Länkstig

Bloggar

Bloggar

Kesälomalta palanneen opiskelijan mietintöjä

Jussi Lempiäinen Publiceringsdatum 14.9.2022 16.50 Blogg

Kesälomat on lomailtu ja Poliisiammattikorkeakoulussa on palattu opiskelija-arkeen hyvissä ajoin, kuten tapoihin kuuluu. Useimpiin muihin korkeakouluihin verrattuna täällä lomat ovat hivenen suppeampia. Opiskelu loppuu tyypillisesti kesäkuun puolivälin kieppeillä ja alkaa taas elokuun alussa. Ajattelinkin tässä kirjoituksessa avata teille lukijoille meidän koulumme opiskelijaelämän saloja.

Koulupäivät itsessään ovat Poliisiammattikorkeakoulussa hyvinkin vaihtelevia. Tällä tarkoitan niiden pituuden lisäksi sisältöä. Tyypillisestä koulupäivästä on vaikea puhua. On päiviä, jolloin kouluun saavutaan aamulla kello kahdeksan ja toiminnantäyteisten tuntien jälkeen lähdetään kotiin neljän maissa iltapäivällä. Usein niin kutsutut harjoitukset kestävät aamusta iltapäivään. Niissä harjoitellaan poliisityön eri osa-alueita käytännön tasolla kampusalueen sisällä. Esimerkiksi voimankäytön tunnit alkavat meidän kurssillamme pikkuhiljaa siirtyä painimatolta realistisempiin tapahtumaympäristöihin harjoituskaupunkiimme. Vaihtoehtoisesti päivä saattaa sisältää useita eri kokonaisuuksia auditorioluentoineen ja ryhmätöineen. Seuraavana päivänä lukujärjestys saattaa sisältää yhden parituntisen etäluennon iltapäivällä. Myös oppiaineet vaihtelevat päivittäin, jolloin kokonaisuus viikon osalta muodostuu mielenkiintoiseksi.

Opiskelu ei suinkaan rajoitu oppitunneille. Itselleni tuli hieman jopa yllätyksenä, kuinka intensiivisiä opinnot Poliisiammattikorkeakoulussa aika ajoin ovat. Aihekokonaisuuksiin sisältyy nimittäin luentojen lisäksi erilaisia verkkokursseja, seminaareja, ryhmätöitä tai välitenttejä. Lopussa opitut asiat kootaan oppiaineesta riippuen omaksi isommaksi tentiksi. Kirjallisten töiden lisäksi opiskelijat suorittavat myös erilaisia käytännön näyttöjä. Osa harjoitustöistä ja verkkokursseista on mahdollista suorittaa vain koulun omilla tietokoneilla ja laitteilla koulun alueella.

Järkevällä aikatauluttamisella ja asioiden hoitamisella ajallaan pääsee kuitenkin pitkälle. Aikaisemmin mainitsemieni opetuksesta vapaiden koulupäivien aikana onkin erinomainen hetki suorittaa läksyjä pois alta, jolloin ilta jää täysin vapaaksi. Lähtökohtaisesti opinnot on suunniteltu niin, että ne eivät opiskelijoiden kaikkea vapaa-aikaa vie ja opintojen mitoitus perustuu opintopisteisiin. Iltaisin ja välillä jopa päivisin on runsaasti aikaa huolehtia omasta fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä mieleisellään tavalla. Mennyt elokuu tarjosi mahtavia kesäiltoja, jolloin oli hienoa hypätä koulupäivän jälkeen moottoripyörän tai maastofillarin selkään ja käydä pienellä lenkillä. Etenkin sadekelillä ja myöhemmin syksyllä viihtyy toki koulun punttisalillakin hyvin.

Myös koulun ’’viihdepuoli’’ on näyttänyt opiskelijatoimikunnan ansiosta pieniä elonmerkkejä viime aikoina erilaisten opiskelijatapahtumien muodossa. Opiskelijatapahtumien määrä on ollut koronan vuoksi olematon, mutta suunta on oikea. Suuri vastuu yhteisen tekemisen järjestämisestä on kuitenkin edelleen luokilla ja kursseilla itsellään. Tampere tarjoaa valtavan määrän erilaista tekemistä luonnossa liikkumisesta erilaisiin aktiviteetteihin!

Kysymyksiä hakemiseen ja opiskeluun liittyen voi laittaa osoitteeseen [email protected].

Jussi