är det vanligaste enskilda slaget av korruption och en tredjedel av de undersökta fallen hör till denna grupp. Andra vanliga typer av korruption är missbruk av information på grund av ekonomiska motiv och avslöjande av sekretessbelagd information.

– Korruptionsfall med direkt anknytning till pengar har hållits på samma nivå. Allt oftare gäller det missbruk av information och information är också den vanligaste nyttan i korruptionsfall, bedömer forskare Suvi-Tuuli Mansikkamäki.

Cirka vartannat korruptionsfall finns inom företagen eller mellan företag.

– Företagsverksamhet utgör tydligare än i den tidigare undersökningen bakgrunden till korruption. Korruption inom eller mellan den offentliga sektorns aktörer är betydligt sällsyntare än korruption i företagsvärlden, konstaterar Mansikkamäki.

Enligt undersökningen är gatukorruption, där man till exempel erbjuder pengar för en tjänst, sällsynt. I likhet med den tidigare undersökningen är mutningsfallen blygsamma och hänger samman med konkurrensutsättning, matchmanipuleringar och inverkan på väljarna i kommunalvalen.

Den misstänkta typiskt en högre tjänsteman

På basis av brottsanmälningarna är de som misstänks för korruptionsbrott vanligtvis medelålders män och högre tjänstemän. Majoriteten av de misstänkta är finländare: andelen personer med annan nationalitet stannar vid några procent.

– Den viktigaste ändringen i de misstänktas bakgrund är en klar ökning av andelen högre tjänstemän. Detta hänger samman med informationens betydelse: i korruption är det ofta fråga om avslöjande av en affärshemlighet, då en person i hög ställning i företaget utnyttjar konfidentiell information till egen nytta, beskriver Mansikkamäki.

Utmaningen i brottsundersökningen är att få bevis

Vid undersökningen av korruptionsmisstänkta är det ofta besvärligt att skaffa bevis i synnerhet i fall då man bytt någon annan nytta än pengar. Knappt 60 procent av korruptionsbrotten går till åtalsprövning.

– När organisationernas verksamheter flyttas till informationsnätverken ökar också möjligheterna att begå brott. Att skydda informationen ställer allt större utmaningar. Det är viktigt att beakta riktningen vid bekämpningen av korruption, konstaterar forskningsdirektör Vesa Muttilainen vid Polamk.

Följande uppföljningsundersökning av korruptionsbrottsligheten publiceras 2019 och den omfattar brottsanmälningarna 2015–2018. Med regelbundna uppföljningsundersökningar får man information som kan utnyttjas vid brottsundersökningen och -bekämpningen samt utbildningen.

Undersökningen Poliisin tietoon tullut korruptiorikollisuus Suomessa 2011–2014 kan läsas (på finska) på Polamks webbplats www.polamk.fi/julkaisut .

Nyheter Polisyrkeshögskolan Press meddelande importerat från gamla sidor