Länkstig

Bloggar

Bloggar

Att börja känna sig som en polis

Oskar Pellas Publiceringsdatum 7.5.2015 12.46 Blogg

Vi är mitt uppe i andra perioden och sommaren närmar sig snabbare än vad jag någonsin kunde tro. Om jag tyckte att vintermånaderna gick långsamt, så har vårmånaderna bara flugit förbi. Den gamla klyschan "tiden går fort när man har roligt" passar väldigt bra in.

Jag blev godkänd i alla tentamina i förra perioden med god marginal! Väldigt skönt att få det beskedet. Jag skulle inte tycka det var särskilt kul att behöva sitta inomhus vid skrivbordet och läsa till en omtagning medan solen skiner ute och alla andra kompisar roar sig med annat.

Som jag berättade i mitt tidigare inlägg skulle vi få börja köra polisbil på övningsbanan nu i april. Det var en otrolig rolig känsla att få sätta sig bakom ratten. I första perioden hade vi mycket teori, men nu när alla fick börja köra polisbil, blev det genast mycket verkligare att det är polis man utbildar sig till och inte jurist som flera i klassen tyckte i första perioden. Övningsbanan består av flera olika moment som man skall klara under en viss tid. Gör man fel och till exempel nuddar en kon, får man extra sekunder tillagd på sin tid. Andra moment måste man klara av, annars blir man underkänd direkt och måste avbryta. Banan består av bland annat slalomkörning, både fram- och baklänges, fickparkering, med mera. Körprovet kommer vi ha först efter sommarlovet, så vi har gott om tid att öva. Vi får boka bilar när vi har självstudier, eller över helgen om vi så önskar, förutsatt att ingen annan har hunnit före. Det är så gott som alltid någon där och övningskör. Det är förståeligt tycker jag! Banan är inte på något vis lätt om man vill ha högsta betyget (och det satsar man ju förstås på) plus att det är jättekul att köra.

Andra praktiska saker vi har gjort är att vi har gått igenom polisbilens utrustning, samt hur vi skall ta hand om bilen. Alltifrån hur man kollar trycket i däcken till oljan i motorn. Ganska basala saker kan tyckas, men det är nog så viktigt.

Vi väntar förstås ivrigt på att få använda våra uniformer också! Det är jag och en till som inte har fått uniformerna ännu. Jag tror att om man inte ser fram emot att få använda uniformen har man nog valt fel skola och fel yrke. Jag kommer bära uniformen med stolthet varje dag! Plus att jag, som är ganska bekväm av mig, tycker det skall bli skönt att slippa fundera på vad man skall ha på sig varje dag. Hur bestäms det när man börjar använda uniformerna då? Det är så enkelt att när alla i ens klass har fått sina kläder, och alla har sett till att alla kläder passar samt att man har fått allt man skall ha, tar man ett gemensamt beslut i klassen att man börjar använda kläderna från och med en viss dag.

För övrigt har även en ny grupp studerande anlänt till polisyrkeshögskolan för att påbörja sina studier. Det känns konstigt att inte längre vara yngst på skolan, men ändå bra. Man har börjat känna sig som hemma i skolan, och nu är det någon annans tur att yra runt i skolan.

Nu skall jag göra klart det sista på ett grupparbete i straffrätt, som skall vara inlämnat imorgon bitti. Nästa blogginlägg kommer i juni. På återseende!

Oskar

Oskar Pellas Polisstuderande bloggar sv