Länkstig

Bloggar

Bloggar

Pitkänmatkalaisen opiskelijaelämää

Niina Parsola Publiceringsdatum 19.12.2022 10.51 Blogg

Millaista on opiskella, kun päivittäinen koulumatka on 300 kilometriä? Miten viikot muodostuvat? Kuinka paljon on lähiopetusta? Mistä ylipäänsä päivät koulussa koostuvat? Kurkkaa lukemaan opiskelupäiväkirjaani kahden viikon ajalta!

Ensimmäinen viikko

Maanantai

Meillä olisi ainoastaan yksi voimankäytön tunti, mutta pakollisen lapsen menon vuoksi joudun jättämään tunnin välistä. Fyysisen voimankäytön kaikki tunnit ovat pakollisia, ja se tarkoittaa silloin sitä, että tunti on korvattava keskiviikkoisin pidettävillä voimankäytön korvaus- ja kertaustunneilla. Katselin lukujärjestyksestä, että parin viikon kuluttua tämä korvaus onnistuisi.

Tiistai

Kello soi 5.15. Napautin illalla valmiiksi ladatun kahvinkeittimen päälle ja puin virkavaatteet ylleni. Kahvi termariin ja aamiaisleipä mukaan autoon ja kohti Tamperetta. Matkani kestää 1 h 40 min. Koska sosiaalinen aikani ystävien tapaamiseen on opintojen vuoksi aika rajallista, pitkät automatkat usein käytän ystävien kanssa puhumiseen tai ääniviestien vaihtoon. Aiemmin opintojen aikana olen kuunnellut matkoilla paljon myös luentotallenteita valmistautuessani kokeisiin. Toisinaan myös se hiljaisuus ja auton hurina on sitä, mitä siinä hetkessä tarvitsen.

Tänään meillä oli koulussa englannin tunti. Olen saanut englannin kuin myös ruotsinkin kielen hyväksiluettua aiemmin hankitun osaamisen myötä. Kaikkien kuitenkin, mukaan lukien hyväksilukijoiden tulee käydä muiden mukana sakon antamiseen sekä kuulusteluihin liittyvät englannin tunnit. Poliisit käyttävät kuitenkin kuulusteluissa apunaan tulkkia, mutta sakon tiedoksiantaminen ja yksinkertaisimmat kuulustelut tulisi poliisin osata hoitaa myös englannin kielellä.

Tämän jälkeen me opiskelimme poliisin tietojärjestelmien käyttöä ja harjoittelimme, kuinka henkilörekisteristä voidaan hakea järjestelmään rekisteröityjä henkilöitä. Henkilörekisteriin tulisi poliisin rekisteröidä kaikki rikoksesta epäillyt henkilöt rikosnimikkeestä riippumatta.

Näiden jälkeen nautin kampuksella ravintola Miekkaleijonassa maukkaan lounaan, jonka jälkeen lähdin kotimatkalle.

Loppupäivä meni perheen kanssa, niin lasten sekä omissa harrasteissa.

Keskiviikko

Tänään ei ollut ihan niin aikainen aamu, koulu alkoi vasta kello 10. Tiedossa oli virkamerkkivalokuvaus. Harjoittelumme alkaa ensi huhtikuussa eli hyvissä ajoin ollaan virkamerkkikuvausten kanssa liikkeellä niin kuin kuuluukin.

Pari viikkoa sitten meille julkaistiin harjoittelupaikat, ja sen myötä harjoitteluun lähtö tuntuu todellisemmalta. Harjoittelupaikkoja on koko Suomessa kaikilla poliisilaitoksilla. Kurssillamme on 94 opiskelijaa, ja jokainen saa laittaa kaksi toivetta harjoittelupaikkakunnasta. Vielä ennen joulua saamme tietää, minne kukakin lähtee harjoitteluun. Me perheelliset olemme tässä etusijalla siten, että meidän ensisijaiset toiveemme pyritään toteuttamaan. Olenkin toivonut pääseväni harjoitteluun omalle kotipaikkakunnalleni.

Virkamerkkikuvausten jälkeen olikin reilusti hyppytunteja. Käytin aikaa itsenäiseen opiskeluun. Ruokailun jälkeen meillä oli vielä luento, jonka aiheena oli taktinen neuvottelu. Poliisissa voi tulla vastaan tehtäviä, jotka voivat pitää sisällään haastavan vuorovaikutustilanteen. Silloin paikalle voidaan pyytää erillisen koulutuksen saanut neuvottelija työryhmineen.

Torstai

Ei koulua

Perjantai

Kun lapset oli saatettu koulutielle, avasin läppärin, otin mukavan asennon ja siemailin aamukahvia samalla kun kuuntelin rikosten tunnusmerkistöjen luentoa aamupäivän ajan.

Tämän luennon jälkeen kouluviikko tältä erää oli taputeltu, ja pääsin viikonlopun viettoon. Viikko sisälsi kolme lähiopetuspäivää, mikä mielestäni lähiopetuspäivien keskiarvo on.

Viikonloppuna palauduin kouluviikosta viettäen aikaa perheeni kanssa irrottautumalla opiskeluasioista.

Toinen viikko

Maanantai

Kello soi vasta 7.00. Kävin kotoa lähdön jälkeen hakemassa luokkakaverin kyytiin ja matkasimme yhdessä Hervantaan.

