Länkstig

Bloggar

Bloggar

Opiskelijavaihdossa: Lähtölaskenta Prahaan

Anni Mäntylä Publiceringsdatum 10.10.2023 9.13 Blogg

Sitä sanotaan, että täytyy lähteä kauas, että voi nähdä lähelle. Katsotaan pitääkö tuo sanonta paikkansa, kun opiskelijavaihto vie mukanaan Tšekkeihin!

Polamk tarjoaa mahdollisuuden lähteä 3–5 kuukauden mittaiseen Erasmus+ -vaihtoon, kunhan opintoja on takana vähintään vuosi. Kohdemaita on useampia ja maa määrittää vaihtoajan keston; itse lähden Prahaan ja vietän siellä kolme kuukautta. Vaikka riittää, että opintoja on takana vuosi, koen ainakin omalta osaltani, että vaihto prosesseineen on helpoin toteuttaa työharjoittelun jälkeen. Lähes kaikki kouluhommat ovat paketissa, työelämästä on saanut elävän elämän kokemuksia ja omat mielenkiinnonkohteet poliisina ovat saaneet ehkä jo jonkinlaisia raameja.

Viihdyin työharjoittelussa Helsingin poliisilaitoksella niin hyvin, että päätös vaihtoon lähtemisestä ei todellakaan ollut helppo. Muut jäivät jatkamaan töitä työharjoittelun jälkeen ja täytyy myöntää, että en malttaisi odottaa takaisin töihin pääsyä itsekään. Laitoin kuitenkin vaihtoehdot mittasuhteisiin: virkaikää on edessä noin 40 vuotta ja sen rinnalla kolmen kuukauden vaihto tuntuu todella lyhyeltä ajalta, mutta on kuitenkin mahdollisuutena ainutlaatuinen. Laitoksella kaikki työkaverit olivat myös todella kannustavia. Yhden ohjaajani sanoin: ”Jos joku hullu juttu tuntuu oikeelta, se ei voi olla kovin pahasta.” Silloisessa kontekstissaan tuo tarkoitti työkavereille tehtäviä källejä, mutta pätee hyvin myös vaihtoon lähtemiseen.

Tekstiä kirjoittaessa lähtööni on enää neljä päivää. Vuokrasopimus on irtisanottu, tavarat muutettu varastoon ja viimeiset yöt vietetään milloin kenenkin sohvalla tai lattialla. Kouluhommat ovat sillä mallilla, että palatessani olisi tarkoitus saada paperit ulos koulusta heti opintopisteiden siirryttyä, eli tammikuussa. Valitettavasti opinnäytetyö kulkeutuu vielä vaihtoon mukaan, mutta sana kerrallaan sekin joskus valmistuu. Vielä on hetki aikaa ottaa selvää Prahasta ja kohdekoulusta Policejní akademie České republikysta, nähdä kavereita Suomessa ja stressata siitä, mitä kaikkea on unohtanut. Päivittelen blogia koko vaihtoni ajan, joten aihetoiveita tai kysymyksiä vaihtoon liittyen saa lähettää osoitteeseen [email protected].

Saa nähdä, mitä tämä reissu tuo tullessaan!

Anni