Länkstig

Bloggar

Bloggar

Ett yrke, hundratals karriärmöjligheter!

Emma Salomäki Simon Hagman Publiceringsdatum 18.12.2018 15.18 Blogg

Hej igen!

I detta inlägg tänkte vi öppna upp polisyrket, vilka olika arbetsuppgifter kan en polis ha? En typisk polis är för många en uniformerad polis som kör runt med polisbil och upprätthåller allmän ordning och säkerhet. Men vilka olika möjligheter finns det inom branschen? Svaret skulle kunna bli långt, men nedan beskriver vi en kort sammanfattning.

Vi studerar nu på yrkeshögskolenivå (YH) som omfattar en kandidatexamen på 180 studiepoäng. Denna tre år långa utbildning ger behörighet t.ex. till äldre konstapel. De vanligaste uppgifterna en äldre konstapel har är brottsutredning, övervaknings- och alarmuppdrag. Med en tjänst som äldre konstapel finns det också möjligheter till specialuppdrag genom att först fortbilda sig. Då kan man arbeta som hundförare, kravallpolis, expert inom bomber, expert inom sexualbrott och så vidare.

Som polis kan man också vidareutbilda sig till högre högskoleexamen (HYH) som ger en magisterexamen på 120 studiepoäng. Högre högskoleutbildning ordnas ungefär vart tionde år på svenska och just nu finns det en kurs på skolan som studerar till högre yrkeshögskoleutbildning på svenska. Poliser med magisterexamen är berättigad att söka tjänst som överkommissarie och högre grader.

Vad vill vi bli? Det är en fråga som ofta ställs till oss och det känns emellan svårt att tänka så långt in i framtiden, fastän arbetslivet kommer emot oss snabbare än vi tror. Samtidig vill vi pröva på det mesta för att få ett så brett kunskapsområde som möjligt. Visst finns det redan nu uppgifter som intresserar mer och som vi skulle vilja jobba med. Redan här i skolan har vi fått bekanta oss med många alternativ som är intressanta. Att arbeta med ungdomar i ett förebyggande syfte är något som vi båda tycker är intressant. Det kommer även att bli roligt att se vilka nya intresseområden som dyker upp under utbildningens gång.

Känner du läsare att något inom polisbranschen intresserar dig? Då skall du observera att ansökningen till den nästa svenskspråkiga polis (YH)-examen börjar den 22.1.2019 och pågår ända till den 3.6.2019. Vi kommer i nästa inlägg att berätta mer om ansökningen, så håll utkik så hörs vi igen i januari.

Kom ihåg att skicka mejl till oss ifall ni har frågor gällande studierna och utbildningen: simon.hagman(at)poliisi.fi, emma.salomaki(at)poliisi.fi.

Vi önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!

Emma & Simon

Emma Salomäki Polisstuderande bloggar Simon Hagman sv