Kurssimme ensimmäinen kahden viikon komennus osana turvapaikkatutkinnan valmiusryhmää on tätä kirjoittaessa jo päätöksessään. Kenttätyöjaksoamme oli jäljellä noin kuukausi, kun Poliisihallitukselta kävi käsky takaisin Poliisiammattikorkeakoululle saamaan päivän kestävä pikaperehdytys turvapaikkatutkintaan liittyviin työtehtäviin ja poliisin järjestelmiin. Seuraavana aamuna klo 08.00 starttasi tilausajobussi Tampereen Hervannasta suuntana Tornio.
Matka oli pitkä ja aikaa kului reilu kahdeksan tuntia, mutta lopulta purkauduimme bussista Torniossa ja silmiemme edessä nökötti Tornion keskustassa sijaitseva vanha sotasairaalana, varuskuntarakennuksena ja lukiona toiminut rakennus, joka oli pikavauhtia muutamaa viikkoa aikaisemmin muutettu poliisin järjestelykeskukseksi.
Ensimmäisenä päivänä kiersimme rakennuksen läpi ja katsoimme, mitä missäkin työpisteessä tapahtuu. Illalla pidettiin tervetulotilaisuus hotellissa, johon majoituimme. Siellä väistyvä Poliisiammattikorkeakoulun komennuskunta kertoi kokemuksistaan, ja järjestelykeskuksen sekä paikalle perustetun tilanneorganisaation johto esitteli itsensä. Hihat käärittiin heti seuraavana päivänä. Kurssimme nuoremmat konstaapelit jakautuivat kukin omille osoitetuille työpisteilleen ja homma lähti pyörimään käytännössä heti omalla painollaan.
Itse olen päätyönäni Torniossa suorittanut turvapaikanhakijoiden rekisteröintejä. Toki olen tehnyt muutaman työvuoron kaikilla muillakin työpisteillä, jotta komennuksesta jäisi mahdollisimman paljon käteen. Suoritin myös varsinaisia turvapaikkakuulusteluja myöhemmässä vaiheessa komennusta. Muissa työpisteissä mm. turvatarkastetaan saapuvat turvapaikanhakijat ja heidän mukana olevat tavaransa sekä kirjataan ilmoitus poliisin järjestelmiin turvapaikkahakemuksen vastaanottamisesta.
Kuten mediassa uutisoitiinkin, tehtiin järjestelykeskuksessa myös nimenomaisia turvapaikkakuulusteluja, jotta asian jatkokäsittely voitaisiin siirtää suoraan maahanmuuttovirastolle eikä paikallispoliisin tarvitsisi enää muualla Suomessa kyseisen hakijan asiaan puuttua. Näin ollen siis osa Tornion kautta maahan tulleista turvapaikanhakijoista oli puhutettu, rekisteröity ja kuulusteltu jo järjestelykeskuksessa, joten he siirtyivät vastaanottokeskukseen vain odottamaan Maahanmuuttoviraston suorittamaa puhuttelua ja turvapaikkapäätöstä.
Yhteistyö on voimaa
Torniossa oli ja on käynnissä eräänlainen jatkuva tilanne, jossa toimivat yhteistyössä poliisi, rajavartiolaitos, tulli sekä puolustusvoimat. Muita toimijoita alueella ja järjestelykeskuksessa ovat maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti. Käynnissä on myös tehostettu ulkomaalaisvalvonta, jota käytännössä suorittaa rajavartiolaitos.
Liikenneväylät Torniossa Ruotsin puolelta Suomeen ovat viranomaisten jatkuvassa valvonnassa ympärivuorokautisesti, toisin kuin Schengen-rajoilla on käytäntönä. Paikalliset ihmiset suhtautuivat mielestäni tähän tilanteeseen hyväksyvästi ja luulen, että ainakin yleinen turvallisuuden tunne Tornion keskusta-alueella on lisääntynyt tuntuvasti viime viikkojen aikana. Ainakin paikalliset ruokaravintolat ja hotellit elävät eräänlaista kulta-aikaa, koska asiakkaita riittää, onhan alueella jo pelkästään satamäärin viranomaisia majoittuneena.
Tulevaisuus näyttää ennen vuodenvaihdetta, mihin suuntaan turvapaikanhakijatilanne muuttuu Suomessa. Isot ihmismassat ovat jumissa Keski-Euroopan maissa rajojen sulkemisen vuoksi. Asiantuntijat ovat myös laskeneet, että jos Syyrian tilanne jatkuu samanlaisena, sieltä pyrkii vielä noin puoli miljoonaa ihmistä Eurooppaan ennen vuodenvaihdetta. Uskon kuitenkin järjestelykeskuksen toiminnan jatkuvan vielä, vaikka mediassa uutisoidaankin tätä kirjoittaessa jo osan turvapaikanhakijoista kääntyneen takaisin Suomeen tullessaan. Tornio maantieteellisenä paikkana on luonnollisesti paras tulla maarajan yli Suomeen, koska se on käytännössä ensimmäinen paikka etelästä tullessa, jossa ei tarvitse ylittää vesistöä päästäkseen Suomeen EU-alueen sisällä. Tietenkin olisi poliisityön kannalta helpompaa, jos tällainen järjestelykeskus toimisi lähempänä suuria kaupunkeja etelässä. Toki on toiminnan kannalta välttämätöntä, että hakijat saadaan poliisin käsittelyyn jo heti rajan ylittämisen jälkeen. Tornion tapauksessa hakijat ylittävät rajankin periaatteessa valvotusti.
