Bloggar

Bloggar

Kjempegøy!

Emma Salomäki Simon Hagman Publiceringsdatum 23.4.2019 21.55 Blogg

Hej på er!

Mycket har återigen hänt sedan vårt inlägg i mars och vi utvecklas hela tiden till att bli yrkesskickliga poliser. Vår kommande yrkesidentitet växer fram mer och mer. Under den senaste månaden har vi också haft besök från norska Politihøgskolerna Stavern och Oslo. Två Nordcop-studerande har varit på utbyte i tre veckor, så vi har lært oss mye om det norske politi, kjempegøy. De norska utbytesstuderandena följde med vår utbildning och vid flera tillfällen jämförde vi Norges och Finlands polisarbete. Vi kan konstatera att Finland och Norge har mycket gemensamt gällande polistaktik. Den kanske största skillnaden ligger i att poliser i Finland bär vapen hela tiden, medan norska poliser bär vapen endast vid särskilda uppdrag.

På tal om vapen så har också vår skjututbildning börjat, vilket har varit spännande. Att bära ett vapen vid sidan, och att ha skjutvapen som ett arbetsredskap har varit en tankeställare. Kan vi använda vapen när det faktiskt behövs? När skall det användas och när skall det inte? Det finns mycket som vi går igenom både i teori och praktiska övningar för att bli bekväm med att bära tjänstevapen.

I samband med verklighetsbaserade praktiska övningar har vi fått lära oss hur det känns att fungera under stress. Stressen för med sig en viss typ av tunnelseende och andra dylika känslor som uppkommer vid olika situationer. Vi har fått lära oss hur viktigt det är att andas rätt i olika stressituationer och märka hur lätt det är att glömma andas när en person springer emot med en kniv i handen.

Att studera till polis innebär en hel del saker som vi inte visste om på förhand. Självutvecklingen är en stor del av denna process för att man skall kunna bli en så bra polis som möjligt. Det du inte är bra på måste du utveckla, och det du är bra på måste du förstärka. Det kommer upp många nya saker och situationer och det är verkligen bra att vi får öva så verklighetsbaserat som möjligt här på skolan. Det bästa sättet att lära sig är genom sina egna misstag, med mycket övning hinner vi alla göra olika misstag som alla får ta lärdom av.

Kom ihåg att det ännu drygt en och en halv månad kvar som ansökningen till den svenskspråkiga polisutbildningen är öppen. Till er som redan har skickat in ansökan eller tänker skicka in så rekommenderar vi att ni börjar läsa urvalsprovboken och tränar den fysiska styrkan som behövs för urvalsprovet. Börja i god tid.

Kom ihåg att det är fritt fram att skicka mejl till oss om frågor gällande utbildningen. Om det finns något ni vill vi skall lyfta fram i kommande blogginlägg så ge gärna förslag så försöker vi skriva om sådant som ni vill läsa om. Skicka mejl till oss på: simon.hagman(at)poliisi.fi, emma.salomaki(at)poliisi.fi.

Emma & Simon

Emma Salomäki Polisstuderande bloggar Simon Hagman sv