Bloggar

Bloggar

Pohdinnan paikka

Aleksi Ranta-Muotio Publiceringsdatum 5.6.2019 10.32 Blogg

Kurssillamme on takana puolitoista vuotta lakipykälien opettelua, autolla huristelua, voimankäyttöä, poliisitaktiikkaa sekä loputtomasti muita poliisityöhön liittyvien temppujen harjoittelemista ja nyt pääsemme testaamaan osaamistamme kansalaisten pariin työharjoittelun merkeissä.

Tunnelmat ennen työharjoittelun alkua ovat tunteiden vuoristorataa. Työharjoittelua on odotettu malttamattomana jo lähes ensimmäisistä koulupäivistä lähtien, joten motivaatio ja innostus tulevaa työelämää varten on huipussaan, mutta samalla ilmassa on jännitystä sekä stressiä työelämässä selviämisen suhteen.

Poliisityötä on tähän asti harjoiteltu teoriassa sekä käytännön harjoitteiden avulla ”laboratorio-olosuhteissa” Poliisiammattikorkeakoulun aitojen sisäpuolella. Olemme saaneet laadukkaan koulutuksen, jonka myötä meillä on hyvät eväät selvitä kunnialla työelämän haasteista. Kuitenkin jokainen opiskelija tiedostaa, että tähän asti on ollut mahdollista tehdä virheitä, koska harjoitteemme ovat kaikki olleet ns. kuivaharjoittelua Polamkin opiskelijoiden sekä henkilökunnan kesken. Nyt kuitenkin siirrymme tutun ja turvallisen koulumme aitojen ulkopuolelle tekemään oikeata poliisityötä, minkä seurauksena harteillemme laskeutuvat virkavastuu ja kansalaisten odotukset.

Väkisinkin mieleen juolahtaa ajatus siitä, olenko jo valmis toimimaan näin haastavassa ammatissa. Sinulla on muutama sekunti aikaa tehdä päätös virka-aseen liipaisimen puristamisesta, kun edessäsi on aseistautunut henkilö, joka ei ole toistuvasta käskytyksestäsi huolimatta suostunut luopumaan ampuma-aseestaan, mutta hän ei ole silti vielä kohdistanut asettaan sinuun, virkaveljeesi tai sivulliseen henkilöön. Tai tehdä päätös siitä, kiilaatko poliisipartiotanne paenneen ja liikennekäyttäytymisellään törkeästi ihmisten turvallisuuden vaarantaneen henkilöauton ojaan tiedostaen, että henkilöauton kuljettaja voi mahdollisesti vammautua vakavasti tai jopa menettää henkensä ojaan suistumisen seurauksena. Tai päättää partiokaverisi kanssa, kumpi koputtaa omakotitalon ulko-oveen ja ilmoittaa oven avaavalle perheenäidille, että hänen esikoisensa on juuri menehtynyt liikenneonnettomuudessa.

Mikäli koet olevasi sellainen ihminen, joka kykenee ja haluaa toimia päätöksentekijänä edellä mainituissa mahdollisissa poliisin työtilanteissa, ja mikäli uskot pystyväsi henkisesti sietämään päätöksistäsi aiheutuneet seuraukset, niin toivon että hakeudut tuleviin Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeisiin. Poliisi ja yhteiskunta tarvitsee luotettavaa ja oikeudenmukaista päätöksentekijää.

Hyvää kesää ja menestystä pääsykokeisiin!

Aleksi