Länkstig

Bloggar

Bloggar

Sommarlovet väntar bakom hörnet!

Emma Salomäki Simon Hagman Publiceringsdatum 21.5.2019 21.57 Blogg

Hej på er!

Detta är det sista blogginlägget före vi tar en efterlängtad sommarledighet. Både kropp och huvud börjar vara aningen trött efter ett roligt men intensivt första år på Polisyrkeshögskolan. Året har gått väldigt fort och varit fullt med många nya upplevelser. Den senaste tiden har utbildningen på skolan gått åt till praktiska övningar och vi har fått testa på allt från att bära tyngre polisutrustning till hur vi skall hantera polisbilen på halt underlag. Fjärde perioden har varit minst sagt givande och rolig.

I detta inlägg tänkte vi skriva ner berättelser om olika personer på vår klass gällande deras väg till Polisyrkeshögskolan samt deras tidigare erfarenheter. På vår svenskspråkiga klass finns det studerande som är mellan 20 och 39 år gamla. Det betyder att det finns en mycket blandad karriär- och utbildningsbakgrund bland oss. En del kommer rakt från andra stadiets utbildningar medan andra har en högskoleutbildning sedan tidigare. En del har även barn och familj där hemma. På klassen har vi elmontörer, ordningsvakter, försäljare, förstavårdare och mycket mer. Polisens arbete är väldigt mångfacetterat vilket betyder att man har nytta av alla tidigare erfarenheter.

Calle, 37
Jag har arbetat som fabriksarbetare i 14 år, som ordningsvakt i 15 år, servitör på en kryssningsbåt en kort tid och som servitör i Helsingfors under en tid. Jag ville bli polis eftersom jag ville ha variation. Polisens arbete är väldigt omväxlande, varje dag ser olika ut. Jag tror att det var det som väckte mitt intresse. Hemma har jag fru och två barn.

Micke, 32
Jag blev studentmerkonom 2005. Ryckte sedan in i militären. Efter militären tog jag en tradenom YH-examen och efter det fick jag jobb som försäljare. Som försäljare jobbade jag i sju år och sedan som förman i fyra år. Hemma har jag sambo och ett barn. Jag ville bli polis eftersom polisens arbete alltid intresserat mig. Inom polisen finns det många olika arbetsmöjligheter vilket väckte mitt intresse.

Milla, 20
Jag blev student 2017. Därefter jobbade jag ett år som hjälplärare vid en lågstadieskola. I december 2017 skickade jag in ansökan till Polisyrkeshögsklan och till min glädje blev jag antagen efter urvalsprovet. Jag spelar innebandy på FM-nivå som definitivt har givit mig mycket under studiernas gång. Min aktiva livsstil stöder utbildningen och yrket jag har valt. Lagandan har även förbättrat min förmåga att samarbeta i grupp, vilket är en av hörnstenarna i polisyrket.

Sammanfattningsvis är det bra att vi har personer med olika bakgrund på klassen, vi lär oss också av varandras erfarenheter. Före vi tar sommarlov har vi ännu framför oss en obduktion som hör till vår förundersökningskurs, mera övningsdagar och några tenter. Vi hoppas att ni som sökt in till Polisyrkeshögskolan orkar träna och läsa flitigt inför inträdesproven, det är inte många månader kvar. Med detta önskar vi er alla en trevlig sommar och så hörs vi igen i augusti!

Som vanligt, om ni har frågor når ni oss på: simon.hagman(at)poliisi.fi, emma.salomaki(at)poliisi.fi.

Emma & Simon

Emma Salomäki Polisstuderande bloggar Simon Hagman sv