Länkstig

Bloggar

Bloggar

Första hjälpen, skjutbana och fotografering

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Publiceringsdatum 9.5.2017 11.28 Blogg

Hej alla läsare. Ännu en tid har gått sedan det senaste blogginlägget, vid det här laget har de flesta som tänkt söka till nästa svenskspråkiga kurs för poliser (YH3), redan lämnat in sin ansökan, och har ni inte gjort det så är det bara att söka, ännu hinner ni. Vi delar både den åsikten att det är bättre att söka två gånger för mycket än en gång för lite. Tips och lite info om inträdesprovet hittar ni i vårt senaste inlägg, på Polisyrkeshögskolans hemsida finns detaljerad info och närmare specificerade tidpunkter.

Under den senaste veckan har vi gått en kurs i första hjälpen. Kunskaper som verkligen behövs i detta yrke, när det gäller att vårda såväl våra kunder som oss själva eller våra patrullkamrater om olyckan är framme. Vi har lärt oss hur man gör hjärt- och lungräddning, om de vanligaste sjukdomarna och akut vård av dessa. När vi behandlar sådana ämnen som akutvård så märker man som studerande hur nyttigt det kan vara med tidigare skolning och erfarenhet, som vi även nämnt tidigare. Vi tror vi kan skriva under för hela klassen att förstahjälpkursen var riktigt intressant och att vår föreläsare var väldigt kunnig inom sitt område.

Den senaste tiden har vi även lärt oss att fotografera. Detta låter kanske lite komiskt men faktum är att dokumentation är en väldigt viktig del av polisarbetet. Vi har lärt oss om vad som är relevant att fotografera, hur man fotograferar på rätt sätt och så har vi lärt oss göra fotobilagor utav fotona vi tagit som sedan kommer med som en bilaga till förundersökningsprotokollet som i sin tur skickas vidare till åklagaren. Som vi redan lite nämnde så kan vi konstatera att kameran är ett viktigt redskap och hjälpmedel för polismannen. Vi har även fått våra skjuttillstånd. Detta betyder att vi kan boka skjutbanan på kvällstid, ett väldigt roligt men också lärorikt sätt att spendera sin fritid på.

Nu är det bara lite på en månad kvar före vi åker på sommarlov, men före semestern så har vi väldigt många intressanta veckor framför oss. Vår läsordning är framöver nu fylld med bland annat många och långa taktik, - och maktmedelsdagar. Vi kommer även att börja bekanta oss med brottstypernas olika särdrag och i början på juni skall vi också bekanta oss med hur det går till under en obduktion, detta kommer att bli väldigt intressant.

Vissa av oss på klassen kommer att ha sommarjobb under de sex veckor långa sommarlovet och vissa av oss kommer att njuta av (förhoppningsvis) soliga dagar. Samtliga kommer ladda upp batterierna för en intensiv och händelserik hösttermin, med intressanta nya ämnen, en studieresa till Danmark och med vår arbetspraktik som börjar i december.

Just nu så pågår en internationell kurs här på skolan som heter Nordcop Use of force. Det är en kurs som man kan söka till efter att man gjort sin arbetspraktik. Under den kursen så kommer det polisstuderande från de andra nordiska länderna hit till Tammerfors och man har då en gemensam utbildning i taktik och maktmedelsanvändning. Flera av våra lärare är med och drar denna kurs och det betyder då att vi har haft lite mindre tid med dem. Vi som går på den svenskspråkiga kursen har väldigt ofta gästföreläsare också eftersom vi inte har alltför många lärare här på skolan till vårt förfogande.

Vi hörs vidare i nästa inlägg. Vi skall försöka få ihop ett inlägg ännu före sommarpausen och förhoppningsvis har vi inte hagel och snö då utan ett riktigt sommarväder på gång, man kan alltid hoppas. Som vanligt så når ni oss på våra mailadresser daniel.lundqvist(a)poliisi.fi och elias.forsblom(a)poliisi.fi ifall ni har frågor som berör polisutbildningen.

Vi hörs!

Daniel & Elias

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Polisstuderande bloggar sv