Länkstig

Bloggar

Bloggar

Lukeva poliisi – Eli miten valintakoekirjasta saa enemmän irti

Riku Salmivuori Publiceringsdatum 2.5.2023 11.12 Blogg

Huokaisu on kampuksella tuttu ja usein kuultu: "Eihän siinä fyysisessä puolessa mitään, mutta esseetä piti oikeesti harjotella!" Valintakokeen 30 pisteen essee on monelle meistä ollut iso aita ylitettäväksi. Siihen on järkevä syykin. Salilla tulee käytyä harrastuksena, mutta osalla hakijoista saattaa edellinen arvosteltu teksti olla niiltä ajoilta, kun Nokia 3310 oli tosi kova juttu.

Itse koin esseen helpoksi ja täydet pisteet pokannut kirjoitelmani oli ilmeisesti jostain kotoisin. Koska tuo alussa mainittu huokaus toistuu kampuksella, ajattelin kirjoittaa pari sanaa siitä, miten omasta mielestäni tähän koitokseen olisi hyvä valmistautua.

Esseeseen valmistautumiseen on olemassa kaksi vaihetta: valintakoekirjan lukeminen ja kirjoittamisen harjoitteleminen. Aloitetaan tässä siitä ensimmäisestä eli kirjan lukemisesta.

1. Opettele oppimaan.

Samoin kuin valintakokeen fyysinen osio edellyttää säännöllistä treenaamista, myös esseen kirjoittaminen vaatii harjoittelua, toistoja toistojen perään. Pelkkä toistaminen ei kuitenkaan kummassakaan riitä. Tärkeää on myös tekniikka. Nouseehan penkistäkin hyvällä tekniikalla enemmän ja helpommin.

Samoin on opiskelun kanssa. Saat valintakoekirjasta enemmän irti, kun löydät itsellesi sopivimman opiskelun ja muistamisen tekniikan. Näitä ovat esimerkiksi muistiinpanojen tekeminen, kuvien piirtäminen, värien hyödyntäminen, miellekarttojen suunnittelu tai pienten tiivistelmien kirjoittaminen. En voi sanoa, mikä on paras, koska jokaisella on omat mieltymyksensä. Jos et vielä tiedä omiasi, opettele ensin opiskelemaan. Kokeile erilaisia tapoja, valitse mieluisimmat ja opiskele kirjaa niiden avulla. Käytä tähän aikaa, sillä se maksaa itsensä takaisin tehokkaampana opiskeluna.

2. Keskity siihen, mitä teet.

Salilla tähän rohkaisee se, ettei itseään ole kiva rikkoa omalla huolimattomuudella. Tekstiä lukiessa se on yhtä tärkeää, vaikkei samanlaista fyysistä palautetta tulekaan. Jos ajatus lähtee harhailemaan ja huomaat, ettet muista minuutti sitten lukemaasi asiaa, pidä tauko. Kirja odottaa kyllä. Valintakokeessa ei testata sitä, miten moneen kertaan olet kirjan lukenut vaan sitä, miten hyvin olet sen ymmärtänyt. Voit testata tätä esimerkiksi lukemisen jälkeen kertomalla itsellesi omin sanoin tiivistettynä, mistä juuri lukemasi artikkeli kertoi. Hyvällä keskittymisellä kirjan läpi lukeminen kerran tai kahdesti voi jo riittää.

3. Määrä ei korvaa laatua.

Treenaavat ihmiset sanovat joskus, että mieluummin tee vähän toistoja puhtaasti kuin monta toistoa epäpuhtaasti. Samaa logiikkaa voi soveltaa valintakoekirjan omaksumiseen. Valintakokeessa ei testata nippelitiedon ulkoa opettelemista vaan suurten, poliisin työtä käsittelevien kokonaisuuksien sisäistämistä. Pienen, yksityiskohtaisen tiedon tankkaamisesta menee pata jumiin ja tulee ähky. Keskity mieluummin laatuun. Pyri löytämään artikkeleista keskeisiä poliisin työstä kertovia teemoja. Olennaista ei ole, miten monta patruunaa poliisin virka-aseeseen mahtuu vaan se, miksi poliisilla ylipäätään on ase.

4. Hyödynnä eri vaihtoehdot.

Pelkällä tangolla treenaaminenkin käy pitkäveteiseksi ja joskus on käsipainojen aika. Niin myös valintakoekirjaan voi perehtyä lukemalla ja kuuntelemalla, sillä valintakoekirjan löytää myös äänikirjana Polamkin sivuilta. Ei ole mitään järkeä alkaa kinastelemaan siitä, kumpi on parempi, sillä ne eivät sulje toisiaan pois. Päinvastoin: niiden yhdistäminen on tehokasta. Lukemalla kirjan aluksi huolella tulet ehkä tutustuneeksi siihen keskittyneemmin. Kun kirjan yleiset asiat ovat hallussa, kuunteleminen esimerkiksi matkojen aikana tai lenkeillä vahvistaa jo opittua. Molemmat mahdollisuudet kannattaa hyödyntää, sillä näin tulet samalla hyödyntäneeksi myös muuten vapaaksi jäävää aikaa opiskeluun. Tärkeintä on, että sekä lukiessa että kuunnellessa keskityt siihen, mitä teet.

Tämä tästä. Siirrytään ensi kerralla siihen, miten kirjoittaminen alkaa sujua paremmin.

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, laita viestiä: [email protected].

Riku

Valintakoekirja on saatavilla painettuna versiona, PDF-versiona, äänikirjana, e-kirjana ja MP3-tiedostona. Polamkin verkkosivuilta osoitteesta polamk.fi/valintakoekirja löydät linkit muun muassa Theseus-palveluun, jossa voit lukea ja kuunnella kirjan maksutta.