Länkstig

Bloggar

Bloggar

Första och andra perioden

Gabriele Tasco Publiceringsdatum 13.6.2023 9.45 Blogg

De första två perioderna av våra studier har gått. Tiden går så fort! Vi har haft en väldigt spännande tid hittills både innanför och utanför klassrummet. Studiemiljön är toppen och vi har förstärkt klassens anda med studiecirklar, beachvolley och bastukvällar. Vi alla har samma målsättningar och vi stöder och hjälper varandra så att alla når dessa mål.

De två första veckorna hade vi orienterande studier och då gick vi igenom studiernas grunder och skolans regler. Det blev mycket nytt på en gång och informationstillfällena gick på finska. För en person som inte kan så bra finska kan det kännas väldigt svårt att hänga med, men jag fick stöd av en lärare samt av mina klasskamrater under dessa tillfällen. Sedan gick vi igenom samma information på nytt på svenska. Viktig information upprepas flera gånger så man behöver inte bekymra sig ifall man inte klarar sig så bra på finska.

Efter den orienterande perioden körde vi igång med riktiga studier. Det blev mycket teori i den första perioden och mera praktiska övningar i period 2. De största utmaningarna var de olika ämnen inom juridik, såsom straffrätt och straffprocessrätt. När vi studerade juridik förekom det nya begrepp hela tiden och det krävdes mycket arbete och vilja för att få igenom tentamen. För mig var även finska ett av de ämnen som krävde mycket arbete och energi.

I period 2 började vi med bl.a. maktmedel, radiokommunikation, trafikregler, grunder i brottsbekämpning, grunderna i övervaknings-och alarmverksamhet och poliskommunikation. Vi har redan fått lära oss så mycket om polisens arbete och agerande i olika situationer, men vi har ännu en väldigt lång väg framför oss. En polis blir aldrig färdig. Det kommer nya metoder, ny taktik, nya utmaningar och nya brottstyper samt nya sätt att bekämpa brott hela tiden och därför är det viktigt att ha rätt inställning till polisyrke samt en stor vilja att lära sig nya saker hela tiden.

Såsom ni säkert vet behöver en polis även ha en bra fysisk kondition. Därför har vi idrottsundervisning och det utförs olika fysiska tester under studierna. Vi tränar mycket även på egen hand. Det innebär att det ofta kan bli långa dagar. Man studerar i skolan mellan kl. 8 och 17. Sedan studerar man på egen hand eller så gör man något grupparbete. På kvällen besöker man gymmet eller simhallen. Jag har upplevt att dessa dagar ändå inte alls känns tunga. Vissa veckor kan man förstås bli väldigt trött och känna sig helt slut, men man blir glad när man kan göra det som man tycker om, det som man har kämpat hårt för och det som man har drömt om.

En av de testen som måste utföras var skyttellöpning. Före testet var jag helt övertygad om att jag inte hade någon chans att klara det. Jag har berättat åt mina studiekamrater att jag skulle bli glad med en etta som vitsord. Under testets presterade jag så pass bra att min tid ledde till ett högt vitsord. Därför vill jag påminna er om att alltid tro på era själva, för ni kan bättre än ni tror.

Efter denna första period kan jag säga att studierna på Polamk är säkert krävande och utmanande, men även givande och spännande. I polisutbildningen studerar man inte endast i syfte att få en arbetsplats när studierna är avklarade, utan även för att utveckla sig själv i olika vardagliga områden, såsom trafikregler, stresshantering, lagkännedom osv.

Hittills har jag klarat alla tentamen och tester, vilket betyder att jag kan ta det lugnt på sommaren och fokusera på andra saker. På sommaren ska jag arbeta, spela fotboll, simma och tillbringa mycket tid med familjen. Man behöver samla kraft innan man kör igång på nytt.

Vi har bara en vecka studier kvar före sommarlovet och jag vill passa på att önska er alla en trevlig sommar. Jag påminner er om att ansökningstiden till den svenska utbildningen redan har börjat. Ni får lämna in er ansökan fram till 14 augusti. Urvalsprovets första skede äger rum 25–26 september, dvs ni hinner ännu förbereda er bra inför urvalsprovet. Lycka till!

Om ni har frågor kan ni ta kontakt med mig på [email protected].

Gabriele

Gabriele Tasco Polisstuderande bloggar sv