Länkstig

Bloggar

Bloggar

Terveisiä työharjoittelusta!

Jessika Koret Publiceringsdatum 9.2.2021 9.38 Blogg

Aloitin opintoihini kuuluvan harjoittelujakson lokakuun puolivälissä Pohjanmaalla Vaasan pääpoliisiasemalla. Harjoittelu kestää noin 10 kuukautta, ja sen aikana on tarkoituksena tutustua mahdollisimman hyvin poliisin työn monipuolisiin tehtäviin ja kiertää eri osastoilla laitoksen sisällä. Suurin osa harjoittelusta vietetään kentällä poliisipartiossa ja tutkinnassa. Ne ovat kuitenkin näkyvin osa poliisin työtä. Oma harjoittelujaksoni alkoi kentän puolella, josta siirryin liikennepoliisiin, ja nyt tällä hetkellä olen tutkinnassa. 

Kentällä olin pari kuukautta. Sinä aikana tehtäviä tuli aivan laidasta laitaan, pienemmistä rikkeistä isompiin rikoksiin. Vaikka syksy on kentällä kuulemma muutenkin jo hiljaista aikaa, on korona vaikuttanut myös poliisin töihin keikkamäärissä. Tämä on tietenkin vain hyvä asia, paitsi ehkä harjoittelijan näkökulmasta keikkoja saisi olla enemmän, koska tekemällä oppii parhaiten. Mielestäni kuitenkin sain hyvän kuvan kenttähommista ja odotan innolla pääseväni uudelleen keväällä partioimaan kentälle.

Liikennepoliisi on nimensä mukaisesti liikenteessä. Liikennepoliisissa hommia hoidetaan ryhmässä. Autoissa on yleensä kaksi henkilöä per auto, ja meillä oli tavallisesti ryhmässä kolme autoa. Ryhmän kanssa ajetaan ennalta määrättyyn kohteeseen, joka saattaa olla mikä tahansa Rannikko-Pohjanmaan alueella. Ajon aikana teemme paljon liikenteenvalvontaa, valvomme nopeuksia ja ajotapoja ja pysäytämme tarvittaessa autoilijoita. Liikennepoliisissa pääsin tekemään myös raskaan liikenteen valvontaa eli valvomaan esimerkiksi lepoaikojen täyttymistä ja kuorman sitomista kuorma-autoista ja rekoista, joita käytetään ammattiliikenteessä.

Tutkinnan jakso alkoi minulla vuoden vaihteessa. Ensimmäisinä päiviä seurasin muiden kuulusteluja ja tekemisiä. Alussa onkin hyvä, jos pääsee seuraamaan niin monen henkilön kuulusteluja kuin vain voi, koska kaikilla tutkijoilla on oma tapansa kuulustella ja muiden kuulusteluja seuraamalla ja kuuntelemalla saa hyviä vinkkejä oman kuulustelutekniikan hiomiseen. Lopullinen oma kuulustelutekniikka ja -taktiikka muotoutuu vain tekemällä. Olen nyt parin viikon aikana saanut itselleni tutkittavia rikoksia, tehnyt henkilörekisteröintiä, kuulustellut ja soitellut asianosaisille tapauksiin liittyvissä asioissa ja päivittänyt rikosilmoituksia. 

Tutkinnalle kuuluu myös poliisiaseman aulapalveluihin kuuluva ilmoitusten vastaanotto. Olen nyt parina päivänä päässyt tutustumaan ko. palveluun. Ilmoitusten vastaanottoon voi tulla kuka tahansa aukioloaikana tekemään ilmoituksen tai kysymään jostain itseään askarruttavasta asiasta, joka kuuluu poliisille. Tämä on harjoittelijalle opettavainen paikka, koska siinä pääsee kuulemaan niin erilaisia tapauksia, tekemään paljon ilmoituksia ja ottamaan itse selvää asioista. Tutkinnan jakson aikana pääsen vielä tutustumaan muun muassa ulkomaalaisvalvonnan, esikäsittelyn, lupavalvonnan ja teknisen tutkinnan osastoille.

Odotan innolla, mitä harjoitteluni pitää vielä sisällään. On ollut mukava huomata, että koulussa opetetut asiat ovat menneet perille, ainakin suurin osa, ja päästä toteuttamaan näitä oppeja käytännössä. Olen itse sellainen ihminen, joka oppii enemmän tekemällä kuin lukemalla, joten moni asia on avautunut työelämässä nyt paremmin kuin koulun penkillä. Vielä tässä vaiheessa en osaa sanoa, mikä puoli laitoksessa kiinnostaa eniten tai mikä voisi olla oma kutsumukseni tulevaisuutta ajatellen. Kaikki työtehtävät ovat olleet niin mielenkiintoisia, ja jokaisessa tehtävässä on omat juttunsa ja haasteensa.

Jessika

[email protected]