Valmistuminen jo häämöttää
Tätä kirjoittaessa toinen kahden viikon komennus on luvassa alkavalla viikolla. Tämä tarkoittaa myös kurssimme viimeisen lähijakson eli 10. opintojakson opintojen supistamista vain muutamaan päivään. Myös valmistuminen häämöttää joulukuussa. Päättötyö pitäisi vielä vain kasata ja sitten suunnata kurssi työmarkkinoille – ainakin ulkomaalaispoliisissa työtä riittää tulevana vuonna.
Loppuun vielä uudet terveiset Torniosta. Tätä blogikirjoitusta julkaistaessa tosin olemme jo takaisin Poliisiammattikorkeakoululla viimeistelemässä viimeisen eli 10. opintojakson opintoja. Kuten mediassakin on uutisoitu, turvapaikanhakijoiden määrä vaihtelee runsaasti päiväkohtaisesti, mutta tulijoita on silti edelleen runsaasti. Nyt myös Suomen pohjoisen rajan eli Norjan kautta. Torniossa tehtiin toisellakin reissulla pitkää päivää. Ruotsin suorittamat rajatarkastukset tosin hidastivat liikettä ainakin joksikin aikaa. Katsotaan mihin suuntaan tilanne tulevina viikkoina kehittyy.
Anssi
[email protected]
Tornion henki ja lähestyvä valmistuminen
Anssi tuossa jo ansiokkaalla tavalla esittelikin järjestelykeskuksen toimintaa, mutta yritän vielä itsekin ammentaa aiheesta hieman kerrottavaa. Kirjoitushetkellä kurssillamme on menossa jo toinen komennus Tornioon, eikä osallistumisprosentti ole kurssiltamme aivan yhtä korkea kuin ensimmäisellä reissulla. Osa porukasta jättäytyi pois henkilökohtaisista syistä, sillä onhan 2–3 viikkoa poissa perheen ja läheisten luota pitkä aika. Etenkin kun ottaa huomioon yllättävän pikaisen aikataulun, millä tämä komennus kurssillemme tuli. On kuitenkin hienoa, että suurin osa kurssilaisista pääsi paikalle.
Harva poliisin peruskurssi on päässyt tekemään oikeita töitä yhdessä. Tämän muutti kuitenkin järjestelykeskus, jossa nyt on meidän lisäksemme käynyt pari muutakin kurssia. Olen ennenkin paasannut kurssihengen mahtavuudesta, mutta tällainen reissu saa sen näyttäytymään ihan uudessa valossa (positiivisesti). Varmasti lähes kaikkien kurssilaistemme mielestä on ollut hienoa nähdä, kuinka näin opintojen loppupuolella meistä todella on tekemään töitä siinä missä muistakin, jo aikaa sitten valmistuneista, poliiseista joita Tornioon on saapunut. Järjestelykeskuksessa vallitsee yleisestikin todella hyvä henki. Työntekijöitä on lähtenyt eri puolilta Suomea kaikista poliisilaitoksista, mutta kaikilla on täällä kuitenkin yhteinen päämäärä ja tavoite, josta muovautuu hieno ryhmähenki koko järjestelykeskuksen sisälle. Täällä ei katsota ikään, asuinpaikkaan tai virka-asemaan, vaan kaikki tekevät hommia ahkerasti, avoimella mielellä ja pieni pilke silmäkulmassa.
Anssin mainitsema 10. opintojakso tosiaan supistuu Tornion komennuksen myötä. Alun perin neljän viikon opinnot supistetaan kuulemma niin, että vain kaikista olennaisimmat asiat ovat jäljellä. Järjestelykeskuksessa tehty työ luetaan hyväksi opintojen osalta. Viime viikolla opiskelimme Tampereella 3 päivää ennen Tornioon lähtöä ja näiden päivien aikana oli muun lisäksi 4 tenttiä liittyen mm. liikenteeseen, englannin kieleen sekä poliisia koskeviin säännöksiin pakkokeinojen käytön osalta.
Janista sukeutui uimari
Kahden viikon Torniossa olon jälkeen 10. jaksoa on vielä 8 päivää jäljellä, jonka aikana suoritetaan näyttökokeita ja muun muassa viimeiset kuntokokeet, joihin lukeutuu lihaskuntotestejä leuanvedosta ja penkkipunnerruksesta juoksutestiin sekä 200 metrin uimataitokokeeseen.
Ensimmäisessä blogikirjoituksessani kerroin, ettei uinti ole vahvinta osaamisaluettani. Pääsykokeissa vaadittu 100 metrin uinti onnistui, mutta sen eteen kyllä annoin kaikkeni. Kävin testaamassa 200 metrin matkaa eräänä kauniina syyspäivänä ja voin ilokseni todeta, että olen tässä koulutuksen aikana jotenkin kehittynyt uinnissa, sillä 200 metriä ei tuntunut läheskään yhtä rankalta, kuin se 100 metriä aikanaan. Positiivista kehitystä!
Kurssimme siis todella lähestyy valmistumista. Kahden kuukauden päästä olemme joko virassa vanhempina konstaapeleina, tai sitten emme ollenkaan. Lähes samaan aikaan ensimmäiset uuden mallin mukaiset opiskelijat aloittavat harjoittelujaksonsa poliisilaitoksilla, ja onkin mielenkiintoista nähdä näin suuren uudistuksen tuomat muutokset käytännön töissä, jos muutoksia edes huomaa.
Jani
[email protected]