Tilläggsanslag väntas underlätta bristen på sökande till polisutbildningen

Utgivningsdatum 19.6.2008 0.00
Nyhet
Till den finskspråkiga grundexamensutbildningen sökte under ansökningsperioden februari - maj 201 personer. Antalet sökande är igen mindre än under motsvarande tid de föregående åren, då över 300 personer sökte till utbildningen.

- Antalet sökande till polisens grundexamensutbildning var år 2007 det lägsta på tio år och antalet har i år fortsatt att minska. Bakom det minskade antalet sökande ligger polisens sysselsättningssituation och polisförvaltningens strukturreform som länge varit föremål för diskussion i offentligheten, konstaterar överinspektör Jouko Pohjoismäki från Polisyrkeshögskolans urvalsenhet.

Polisens anslag ökades med 35 miljoner euro för de följande fyra åren. Av dessa reserveras en del för sysselsättning av de poliser som är arbetslösa. Dessutom godkände riksdagen nyss den andra tilläggsbudgeten för år 2008, i vilken 3.6 miljoner euro anvisas för sysselsättningen.

- Vi har redan de två senaste åren befunnit oss i en situation där utexaminerade poliser inte nödvändigtvis omedelbart kunnat sysselsättas. Tilläggsanslagen fyller således ett behov, säger Jouko Pohjoismäki.

- Förhoppningsvis får det anslag som ges för sysselsättning av poliser antalet sökande att igen börja öka. Till utbildningen antas för närvarande färre personer än vad den årliga avgången inom polisförvaltningen förutsätter. Redan inom ett par år avgår på fältet fler poliser än det utexamineras nya, konstaterar Jouko Pohjoismäki.

För polisens grundexamensutbildning har i år i enlighet med det resultatavtal som ingåtts med polisens högsta ledning reserverats 312 nybörjarplatser.

Antagningskriterierna förblir stränga

Trots att antalet sökande minskat avses det inte göras några ändringar av de antagningskriterier som gäller polisens grundexamensutbildning.  Lagen om polisutbildning ändrade år 2005 ansökningskriterierna så att bland annat kraven på en viss minimilängd och militärtjänst slopades. Ändringen av ansökningskriterierna syntes då som en ökning av antalet sökande.

- Ansökningskriterierna bör i varje fall inte lindras med anledning av att antalet sökande minskat. Nivån på de personer som utbildas måste förbli hög, även om samtliga planerade nybörjarplatser inte kan fyllas, säger överinspektör Jouko Pohjoismäki.

Till urvalsprovet till grundexamen för polis kallas de sökande som fyller ansökningskraven. I kriterierna ingår bland annat krav på hälsotillståndet, utbildningsbakgrunden och arbetserfarenheten. Till utbildningen väljs studerande på grundval av det totala antalet poäng som uppnåtts i urvalsprovets fem olika delområden. Till urvalsprovet hör ett prov i examensspråket, en psykologisk bedömning, en intervju, ett konditionsprov och ett skriftligt prov.

Urvalsprovet i augusti

Till sökandena under vårens ansökningsperiod har sänts ett meddelande om huruvida de tagit sig vidare och det första skedet av urvalsprovet ordnas vid Polisyrkeshögskolan i augusti. Till urvalsprovet har kallats 171 sökande.

Till det första skedet av provet hör provet i examensspråket, det skriftliga provet samt psykologiska test och konditionsprovet. De sökande som haft framgång i det första skedet tar sig vidare till det andra skedet av provet. I tur står då en gruppuppgift, den personliga intervjun och resten av de psykologiska testen. Till urvalsprovet hör dessutom ett tredje skede, det vill säga en grundlig hälsoundersökning i vilken ingår ett drogtest. De som antagits till utbildningen inleder i november 2008 studierna för polisens grundexamen.

Polisyrkeshögskolan omfattas inte av gemensam ansökan utan det är möjligt att söka till polisens grundexamen hela året. Den pågående ansökningsperioden går ut den 15 augusti. Den som söker till polisens grundexamen kan om han eller hon så önskar hemma fylla i en del av ansökningsblanketten. Ansökningsblankettens begynnelsedel finns tillgänglig på Polisyrkeshögskolans webbsidor i punkt Ansökan till grundexamensutbildningen , där det även ges information om ansökningskriterierna. Ansökningsbl ankettens slutdel får sökanden på polisinrättningen, där blanketten ifylls personligen.

Ytterligare information ges dessutom per telefon av Polisyrkeshögskolans urvalsenhet vardagar klockan 9 - 15 (tfn (03) 285 0345) eller per e-post på adress [email protected] samt av häradenas polisinrättningar och av arbetskraftsbyråerna.
Nyheter Polisyrkeshögskolan Press meddelande importerat från gamla sidor