Bloggar

Bloggar

Målpersoner

Vanessa Johansson Jessica Örn Publiceringsdatum 5.2.2013 9.29 Blogg

Målpersoner

 

Wow! Den här veckan har vi haft en av de intressantaste dagarna hittills. Vi har fått ”leka” detektiver! Vi har alltså haft personregistrering, med fingeravtrycksundervisning, samt DNA-prov. Fingeravtrycken lärde vi oss att ta både på en elektronisk maskin samt som man gjorde på den gamla goda tiden; med bläck.

Förra veckans torsdag fungerade vår klass som målpersoner för en grupp ridande poliser. Deras övning gick ut på att vår klass skulle låtsas vara fotbollsfans, och att vi skulle föra oljud genom att skrika och skramla med tomburkar. De ridande poliserna skulle visa upp sina kunskaper för en grupp seminariemänniskor.
Den cirka halvtimmes långa uppvisningen var indelad i nio mindre övningar, där vi bl.a. skulle kasta tennisbollar över hästarna och försöka knuffa undan hästarna. I en av övningarna stod hela klassen runt en polisbil, och blockerade vägen för den. Där var de ridande polisernas uppgift att skingra oss från bilen. I en annan övning var vi indelade i två olika supportergrupper, där grupperna stred med varandra.
Det var kul att få agera som målpersoner. Det var även intressant att se hur de ridande poliserna jobbar, åtminstone inte i Österbotten är det någon vanlig syn med ridande poliser.

På trafiklektionerna i skolan har vi läst om rattfylleri. I och med detta har vi även fått testa att hålla blåsrazzior i klassen. På en lektion gick vi igenom hur en precisions alkomätare fungerar, och då fick en elev ur klassen testa blåsa i den. Vi gick även igenom hur man går tillväga då man för en misstänkt rattfyllerist till blodprov. Vi fick titta på blodprovsförpackningens innehåll. Då vi båda två är medicinalmän från militären var innehållet i förpackningen relativt bekant, dessutom började det krypa i fingrarna om att pånytt få kanylera.

Ni glömmer väl inte att ansöka till nästa svenskspråkiga grundutbildning för poliser? Sista ansökningsdagen är 15.2.2013. Ni hinner ännu!

Har ni några frågor till oss eller andra synpunkter på vår blogg kan ni kontakta oss på jessica.orn(at)poliisi.fi eller vanessa.johansson(at)poliisi.fi.

Jessica Örn Polisstuderande bloggar Vanessa Johansson sv