Översikt av polisens verksamhetsmiljö: Problemen blir mera komplicerade, resurserna minskar

Utgivningsdatum 22.11.2016 8.57
Nyhet

Polisens verksamhetsmiljö ändras med fart, och det är allt svårare att lösa problemen i samhället. Polisyrkeshögskolan har publicerat den tredje översikten av Polisens verksamhetsmiljö. En regelbunden uppföljning bidrar till att bilda en uppfattning om aktuella fenomen och ökande utmaningar och ger information som kan användas som grund för den strategiska planeringen av polisens verksamhet.

Polisens verksamhetsmiljö -översikten utgörs av 27 artiklar som har skrivits av personer inom Polisyrkeshögskolan och andra högskolor, forskningsinstitut samt polisen och den övriga offentliga förvaltningen. De tidigare översikterna av verksamhetsmiljön publicerades 2014 och 2012.

Artiklarna i översikten behandlar olika områden i polisens arbete, fenomen inom brottsligheten och ändringar i säkerhetsmiljön. I år har man tagit upp bland annat förhållandet mellan polisen och medborgarna, stresshantering i polisarbetet, brottsutredning i olika områden och utveckling av utbildningen.

Uppgifterna hjälper att beskriva aktuella fenomen, men också att förutspå en längre tids utveckling.

– Förmågan att förutse ändringar i samhället och vara beredd på dem är en väsentlig del av polisens funktionsförmåga, beskriver Polisyrkeshögskolans forskningsdirektör Vesa Muttilainen om vilken betydelse analysen av verksamhetsmiljön har.

Teknologi och data parerar svårigheten att förutse

Miljön där polisen verkar ändras med fart. Framtidens stora utmaningar i polisverksamheten i Europa är till exempel de allt mera komplicerade samhällsproblemen, den ökade användningen av datanäten, de minskade resurserna i den offentliga sektorn och ökningen av invandringen.

– Den massiva invandringen, som också Finland fick erfara 2015, är ett bra exempel på ett plötsligt fenomen där man sökte lösningar genom ett omfattande samarbete mellan myndigheterna och andra aktörer. Myndigheterna kritiserades för att man inte kunde förutse tillräckligt bra invandringens magnitud. Här, liksom i andra extrema situationer, är det dock viktigare att kunna reagera snabbt och ändra verksamheten flexibelt, påminner Vesa Muttilainen.

Polisen har enligt Muttilainen i många fall lyckats parera osäkerheten i förutseendet bland annat med ett fungerande samarbete och genom förmågan att tillägna sig nya verksamhetssätt och ny teknologi.

– När resurserna minskar behövs en ny typ av lösningar på de gamla problemen, mera samarbete än tidigare och prioritering av användningen av polisens kärnkompetens, beskriver Muttilainen.

Framgång med flexibilitet och innovation

Polisens verksamhetsmiljö -översikterna för 2012, 2014 och 2016 innehåller sammanlagt cirka 80 artiklar. Med hjälp av dem har man fått information om fenomen och utvecklingstrender som påverkar polisens verksamhet och utbildning samt utvecklingen av den interna säkerheten.

Utöver externa omständigheter lyfter bedömningen av verksamhetsmiljön också fram interna krav på organisationen. Ett samhälle som internationaliseras och stöder sig allt mera på teknologi förutsätter många slag av åtgärder i utbildningen, i polisverksamhetens olika områden och i samarbetet med andra aktörer.

– Polisen måste kontinuerligt utveckla sin kompetens så att den etiska grunden i verksamheten hålls stark och värd förtroendet. Individernas och hela organisationens tolerans måste förbättras i synnerhet med tanke på krävande och exceptionella situationer. Dessutom borde informationen som samlas utnyttjas effektivare än idag, bedömer Vesa Muttilainen.

– Framgång bygger på flexibilitet, innovativt tänkande och förmåga att tolerera ändringar. En styv personalkultur och statiska handlingsmodeller ger inte kvalitet i en värld som utvecklas snabbt.

Polisens verksamhetsmiljö -översikten kan läsas (på finska, med en abstrakt på engelska) på webbplatsen polamk.fi/publikationer . Du kan söka bland projekten här (på finska) projektsökning .

Nyheter Polisyrkeshögskolan Press meddelande importerat från gamla sidor