Bloggar

Bloggar

Slut på sommarlovet

Oskar Pellas Publiceringsdatum 2.9.2015 13.05 Blogg

Hej alla läsare! Nu har det gått en månad snart sedan sommarlovet tog slut och alla är tillbaka i skolan igen. Känns väldigt bra att vara tillbaka i skolan igen. Jag trivdes jättebra på mitt sommarjobb på Åland, och förstås var det skönt att vara hemma med allt vad det innebär. Men när augusti kom kändes det inte vemodigt alls att återvända till skolbänken. Det är här jag vill vara.

Vad har vi då gjort sedan skolan började? Vi har bland annat börjat med att lära oss om rattfylleri, provat på alkometertest, både precisionsalkometern och de man använder sig av på fältet. Vi har även fördjupat oss i olika program polisen använder sig av i sitt dagliga arbete, samt har vi fortsatt studera straffrätt och polislagstiftningen. Helgerna har hittills bestått av mycket övningskörning på hanteringsbanan.

Som jag berättade i mitt tidigare inlägg har vi studerande möjlighet att få övningsköra efter skoltid på en hanteringsbana. Idag, den första september, hade vi hanteringsprovet. Tillfället då man skulle få se om alla ens timmar på hanteringsbanan hade burit frukt. Själva provet inleddes med att man fick värma upp med att köra ett par på banan. Efter det hade vi en demokratisk omröstning om vilka två bilar vi ville använda under själva provet. Alla i klassen har ju sin egen favorit som man har övningskört med tidigare.

Själva provet gick bra, och vår klass presterade över genomsnittet. Med det menar jag att om man ser till statistiken på äldre klasser och hur de har presterat, så skall ett visst antal ur klassen bli underkända första gången. Detta är helt normalt. Banan är på inget vis lätt, och har man inte övningskört mycket på egen tid får man det svårt på provtillfället. Även fast många blev godkända, däribland jag, kommer ändå de flesta att göra om hanteringsprovet. Detta för att många vill förbättra sin egen tid, och på så vis höja sitt vitsord. Själva provtillfället var förstås nervöst för alla i klassen, och vissa skakade på händerna när de hoppade ur bilen efter provtillfället. Det gäller ändå att som polis klara av att prestera under tidspress. Men nu när man har blivit godkänd, finns inte samma press längre på att bli just godkänd. Detta gör att man, hoppas jag, vågar köra hårdare under nästa tillfälle. Fast vem vet, kanske är man lika nervös vid nästa tillfälle.

Nästa tillfälle när vi får köra om kommer att ske i november om jag inte minns helt fel. Det kommer ske samtidigt som det kommer besök av andra polisstuderande från Sverige och Danmark. Då ska även de få prova på vår hanteringsbana.

Som jag skrev om tidigare går vår utbildning mer och mer mot det att vi omsätter det teoretiska vi har lärt oss i praktiken. Vi har bland annat haft maktmedelslektioner varje vecka. Imorgon kommer vi ha en övningsdag, där vi kommer att få öva på bemötande av fulla personer. Ett nyttigt tillfälle att få omsätta allt det polistaktiska vi har lärt oss hittills, som alla i klassen ser fram emot.

Har ni läsare något särskilt ni vill att jag ska berätta om? I så fall är det bara att skicka ett e-post meddelande till mig på adressen oskar.pellas(at)poliisi.fi

Vi hörs!

Oskar

Oskar Pellas Polisstuderande bloggar sv