Översikt över polisens verksamhetsmiljö: Polisens kompetens, framgång i arbetet och anseende har en fast anknytning till varandra

Utgivningsdatum 4.12.2018 10.00
Nyhet

Polisyrkeshögskolans fjärde översikt över Polisens verksamhetsmiljö presenterar perspektiv på polisens kompetens, polisverksamhetens olika delområden samt på kriminella fenomen och säkerhetsmiljön. Samtidigt utgör artikelserien en fortsättning på den systematiska uppföljning av polisens verksamhetsmiljö på ett sätt som kan betecknas som unikt på såväl nationell som internationell nivå.

Den översikt som nu publiceras innehåller nya aspekter på bland annat polisutbildningen, samarbetet mellan polisen och medborgarna, uppbyggnaden av polisens anseende samt polisens kompetensutveckling och innovativa förmåga. Då det gäller brottsligheten behandlas exempelvis brottslighet bland invandrare, hatretorik, olagliga avfallstransporter, nätbrottslighet och insamling av digital bevisning.

Polisyrkeshögskolans forskningschef Vesa Muttilainen betonar betydelsen av en heltäckande och systematisk granskning av den verksamhetsmiljön för planeringen av polisarbetet.

- Såväl poliserna själva som forskarna upplever det ofta som svårt att sammanställa en analytiskt motiverad, klar och strukturerad bild av polisens verksamhetsmiljö. En dylik strategisk analys som eftersträvar en mer omfattande förståelse har likväl stor betydelse vid sidan av den kunskap som förvärvas vid sidan av det praktiska polisarbetet.

Polisyrkeshögskolan har under 2010-talet i fyra repriser sammanställt en artikelsamling som beskriver polisens verksamhetsmiljö och dess förändringar. Årets samling består av 24 artiklar, vars författare förutom från Polisyrkeshögskolan kommer från andra högskolor och forskningsinstitutioner samt från polisförvaltningen och den övriga offentliga förvaltningen. De tidigare översikterna har utkommit åren 2012, 2014 och 2016.

Resurserna blir färre, uppdragen fler

Bland de stora utmaningarna i polisens arbete lyfter översikten Polisens verksamhetsmiljö till exempel fram den allt snårigare datanätverksbildningen som öppnar nya globala möjligheter för brottsligheten. På internet erbjuds tjänster relaterade till kriminalitet som leder till att brott som begås via internet inte längre förutsätter någon specialkunskap hos gärningsmännen. På samma gång betonas betydelsen av internationellt samarbete för att bekämpa dessa brott och inhämta digital bevisning.

Polisens arbetsfält utvidgas så att det exempelvis kommer att omfatta datanäten. Minskar resurserna ytterligare, kommer polisens förmåga att ta sig an dessa utmaningar att försvagas. Detta inverkar på polisens anseende, polisens image jämte yrkets attraktion. I översikten diskuteras likaså, hur denna påverkan ska beaktas i rekryterings- och personalstrategierna samt i imagearbetet.

- Polisens anseende är en oumbärlig del av framgången i arbetet. Anseendet upprätthålls genom att polisen inom sin organisation och i de dagliga kontakterna med medborgarna iakttar ett uppförande i enlighet med organisationens värderingar, påpekar forskningschef Vesa Muttilainen.

Översikten Polisens verksamhetsmiljö kan läsas på webbplatsen polamk.fi/sv/publikationer . Du kan ta del av Polisyrkeshögskolans forsknings- och utvecklingsprojekt på webbplatsen projektsökning .

Uppgifter om publikationen:

Vesa Muttilainen & Vesa Huotari (red.): Polisens verksamhetsmiljö. Polisyrkeshögskolans översikt 2018. Polisyrkeshögskolans rapporter 132. Tammerfors, 2018.

Nyheter Polisyrkeshögskolan Press meddelande importerat från gamla sidor