Länkstig

Bloggar

Bloggar

Kirjoittava poliisi – Eli miten kirjoitat paremman esseen

Riku Salmivuori Publiceringsdatum 12.5.2023 10.36 Blogg

Aiemmassa blogipostauksessa jaoin ajatuksia siitä, miten valintakoekirjaa voi omaksua paremmin ja tehokkaammin. Todellinen tulikoe on kuitenkin lopulta valintakokeessa kirjoitettava essee, jossa pitkän valmistautumisen lopputulos pitää rykäistä paperille. Käydään siis tässä jatko-osassa läpi joitain valikoituja ideoita siihen, miten teet itsestäsi paremman kirjoittajan.

1. Tunne vaatimukset.

Fyysisissä kokeissa tiedät tasan tarkkaan, paljonko penkistä pitää nousta. Essee ei tästä eroa. Se arvostellaan viidellä kriteerillä ja ne ovat etukäteen tiedossasi. Voit tutustua niihin Polamkin sivuilla. Tutustu niihin huolella! Huomioi myös, että jokainen niistä on samanarvoinen. Vaikka voisi tuntua siltä, että kielioppi ei kiinnosta lainkaan tai et ole siinä hyvä, sen painoarvo on esseessä tismalleen yhtä suuri kuin vahvimmankin osa-alueesi. Juuri siksi se on se, mitä sinun tulisi harjoitella. Et sinä siellä penkissä nostelemallakaan paljon paremmaksi juoksijaksi kehity. Omalta mukavuusalueelta täytyy osata lähteä tullakseen paremmaksi.

2. Tunne esseen rakenne.

Painoja nostellessa ei ole aivan sama, miten tangon tuo alas ja nostaa siitä taas ylös (näin minua on valistettu). Myös esseestäsi saat paremman, kun ajattelet sen vaiheittain ja keskityt jokaiseen vaiheista erikseen. Kannattaa hahmotella rakenne ensin pienillä muistiinpanoilla ja alkaa vasta sitten kirjoittamaan.

Yleensä essee alkaa johdannolla, jossa kerrot lyhyesti aiheesi ja alustat sitä hieman. Yksinkertaistettuna näin: "Poliisin työ nähdään yleensä raskaana. Tässä esseessä käsittelen sitä, mikä poliisin työstä tekee raskaan." Johdannossa voit mainita myös, mihin artikkeleihin esseesi perustuu, koska tulet tarvitsemaan niitä myöhemmin. Johdannon jälkeen tulevat käsittelykappaleet, joihin kerrot järkevässä järjestyksessä sen, mitä aiheesta tiedät. Muista viitata tehtävänannossa mainittuihin valintakoekirjan artikkeleihin ja osoita perehtyneisyytesi! Viimeisenä tulee yhteenveto, johon kirjoitat ikään kuin tiivistelmänä esseesi johtopäätökset. Esimerkiksi näin: "Yhteenvetona voidaan todeta, että poliisin työ on raskasta, koska..."

3. Osoita omaa ajattelua.

Yksi esseen kriteereistä on omien johtopäätösten ilmaisu ja perustelu. Tärkeää ei ole olla samaa mieltä esseen arvostelijan kanssa vaan se, miten asian ilmaiset. Osoita valintakoekirjan tuntemustasi kytkemällä mielipiteesi sen artikkeleihin. Erottele omat näkemyksesi niistä selvästi. Esitä lopuksi selkeä perustelu sille, miksi olet tätä mieltä. Esimerkiksi näin: "Kalle Konstaapelin mukaan poliisin työ on raskasta. Mielestäni näin ei kuitenkaan ole, koska..."

Muista vertailla artikkeleita keskenään, koska se on yksi arvostelun kriteeri. Jos ne ovat erimielisiä, voit tuoda sen esiin esimerkiksi näin: ”Kalle Konstaapelin mukaan poliisin työ on raskasta. Piia Poliisi sanoo kuitenkin artikkelissaan, ettei näin ole. Tämä ero johtuu mielestäni siitä, että...”

Jos ne taas ovat samaa mieltä, voit kertoa asian vaikka näin: ”Kalle Konstaapelin mukaan poliisin työ on raskasta. Piia Poliisi tarjoaa tästä artikkelissaan hyvän esimerkin kertomalla, että...”

4. Kaverin kanssa on hauskempaa.

Salilla on hauskempaa kaverin kanssa ja siinä saa myös omasta tekemisestään palautetta ulkopuolisen silmin. Sama pätee kirjoittamiseen. Omille virheilleen sokeutuu. Jos kirjoittaminen ei tunnu luontevalta, saat parhaan harjoituksen pyytämällä kirjoitelmistasi palautetta toisilta. Ammattilaista ei tarvitse palkata, sillä tavallisetkin ihmiset osaavat yleensä kertoa ainakin joitain parannusehdotuksia ja havaintoja tekstistäsi. Toki on myös olemassa tätä työkseen tekeviä, eikä heidänkään puoleensa kääntyminen tiukan paikan tullen ole sen kielletympää kuin personal trainerin palkkaaminen.

Ja vielä kerran: hyväksi kirjoittajaksi tuleminen vaatii toistoja. Varaa aikaa äläkä pelkää hikeä. Pystyt siihen! Minäkin pystyin vaikka kirjoittajan ensimmäiset askeleeni otin aikanaan erityisluokalla juuri siihen liittyvien ongelmien vuoksi. Tsemppiä!

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, laita viestiä: [email protected].

Riku

Polamkin verkkosivuilta osoitteesta polamk.fi/kirjallinen-koe löydät esseen arviointilomakkeen ja esimerkkejä aiempien vuosien valintakoe-esseiden aiheista.