Siniset klassikot belyser polissektorns viktigaste studier

Utgivningsdatum 26.6.2019 10.34
Nyhet

Siniset klassikot , det nya samlingsverket av forskare vid Polisyrkeshögskolan, inleder en helt ny typ av forskningsserie. Den fokuserar på klassiska studier inom polis- och delvis även inom kriminologisektorn: de viktigaste verken som har förändrat kunskapsbasen inom sektorn på ett betydande sätt och som fortfarande är forskning som har inflytande.

“Det här är forskningens slow food. I verket har man stannat upp för att noggrant analysera och värdera några av de klassiska studierna inom vår vetenskapsgren samt deras teorigrund”, konstaterar specialplanerare Matti Vuorensyrjä vid Polisyrkeshögskolan, redaktör för boken.

Samlingsverket behandlar fyra klassiska studier. Med har man valt The Politics of the Police , ett inflytelserikt standardverk om polisforskning av Robert Reiner , The Better Angels of Our Nature , en bok som begrundar våldets historia av Steven Pinker , Inside Terrorism av Bruce Hoffman , en klassiker om forskning i terrorism samt International Handbook of Threat Assessment , en omfattande handbok om forskning och metoder inom riskbedömning som redigerats av Reid Meloy och Jens Hoffmann . Författarna – Polisyrkeshögskolans överlärare Timo Korander , specialplanerare Matti Vuorensyrjä, specialforskare Kari Laitinen och psykolog, överinspektör Mari Koskelainen – begrundar den analytiska och empiriska grunden i dessa klassiska studier samt diskuterar deras historiska och nuvarande betydelse. Målet är att öka den teoretiska medvetenheten och att stödja teoriutvecklingen inom forskningen av polissektorn.

“Människan är en mästare på att hitta förklaringar – både välgrundade och påhittade. I den här boken frågar vi vad vi egentligen vet om till exempel polisens inflytande, våldets långa och groteska historia, de samhälleliga institutionerna i kontrollen av våld, terrorism, riskfaktorer för allvarliga våldshandlingar och om fungerande metoder för riskbedömning”, säger Vuorensyrjä.

“Det är kanske allra viktigast att förstå vad vi inte vet. Detta kan inte nog poängteras. Här syns den största betydelsen av långsiktig, långsam forskning. Företeelser betraktas från årtiondens eller århundradens perspektiv. Detta har en betydelse även ur bildningsuppgiftens synvinkel vid Polisyrkeshögskolan.”

Verket kan läsas på Polisyrkeshögskolans webbplats polamk.fi/sv/publikationer .

Uppgifter om publikationen: Matti Vuorensyrjä (red.): Siniset klassikot. Poliisi- ja kriminologian alan klassikkotutkimuksia 1. Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksia 44, Tammerfors 2019.

Nyheter Polisyrkeshögskolan Press meddelande importerat från gamla sidor