Länkstig

Bloggar

Bloggar

Studieresa och info om ny ansökning

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Publiceringsdatum 30.10.2017 12.07 Blogg

Hej alla läsare! Framför er har ni ett nytt blogginlägg. I detta inlägg berättar vi om vår studieresa till Danmark, där vi spenderade ett par intressanta dagar för ett par veckor sedan. Före vi går in på resan tänkte vi ge er viktig information angående urvalsproven till den svenskspråkiga polisutbildningen.

Polisyrkeshögskolan kommer att ordna en ny antagning till den svenskspråkiga polisutbildningen. Till den utbildningen kan man söka från och med den 16.11 till och med den 28.12.2017. Inträdesproven kommer äga rum någon gång under vårvintern och våren, datumen publiceras på Polisyrkeshögskolans hemsida. För de som blir antagna inleds studierna den 1.8.2018. Orsaken till den nya antagningen är att det tyvärr fanns för få sökande till den svenskspråkiga utbildningen som skulle ha startat i januari 2018. Klassen som skulle ha börjat då skulle helt enkelt blivit för liten. Det bör nämnas att alla som sökte till utbildningen inte heller dök upp vid själva inträdesprovet. Av de som kom till inträdesprovet visade det sig också att många förberett sig ganska dåligt. Det som sökte in kunde ha läst bättre på inträdesmaterialet och tränat på de fysiska testerna. Vi vill ännu poängtera att mycket handlar om den egna motivationen, vill man komma in på utbildningen och faktiskt studerar litteraturen och tränar på de fysiska testerna så ska det nog gå vägen. Gick det inte vägen första gången så är detta en ypperlig möjlighet att söka in pånytt. De som klarade sig bra i det tidigare inträdesprovet och som får en studieplats kommer även de att inleda sina studier den 1.8.2018.

Andra veckan i oktober var vår klass på studieresa till Danmark. Vi anlände till Köpenhamn tidigt på måndag morgon. Från flygfältet tog vi kollektivtrafiken till den Danska polisskolan (Politiskolen) i Brøndby en liten bit utanför Köpenhamns centrum. På skolan fick vi en guidad rundtur över hela området. Vi fick även vara med på en föreläsning om den Danska polisen och polisutbildningen. Vi passade på att stifta bekantskap med de Danska studerandena, vi deltog bland annat på en av deras psykologilektioner. I slutet av dagen hade vi tid att diskutera polisyrket över en kaffekopp tillsammans med den Danska klassen. Det var intressant att jämföra den Finska och Danska polisverksamheten och polisutbildningen.

Följande dag besökte vi Köpenhamns polishus, en ståtlig byggnad som byggdes någon gång på 1800-talet. Inne i polishuset finns vagtcentralen, det vill säga Danska polisens larmcentral. Det var intressant att se hur deras nödcentral fungerar, om man jämför med vårt system där nödcentralerna inte är en del av någon polismyndighet utan agerar självständigt. Samma dag besökte vi polishunds-enheten i Köpenhamn. Där utbildas hundförare, alltså de poliser som arbetar tillsammans med hundar. Hundar används exempelvis som maktmedel, eller för att söka efter försvunna personer. Vi fick se olika uppvisningar på hur den danska polisen arbetar med sina hundar. Det finns studerande på vår klass som gärna skulle arbeta som hundförare och om något så blev de nog bara mer intresserade efter besöket.

Detta i sin korthet om vår Danmarks resa. För att knyta ihop säcken tänkte vi återgå till de kommande inträdesproven. Vi uppmuntrar dig som inte klarade dig vidare under senaste inträdesprov att söka in på nytt. Tvekade du sist och lämnade ansökan på hälft? Passa på och sök in till nästa utbildning! Fortsätt med hårt tränande och läs litteraturen väl så skall det nog gå vägen!

Som vanligt så når ni oss på våra mailadresser: daniel.lundqvist(at)poliisi.fi och elias.forsblom(at)poliisi.fi ifall ni har frågor angående utbildningen. Trevlig fortsättning på hösten, och kom ihåg reflexen i höstmörkret.

Daniel & Elias

Daniel Lundqvist Elias Forsblom Polisstuderande bloggar sv