Meillä on alkanut virka-aseen opetus syksyllä. Tänään koululla oli odottamassa ammunnan toinen näyttökoe. Suoritin kokeen hyväksytysti läpi, mikä tarkoittaa sitä, että käyttäjäkoulutukseni virka-aseeseen on suoritettu loppuun. Ennen harjoittelua on edessä enää valtakunnallinen tasokoe, joka täytyy suorittaa saadakseen kantaa virka-asetta työelämässä.

Ennen virka-aseen käyttäjäkoulutuksen alkua minulla ei ollut kokemusta aseista. Se on varmasti myös hyväkin asia, ettei ole ollut pinttyneitä vääriä tapoja, joista olisi pitänyt opetella ensin eroon vaan aloitin opettelun täysin nollatilanteesta. Opetus on ollut erittäin laadukasta ja oman arvioni mukaan ampuminen on sujunut hyvin.

Tämän näyttökokeen jälkeen koitti kotimatka ja koulupäivä oli siinä.

Tiistai

Kello herätti taas 5.15. Tänään meillä oli koko päivä 8–16.45 lukujärjestyksen mukaisesti kuulustelua. Harjoittelimme kuulustelua käytännössä sekä siihen liittyviä kirjaamisia. Päivälle tuli reilusti mittaa ja olin kotona illalla vasta seitsemän aikaan. Päivä oli erittäin mielenkiintoinen ja todella opettavainen. Opetustapa on opiskelijoita haastava, ja mielestäni se on oppimisen kannalta erittäin myönteinen asia.

Keskiviikko

Päivä oli pituudeltaan ja sisällöltään lähes samanlainen kuin eilen. Hieman päivä venyi, koska jäin tekemään itsenäistä tehtävää, joka kuulusteluista annettiin. Tehtävä on työstettävä koulussa, koska tässä tulee käyttää tietojärjestelmiä, joihin pääsy on vain koulun turvaverkkoon liitetyillä koneilla.

Muutoinkin muidenkin opintojaksojen tehtävät usein edellyttävät tehtävien tekemistä oppilaitoksen koneilla juuri siitä syystä, että tehtävien tekemiseen tarvitaan tietojärjestelmiä, joihin pääsee vain oppilaitoksen tietokoneilla.

Torstai

Koulun alkaessa vasta kello 9.00 se tarkoitti tunnin pidempiä yöunia. Edellisten pitkien päivien jälkeen ylimääräinen tunti yöunissa tuntui erittäin hyvältä.

Lukujärjestyksen mukaisesti kello 9–14.45 käsittelimme psykologin luennoimana suruviestin viemistä. Meillä oli vieraana kaksi kokemusasiantuntijaa, uhrien omaisia, jotka olivat kokeneet poliisin tuoman suruviestin. Poliisit kokevat suruviestien viemisen yhtenä raskaimmista työtehtävistään. Poliisin toimittavat suruviestit ovat kuitenkin pääosin äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia uutisia omaisille. Näissä tilanteissa poliisilta vaaditaan läsnäolon taitoa ja kiireetöntä kohtaamista.

Perjantai

Etäpäivä. Koulupäivä alkoi kello 8 liikennerikosoikeuden kokeella. Koe kesti kaksi tuntia ja se piti sisällään monivalintatehtäviä. Apuna kokeessa sai käyttää oppimateriaalia ja avoimia tietolähteitä, mutta koe oli suoritettava yksilötenttinä. Palautusvaiheessa sai jo tietää, minkä arvosanan kokeesta sai. Kymmeneltä jatkui rikostentunnusmerkistöjen luennot.

Koulupäivän jälkeen yritin tyhjentää pääni poliisiasioista, sillä lähdin tekemään iltavuoron edelliseen pitkäaikaiseen työpaikkaani, sairaalan päivystyspoliklinikalle. Käyn harvakseltaan tekemässä vuoroja sairaanhoitajana tukeakseni taloutta elinkustannusten nousun aikana sekä pitämällä yllä osaamistani.

Vuoro oli kiireinen. Tein tänään vuoroni sellaisella päivystyksen alueella, jossa hoidetaan mielenterveys- ja päihdepotilaita. Juuri kyseinen työpiste oli hyvä myös tulevan poliisityönkin kannalta, sillä potilaat ovat moniongelmaisia ja osa näistä myös poliisin asiakkaita.

Viikonloppu kului rauhallisesti taas perheen parissa.

Kyllä se vain niin on, että tämä vuosi alkaa olemaan hiljalleen paketissa ja enää yksi periodi jäljellä ennen harjoitteluun lähtöä. Muistan, kuinka opintojen alussa orientoivilla viikoilla meille sanottiin, että nauttikaa matkastanne, koska opiskeluaika menee nopeasti, ja niinhän tämä kyllä on mennyt. Kun käy koulua näin pitkästä matkasta, niin kyllä olen monta kertaa miettinyt aamuisin kouluun ajaessani, että tätä täytyy todella haluta.

Hyvää joulun odotusta kaikille!

Niina

Onko sinulla kysyttävää opiskelun ja perhe-elämän yhdistämisestä? Tavoitat minut sähköpostitse osoitteesta [email protected].